Istoricul Neagu Djuvara spune, într-un interviu acordat News.ro, că acum clasa politică s-a mai "curăţat", dar nu există politicieni de anvergură şi că actualul PNL nu poate fi comparat cu cel al Brătienilor. Referindu-se la Casa Regală, Djuvara consideră că va rămâne în istorie curajul Regelui Mihai de a i se opune mareşalului Antonescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Neagu Djuvara rememorează frumuseţea Reginei Maria, ”frumoasă şi mândră”, în preajma căreia s-a aflat fără, însă, a-i fi prezentat în mod direct. Deşi nu îl consideră pe Principele Radu Duda potrivit în familia regală, istoricul Neagu Djuvara nu se pronunţă asupra viitorului acesteia, în contextul în care Regele Mihai, bolnav, a decis să se retragă din viaţa publică.

În ceea ce priveşte scena politică de la Bucureşti, Neagu Djuvara consideră că acum clasa politică s-a mai "curăţat", dar nu avem oameni politici de anvergură. Despre actualul PNL spune că nu poate fi comparat cu partidul Brătienilor, mai ales că s-a aliat cu socialiştii. În ceea ce îl priveşte pe preşedintele Klaus Iohannis, istoricul afirmă că imaginea acestui beneficiază de mitul germanului, dar că acesta nu poate impune ceva în politică.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Neagu Djuvara (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)
Neagu Djuvara (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

Prezentăm interviul acordat de Neagu Djuvara:


Reporter: Pentru prima dată  în istoria Casei Regale avem o femeie moştenitor. Vi se pare Principesa Margareta o figură plină a regalităţii?

Neagu Djuvara: Aici din păcate iar mă pronunţ. Deja m-am stricat cu Familia Regală, pentru că l-am vorbit de rău pe Dudă ăsta. Mi se pare nepotrivit în Familia Regală.

Reporter: De ce vi se pare nepotrivit?

Neagu Djuvara: Cum să spun, nu e de nivel regal. E un tip de burghez arivist.

Reporter: Dar Principele Nicolae, aţi avut încredere în el?

Neagu Djuvara: L-am cunoscut de mai multe ori, e simpatic, dar nu s-a ţinut de treabă, ca să devină cu adevărat învăţat, cult, a umblat ca un zănatic prin toate continentele. Îmi pare rău, că eu l-am cunoscut, am luat şi masa cu el. Nu am impresia că are stofă să fie...

Reporter: Anul acesta se împlinesc, iată, 150 de ani de la instaurarea monarhiei în România. Cum vedeţi Casa Regală astăzi? Este Regele Mihai ultima mare figură a regalităţii?

Neagu Djuvara: Nem tudom! Nu putem să ştim aşa ceva, pentru că nu poţi să ghiceşti viitorul.

Reporter: Care este cel mai bun lucru pe care Regele Mihai îl lasă istoriei?

Neagu Djuvara: Regele Mihai are un foarte mare curaj politic. Faptul că l-a îndepărtat pe Antonescu la un moment dat, a făcut bine, pentru că mareşalul ne ducea pe o cale greşită. Noi am avut nevoie de germani ca să recuperăm Basarabia. Dacă ar fi făcut mareşalul ca echivalentul lui din Finlanda, Mannerheim, adică în momentul când a atins graniţa Nistrului să nu continue alături de germani şi să dea de catastrofă. Lumea nu îşi dădea seama că bolşevicii, care erau consideraţi inferiori, se înarmaseră straşnic. Ne-am pomenit  că sovieticii erau foarte bine pregătiţi şi am dat de catastrofa de la Stalingrad. A fost o calamitate, am pierdut foarte mulţi oameni, pentru că nu ne-am oprit la Nistru.

Reporter: În acest context, vă întreb despre Partidul Naţional Liberal. Se compară Partidul Naţional Liberal al Brătienilor cu Partidul Naţional Liberal de astăzi?

Neagu Djuvara: Nu, am impresia că nu. Mai întâi, cei care sunt acum în fruntea Partidului Naţional Liberal am văzut că se aliază cu socialiştii. Nu se mai compară.

Reporter: Partidul Naţional Liberal este, astăzi, condus de o femeie. Este această premieră un semn de modernizare?

Neagu Djuvara: Această femeie îmi este extrem de simpatică. E o fată colosal de simpatică. Dar mi se pare că sunt doi preşedinţi, bărbatul îl cunoaştem (n.r. Vasile Blaga), e destul de puţin frumos fiziceşte. E un tip interesant, simpatic, dar e, vorba aceea, urât, pe când ea este, nu frumoasă în sensul clasic, dar are o frumuseţe particulară, a ei.

Reporter: Au mai fost câteva femei în politica românească în ultimii ani: Elena Udrea, Monica Macovei, Alina Gorghiu.

Neagu Djuvara: Monica Macovei este foarte simpatică, foarte valabilă, ca să spun aşa, ca femeie, am încredere în ea, dar nu prea a izbutit să le excludă pe lichelele care au fost la guvernare în ţara noastră, pe Victor Ponta şi alţii. Am impresia acum că parcă s-au mai curăţat puţin.

Reporter: Mai avem astăzi mari oameni politici?

Neagu Djuvara: Nu mai există nimic în momentul de faţă, toată Europa e ”gemischten Compositum” (”compoziţie amestecată”), acelaşi lucru, fiindcă nu mai există în lume decât o singură putere, Statele Unite ale Americii. Ne întoarcem la situaţia Imperiului Roman. Statele Unite ale Americii sunt Roma antică de azi, domină lumea întreagă. Din Europa până în Coreea nu se mai mişcă nimic fără voinţa Statelor Unite ale Americii.

Reporter: De ce credeţi că Europa nu mai joacă rolul unei mari puteri? Din cauza diferenţelor culturale, identitare?

Neagu Djuvara: Ca întotdeauna, când sunt mai mulţi se împrăştie puterea. Niciuna dintre puterile politice din Europa nu mai e în măsură să le domine pe celelalte.

Reporter: Cum vedeţi scena politică de la Bucureşti astăzi? Mai avem lideri de anvergură?

Neagu Djuvara: În momentul de faţă nu mai avem mari oameni politici. Sunt unii mai mult sau mai puţin simpatici, Călin Popescu Tăriceanu îmi e simpatic.

Reporter: Dar pe preşedintele Klaus Iohannis cum îl priviţi?

Neagu Djuvara: Preşedintele Iohannis e foarte potrivit, e neamţul nostru, după cum l-am avut pe Carol I, dar el nu poate să impună ceva în politică.

Reporter: A fost criticat zilele acestea pentru că a retras decoraţia domnului Tokes.

Neagu Djuvara: Asta nu ştiu dacă este corect, să retragi o decoraţie. Nu mă bag, nu cunosc bine care a fost dezvoltarea politică în jurul acestei probleme. Nu ştiu dacă e corect să retragi o decoraţie.

Reporter: I s-a reproşat preşedintelui Iohannis că e tăcut.

Neagu Djuvara: E mai bine aşa. În politică e mai bine aşa, dacă te bagi, te frigi.

Neagu Djuvara (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)
Neagu Djuvara (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

Reporter: Comparativ cu mandatul precedent, al preşedintelui Traian Băsescu?

Neagu Djuvara: Pe Băsescu l-am cunoscut de aproape, în diverse împrejurări şi ceea ce mi-e simpatic la el e faptul că e singurul care îndrăznea să vorbească împotriva ruşilor. Nouă parcă ne este o teamă, dincolo de Nistru să nu ne atingem, că sunt prea puternici.

Reporter: Ar trebui să aibă o atitudine mai fermă preşedintele Iohannis în politica externă?

Neagu Djuvara:  Eu cred că preşedintele Iohannis face bine să fie modest, că noi în momentul ăsta nu mai existăm. Nu mai există, ca politică, decât Statele Unite ale Americii. Dacă eşti cuminte şi eşti agreat de Statele Unite suntem liniştiţi, dovadă ca au şi venit instituţii de-ale lor. Avem instituţii de-ale lor, militare, chiar pe teritoriul nostru.

Reporter: Pe premier, Dacian Cioloş, l-aţi urmărit?

Neagu Djuvara: Mi-e foarte simpatic. Are multă demnitate şi în acelaşi timp e foarte român, cu toate că numele de Cioloş pare să fie maghiar, ca sonoritate. În Ardeal sunt multe persoane care au porecle ungureşti, chiar fiind români.

Reporter: Pentru că ne-aţi primit de 8 martie, vă întreb despre femeie. Ce rol a ocupat femeia în viaţa dumneavoastră?

Neagu Djuvara: Moralmente îi sunt foarte recunoscător mamei, care a fost ca o sfântă, cum şi-a dus ea barca cu cei doi copii, fară bani, a fost admirabilă... Trebuie să spun că atât ea, cât şi sora ei, Jana, care avea cu doi-trei ani mai puţin, şi s-a măritat târziu, la 40 de ani cu colecţionarul Alexandru Saint-Georges, au fost pentru mine cele două mame. Mama şi cu ”tante Jeanne” erau tot timpul lângă noi, dacă răsfoiesc un album de fotografii suntem tot timpul împreună. Eu sunt  feminist, am o mare încredere în femei, mai întâi pentru faptul că n-am trăit decât printre femei.

Reporter: De altfel, a fost o epocă a marilor femei, nu? Vorbim despre epoca Reginei Maria.

Neagu Djuvara: Pe Regina Maria am văzut-o călare, frumoasă şi mândră cum era ea, dar nu am cunoscut-o personal, nu i-am sărutat mâna, eram copil atunci. În plus de asta, mama a încercat să ne păstreze în legătură cu cei care erau la putere, iar cei care erau la putere după Primul Război Mondial erau Brătienii.

Reporter: Aţi avut o viaţă bogată. Aţi călătorit mult. Cum vi se par româncele faţă de femeile de pe alte continente, din alte ţări?

Neagu Djuvara: Europeanca, şi mai cu seamă românca, sunt incomparabile faţă de femeile din alte ţări. Mi-amintesc de cărţile scrise de un englez din veacul al XIX-lea, anii 1870-1880, care vizitând România, nu doar Bucureştiul, dar şi Transilvania, vorbea aşa de laudativ despre frumuseţea femeilor române, încât îţi pui întrebarea: prin ce minune s-a păstrat, înseamnă că nu este ceva artificial, ci în moştenirea etnică. Probabil că femeile dace trebuie să fi fost foarte frumoase.

Reporter: Puneţi frumuseţea româncelor pe seama moştenirii dacice.

Neagu Djuvara: Da, altfel nu se explică, fiindcă în fond romanii ne-au transmis limba lor, ne-au impus limba lor prin administraţie, dar nu am avut populaţie de origine italiană la noi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.