Iniţiativă cetăţenească "Oameni noi în politică" a fost lansată de 17 români, este susţinută de 26 de organizaţii civice şi de partidele politice Mişcarea România Împreună (RO+), Partidul PACT pentru România, Partidul Oamenilor Liberi (POL) şi Uniunea Salvaţi România (USR), îşi propune să adune 100.000 de semnături pentru a modifica legislaţia electorală. Fostul premier Dacian Cioloş, prezent în Piaţa Univeristăţii din Bucureşti, la startul campaniei de strângere de semnături, a afirmat că propunerea legislativă vrea să introducă nişte măsuri care să asigure corectitudinea şi transparenţa votului. Preşedintele USR, Dan Barna, a spus că formaţiunea sa vrea să fie un "deschizător de drumuri pentru alte organizaţii şi alte partide care trebuie să facă lucrurile acestea".
Iniţiatorii vor revenirea la alegeea primarilor în două tururi de scrutin, introducerea votului preferenţial pe liste de partid, astfel încât cetăţenii să poată vota omul pe care îl preferă, iar nu lista impusă de partid, dar şi dublarea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora prin aplicarea normei de reprezentare naţionale şi cetăenilor români cu domiciliul în afara ţării.
De asemenea, prin această iniţiativă se doreşte ca românii care trăiesc în afara ţării, dar nu au domiciliul în străinătate, să poată vota la alegerile parlamentare la orice secţie de votare din străinătate pentru candidaţii din judeţul în care îşi au domiciliul în ţară şi eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale şi europarlamentare.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri este o altă măsură pe care o vor adoptată aceştia.
Fostul premier Dacian Cioloş a afirmat că propunerea legislativă vrea să introducă nişte măsuri care să asigure corectitudinea şi transparenţa votului.
"Democraţia înseamnă reprezentativitate şi reprezentivitate înseamnă, în primul rând, mai multe voturi pentru ca mandatul celui care conduce localitatea să fie mai legitim şi mai solid. Prin această propunere legislativă dorim să introducem câteva măsuri care să asigure corectitudinea şi transparenţa votului", a declarat Dacian Cioloş, în Piaţa Univeristăţii din Bucureşti, la startul campaniei de strângere de semnături.
La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a transmis că România are nevoie de oameni noi în politică.
"USR este primul partid din societatea civilă care a reuşit să intre în Parlament, şi obiectivul pentru noi nu este să fim ultimii, ci să fim primii din acest nou val care rupe bariera vechii politici şi să fim deschizători de drumuri pentru alte organizaţii şi alte partide care trebuie să facă lucrurile acestea. Şansa pentru România este ca oameni noi să intre în politică", a spus Dan Barna.
Organizaţiile care susţin demersul sunt: Acţiunea Civică Galaţi, #activAG Piteşti, Aradul Civic, VeDem Just, Braşovul Civic, Centrul pentru Studiul Democraţiei, Centrul pentru Resurse Civice, Corupţia Ucide, Curăţăm Galaţiul, Eu Ro Aleg 2.0., Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Iniţiativa Craiova, Iniţiativa România, Iniţiativa Timişoara, Mureşul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuţiul Civic, Reactiv Braşov, Reset Iasi, Rezist Milano, #REZISTENŢA, Umbrela Anticorupţie Cluj, Ştafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.