Ancheta declanşată în SRI după dezvăluirile omului de afaceri Sebastian Ghiţă este cea de-a doua care îl vizează pe Florian Coldea, în prezent suspendat din funcţia de prim-adjunct al SRI. Primul scandal în care Coldea a fost implicat şi care a determinat începerea unei anchete interne a SRI a fost cel provocat în 2007 de acuzaţiile lui Mircea Geoană, pe atunci lider PSD, potrivit cărora prim-adjunctul SRI ar fi solicitat informaţii referitoare la judecătorii CCR Ion Predescu, Nicolae Cochinescu şi Aspazia Cojocaru. Liderul social-democrat a susţinut că astfel ar fi fost influenţată decizia Curţii Constituţionale, care avizase negativ propunerea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu.
În aprilie 2007, după ce Curtea Constituţională a respins propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, liderul PSD Mircea Geoană a susţinut că şeful statului a cerut date de la SRI referitoare la judecători ai Curţii. Geoană a prezentat două note despre care a afirmat că sunt scrise de Florian Coldea, referitoare la dosarele a trei judecători, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu. Florian Coldea a negat acuzaţiile, argumentând că este vorba despre note de birou, de uz intern.
Şi atunci a fost declanşată o anchetă internă şi au avut loc şi audieri în Comisia parlamentară de control al SRI. Coldea a fost suspendat pe durata investigaţiei şi apoi repus în funcţie.
Directorul SRI George Maior a declarat, însă, că rezultatele preliminare ale anchetei interne în SRI arată că nu a fost vorba de poliţie politică, iar Traian Băsescu "nu a cerut nimic serviciului", însă este vorba despre "o scurgere de informaţii" către PSD, care poate afecta credibilitatea serviciului. El a apreciat atunci că Florian Coldea a dat dovadă de neglijenţă în serviciu.
Acum în vârstă de 45 de ani, Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI la data de 27 iulie 2005. Numele său a fost vehiculat în contextul demersurilor vizând eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak, iar numirea sa în funcţie a avut loc la puţin timp de la repatrierea acestora.
Anterior numirii în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informaţii. În anul 2008 i-a fost acordat gradul de general de brigadă, în anul 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent.
În anul 2010, Florian Coldea a obţinut titlul ştiinţific de doctor în domeniul Ştiinţe militare – Informaţii la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul", cu teza intitulată "Managementul schimbării în serviciile de informaţii". Florian Coldea a absolvit cursuri de pregătire pe profil antiterorist şi de intelligence desfăşurate în ţară şi străinătate.
El a urmat cursurile Facultăţii de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul", pe care le-a absolvit în anul 1996.
Numele lui Florian Coldea a fost invocat în repetate rânduri de către Elena Udrea, dar şi de fostul preşedinte Traian Băsescu, însă declaraţiile omului de afaceri Sebastian Ghiţă au fost cele care au determinat cea de-a doua anchetă în cazul său, la zece ani după prima.
Într-un interviu acordat Hotnews, în 30 ianuarie 2015, Elena Udrea afirma că a depus la DNA un denunţ impotriva lui Florian Coldea, pe care îl acuza că i-a cerut lui Dorin Cocoş sa-i dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă pentru susţinerea România TV. Ea a acuzat şi implicarea lui Coldea în numirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA.
La acel moment, purtătorul de cuvânt al SRI Sorin Sava a declarat că nu se va pronumţa asupra afirmaţiilor unor persoane urmărite penal, adăugând: "Nu pot să nu remarc faptul că aceste acuzaţii defăimătoare la adresa SRI şi a reprezentanţilor acestuia apar în contextul intensificării luptei anticorupţie, activitate la care SRI are o contributie majora şi decisivă şi pe care, alături de alte instituţii abilitate, o va desfăşura în continuare, în limitele şi competenţele legii, cu hotărâre, în tot ceea ce va face".
Şi fostul preşedinte Traian Băsescu vorbeşte despre Florian Coldea într-o înregistrare făcută publică de Sebastian Ghiţă. El spune că are înregistrări "cu toţi", Coldea, doamna Kovesi, Bogdan şi conchide: "Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii!". În urma difuzării acestor înregistrări, Parchetul ICCJ a deschis un dosar penal.
Cel care a vorbit cel mai mult în ultima vreme despre Florian Coldea şi despre relaţia cu el este Sebastian Ghiţă, dispărut de trei săptămâni şi pe al cărui nume a fos emis mandat internaţionale de arestare.Ghiţă a relatat despre prietenia de familie de şapte ani cu Coldea, despre discuţii avute cu acesta la casa de vacanţă de la Cheia, unde l-a avut oaspete, prezentând şi o imagine în care ar apărea prim-adjunctul SRI. Tot Ghiţă a povestit despre implicarea lui Florian Coldea în numirea lui Kovesi la DNA, susţinând că aceasta a fost numită în urma unui şantaj exercitat asupra fostului premier Victor Ponta. Miercuri seară, Ghiţă a relatat despre concedii petrecute cu Coldea, în Seychelles, în 2010, şi în 2012 în Toscana, unde ar fi fost şi Vasile Dâncu. Sebastian Ghiţă a prezentat şi o fotografie în care a susţinut că se află soţia sa şi soţia lui Coldea, la Disneyland.
Omul de afaceri a susţinut că i-a solicitat lui Coldea sprijinul pentru alegerea lui Victor Ponta la conducerea PSD, la Congresul care urma să aibă loc în februarie, însă acesta i-ar fi răspuns că nu poate pentru că Traian Băsescu nu îl doreşte pe Ponta, preferându-i pe Cristian Diaconescu sau pe Mircea Geoană.
"Am stat 10 zile şi îmi aduc aminte că îl rugam să-l ajute pe Ponta să câştige alegerile PSD, însă Coldea îmi spunea că Băsescu nu-l vrea pe Ponta. Diaconescu, Geoană, oricine, dar să nu ajungă Ponta la PSD a fost mesajul", susţine Ghiţă.
Sebastian Ghiţă a mai relatat, miercuri seară, şi un episod în care, la întoarcerea din vacanţă, la Istanbul, Florian Coldea a ales să stea la clasa Economic în avion, deşi avea bilet la clasa Business, pentru că se întâlniseră în aeroport cu jurnalistul Dan Andronic şi se temea, conform lui Ghiţă, că Andronic i-ar putea spune preşedintelui Traian Băsescu că au fost văzuţi împreună.
"Dan Andronic de la EVZ poate să confirme că ne-am intersectat la întoarcere pe aeroportul din Istanbul. Atunci a stat de vorbă la îmbarcare în avion şi cu mine şi cu Coldea. Florian Coldea s-a speriat de Andronic şi deşi avea bilet la business s-a dus la clasa economic. Îi era frică să nu afle Băsescu cu cine a fost în excursie", a arătat la România TV Sebastian Ghiţă.
Dan Andronic a confirmat şi el întâlnirea de la Istanbul, susţionând că îl cunoştea pe Coldea din campania elevtorală a lui Traian Băsescu, din 2009.
Joi după-amiază, Serviciul Român de Informaţii a anunţat că desfăşoară o anchetă în urma dezvăluirilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă, iar, până la finalizarea verificărilor, generalul-locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia directorului SRI, care îi va prelua, de altfel, şi atribuţiile.
Într-un comunicat de presă transmis joi seară, Serviciul Român de Informaţii arată că, în urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificari preliminare, directorul SRI, Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale.
SRI spune că până la finalizarea verificărilor generalul Florian Coldea este pus la dispoziţia directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către directorul SRI, Eduard Hellvig.
Conform sursei citate, sunt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea.
"Precizăm că SRI a dezvoltat mecanisme interne de investigare a oricăror indicii cu privire la încălcări ale legii ori a cadrului normativ intern, pe baza unei metodologii şi proceduri validate în timp. Structuri interne specializate şi subordonate directorului instituţiei întreprind, ori de câte ori situaţia o impune, măsuri complexe de verificare a informaţiilor cu privire la posibile încălcări ale legii ori a ordinelor şi regulamentelor militare şi ulterior adoptă măsurile adecvate", mai spune SRI.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...