Cristian Ghinea este al zecelea ministru care pleacă din Cabinetul Cioloş în mai puţin de un an de la învestirea Guvernului, astfel încât jumătate din portofoliile din Executiv au trecut printr-o remaniere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cristian Ghinea a demisionat miercuri din funcţia de ministru al Fondurilor Europene, el urmând să candideze la alegerile parlamentare pe listele Uniunii Salvaţi România.

”Ultima mea şedinţă ca membru în Guvernul Cioloş 1. E un sentiment ciudat. Pare un secol privind înapoi, dar nu au trecut nici şase luni de ministeriat, nici un an de când am mers la Cancelarie”, a scris Cristian Ghinea miercuri pe pagina sa de Facebook.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Primul ministru care a părăsit Guvernul a fost cel al Muncii, Ana Costea. Ea a demisionat în luna aprilie, ca urmare a proiectului Legii salarizării unitare. Lui Costea i-a fost reproşat modul de lucru şi atitudinea faţă de acest proiect al Guvernului în şedinţele de Executiv, potrivit unor surse guvernamentale, nemulţumiri venind şi din rândul partenerilor de dialog social. Ana Costea a fost înlocuită de Dragoş Pîslaru.

A urmat, după numai o săptămână, retragerea din Guvern a Aurei Răducu, ministrul Fondurilor Europene. Plecarea din Cabinet a venit la cererea premierului Dacian Cioloş, ca urmare a nemulţumirilor acestuia faţă de proiectele MFE. În locul ei, la conducerea instituţiei a venit, în 27 aprilie, Cristian Ghinea.

Al treilea ministru care a părăsit Guvernul a fost Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, care a fost revocat de Dacian Cioloş din cauza scandalurilor de la Opera Română, pe care nu le-ar fi gestionat corespunzător. În locul său a fost numită Corina Şuteu.

Toate cele trei schimbări au avut loc în luna aprilie.

În luna mai a urmat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, pe fondul crizei privind dezinfectanţii şi a crizei privind bebeluştii cu sindrom hemolitic uremic. Lui Achimaş-Cadariu i s-a reproşat slaba gestionare a situaţiei, precum şi comunicarea deficitară. Locul său a fost luat de Vlad Voiculescu.

În luna iulie a avut loc prima remaniere amplă a Guvernului, când Dacian Cioloş a demis patru miniştri: ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, ministrul Comunicaţiillor, Marius Bostan, şi ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu. Ei au fost înlocuiţi cu Mircea Dumitru, Sorin Buşe, Delia Popescu şi, respectiv, Maria Ligor.

Dacian Cioloş a motivat remanierea prin dinamizarea activităţii guvernamentale.

În luna septembrie a plecat din Guvern şi unul din cele mai sonore nume din echipa lui Cioloş, ministrul de Interne Petre Tobă. Retragerea a venit ca urmare a cererii DNA de  începere a urmăririi penale pentru acuzaţia de favorizarea făptuitorului în dosarul DIPI. În locul său a fost numit Dragoş Tudorache.

Astfel, 10 din cei 21 de miniştri din Cabinet au fost schimbaţi din funcţie, în mai puţin de un an de la învestirea Guvernului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.