Curtea de Conturi a României anunţă, miercuri, că a transmis premierului Marcel Ciolacu şi membrilor Guvernului României recomandările lăsate entităţilor în cadrul ultimelor misiuni de audit desfăşurate la ministere şi entităţile subordonate. Acestea oferă o radiografie obiectivă a portofoliilor preluate şi pot constitui o bază solidă pentru fundamentarea viitoarele măsuri ale Executivului, subliniază Curtea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Curtea de Conturi arată că, prin Strategia de dezvoltare instituţională 2023-2028, adoptată de Plenul Curţii de Conturi, instituţia supremă de audit a României şi-a asumat un rol activ în procesul de bună guvernanţă, ceea ce presupune inclusiv o legătură mai strânsă cu principalii săi stakeholderi, precum Parlamentul, Guvernul, organizaţiile neguvernamentale, etc.

”În relaţia cu Executivul, Curtea a instituit o procedură, bazată pe bunele practici în domeniu, care constă în informarea membrilor Guvernului, la preluarea mandatului lor, cu privire la principalele recomandări rezultate în cadrul misiunilor de audit desfăşurate la entităţile pe care le au în subordine”, precizează instituţia, într-un comunicat oficial. 

”Am decis, alături de colegii mei din plen, să venim în sprijinul domnului prim-ministru Marcel Ciolacu şi echipei sale de miniştri, trimiţându-le o sinteză a principalelor recomandări formulate de Curtea de Conturi la ultimele misiuni de audit desfăşurate la ministere şi entităţile subordonate. Acestea oferă o radiografie obiectivă a portofoliilor preluate şi pot constitui o bază solidă pentru fundamentarea viitoarele măsuri ale Executivului. Suntem la al doilea exerciţiu de transparenţă şi sprijin pentru buna guvernanţă din România, după recomandările transmise Guvernului în vara anului 2023. Ne propunem ca prin acest demers să ne consolidăm rolul de partener de încredere pentru toţi factorii implicaţi în dezvoltarea României”, a declarat Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a României. 

Conform standardelor internaţionale de audit (INTOSAI-P12 – Valoare şi beneficiile instituţiilor supreme de audit, Ghidul 9040 – Bune practici legate de transparenţa SAI-urilor), prin activitatea zilnică, instituţiile supreme de audit contribuie la consolidarea integrităţii, transparenţei, responsabilităţii şi încrederii publice (INTOSAI-P20 – Principiile de transparenţă şi responsabilitate), permiţând supravegherea, responsabilitatea şi guvernanţa în sectorul public.

Prin acest demers, Curtea de Conturi a României îşi asumă apartenenţa la practica comunităţii internaţionale de audit şi contribuie la consolidarea reformelor la nivelul statului român, mai arată instituţia. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.