Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) discută, marţi, în plen, solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare a Ordonanţei de Urgenţă prin care a fost abrogată ordonanţa vizând modificarea Codurilor penale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
La punctul 10 al ordinii de zi a şedinţei de marţi a CSM, programată să înceapă la ora 11.00, este trecută solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru abrogarea OUG 13/2017.

Solicitarea de avizare a proiectului a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei duminică 5 februarie, în ziua în care OUG 13 a fost abrogată de Guvern.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În solicitarea trimisă CSM, semnată de Florin Iordache, numărul legii privind Codul penal este scris greşit, repectiv "Legea 268/2009”.

Ministerul Justiţiei a transmis că "nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală", susţinând că în prezent centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normative.

De altfel, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a afirmat luni, în timp ce jurnaliştii alergau după el pe holurile Parlamentului, că proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale nu va mai fi depus niciunde, în condiţiile în care doreşte o dezbatere mai amplă.

Jurnaliştii au încercat să îi pună ministrului Justiţiei o serie de întrebări pentru a clarifica ce se va întâmpla cu proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale, după ce MJ a anunţat că nu mai este preocupat de acest subiect, dar CSM a anunţat că actul normativ a fost depus la Consiliu.

Anunţul MJ a fost făcut la câteva ore după ce ministrul Florin Iordache spunea că Ministerul elaborează un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere luni şi va rămâne în consultare publică 30 de zile, timp în care specialiştii îşi vor putea spune punctele de vedere.

Iordache a mai spus că, în momentul în care a fost abrogată OUG 13/2017, s-a revenit la forma iniţială a codurilor penale, formă care cuprinde foarte multe aspecte neconstituţionale.

"Acum, în Codul penal şi în Codul de procedură penală sunt foarte multe articole neconstituţionale", a susţinut Iordache, arătând că scopul noului proiect de lege este de a corecta aceste articole neconstituţionale.

Iordache a susţinut din nou că OUG 13 privind modificarea codurilor penale avea toate avizele necesare.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, referitor la modificarea Codurilor penale, că, înainte de a se iniţia proiecte în Parlament, ar trebui să înceapă o dezbatere serioasă, sub egida Academiei Române, la care să participe atât asociaţiile magistraţilor, cât şi experţi străini şi specialişti din domeniu.

Guvernul a adoptat, în seara zilei de 31 ianuarie, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale, fără avizul CSM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.