Crin Antonescu, candidatul comun anunţat de coaliţia PSD-PNL-UDMR la prezidenţiale, susţine că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis în ultimii 10 ani. Fostul lider liberal nu regretă că l-a convins pe Klaus Iohannis să intre în PNL în 2013, deşi actualul preşedinte i-a luat locul de candidat la alegerile prezidenţiale un an mai târziu. ”Nu regret deloc, Klaus Iohannis era necesar, Klaus Iohannis a fost o variantă bună în 2014 faţă de ceea ce era alternativa: Victor Ponta şi anturajul”, a spus Antonescu, la Prima TV. Fostul lider PNL califică relaţia cu şeful statului drept una impecabilă, deşi admite că niciodată nu a existat o prietenie între ei. ”Nu am stat la şpriţuri, cum se spune”, a precizat Crin Antonescu.
Crin Antonescu a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă regretă că l-a convins pe Klaus Iohannis să vină în politica mare, la Bucureşti.
”Nicidecum. Vreau să precizez, pentru confuzia din capul unora, eu am contribuit la venirea lui Klaus Iohannis în prim-planul politicii, aşa se întâmplă în politică, sunt etape, trepte, paşi, dar preşedinte al României nu l-am făcut eu, l-au făcut românii, cu un număr de voturi, cred că record, şi prima dată, şi a doua oară. Nu regret deloc, Klaus Iohannis era necesar, Klaus Iohannis a fost o variantă bună în 2014 faţă de ceea ce era alternativa: Victor Ponta şi anturajul, anturaj care nu era, atenţie, PSD în primul rând, ci alţii. Deci, da, chiar sunt mulţumit că am făcut asta, dar, repet, a fost doar o verigă, restul, marile decizii privitoare la destinul politic al lui Klaus Iohannis au fost ale lui şi ale alegătorilor”, a răspuns Crin Antonescu.
Fostul lider PNL a mai fost întrebat dacă a discutat cu Klaus Iohannis în ultimele două săptămâni, după ce coaliţia de guvernare l-a anunţat candidat comun la prezidenţiale.
”Nu, eu nu am discutat cu domnul Klaus Iohannis în aceşti 10 ani, nu în aceste două săptămâni. Dânsul a fost preşedintele unei ţări, eu am fost un privat, un om retras. Nu m-am întâlnit cu domnul Iohannis, pentru că, în general, când ai de a face cu un preşedinte de ţară, ar trebui să ai o treabă anume să-l cauţi. N-am avut. Pe de altă parte, domnia sa, cu agenda unui preşedinte, nu a simţit nevoia să avem vreo discuţie. Eu am avut o relaţie cu Klaus Iohannis foarte corectă, din punctul meu de vedere, impecabilă. Nu a fost o relaţie de prietenie, nu am stat la şpriţuri, cum se spune”, a precizat Crin Antonescu.
Fostul lider PNL admite că, în mai mare măsură, a avut, la acea vreme, o relaţie de prietenie cu liderul PSD Victor Ponta.
„Cu Ponta în mai mare măsură în acea perioadă. Aveam şi activităţi aproape zilnice, construcţia USL-ului a fost un proces complicat. Mergeam în ţară, discutam cu colegii, cu oamenii. Nu era încă epoca TikTok, era epoca door-to-door”, a spus Crin Antonescu.
Klaus Iohannis, din postura de primar al Sibiului, s-a înscris în PNL în februarie 2013, la insistenţele liderului de atunci al liberalilor, Crin Antonescu. ”Am lansat o invitaţie insistentă şi am lansat-o de mai multă vreme unui om care, dintre persoanele publice din România, se bucură de o mare vedere, unui om care a dovedit că performanţa constantă este posibilă, unui om cu care toţi, în această ţară, ne mândrim. De astăzi, PNL este mai bogat, mai puternic şi mai prestigios”, spunea Crin Antonescu la acea vreme.
În ianuarie 2014, un avion umanitar, care transporta o echipă de medici de la Bucureşti la Oradea, s-a prăbuşit în munţii Apuseni. Avionul era pilotat de Adrian Iovan, soţul creatoarei de modă Romaniţa Iovan. În urma accidentului, Adrian Iovan şi o tânără studentă la medicină, Aura Ion, şi-au pierdut viaţa, după ce autorităţile din subordinea Ministerului de Interne au intervenit târziu. Tragedia a provocat demisia ministrului de Interne de la acea vreme, liberalul Radu Stroe. Prin urmare, PNL l-a propus drept înlocuitor pe Klaus Iohannis, care ar fi urmat să devină vicepremier şi ministru de Interne. Însă premierul Victor Ponta a refuzat propunerea liberalilor, decizie care a dus la ruperea USL - coaliţia de guvernare PSD-PNL de la acea vreme. La finalul lunii mai, PNL a obţinut doar 15% la alegerile europarlamentare, iar Crin Antonescu a demisionat din fruntea partidului. În locul său a urcat Klaus Iohannis, care, ulterior, a devenit candidat PNL la alegerile prezidenţiale şi l-a învins chiar pe Victor Ponta în competiţia pentru Cotroceni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.