Viorica Dăncilă a fost aleasă preşedinte al PSD, la congresul extraordinar al partidului, în timp ce Eugen Teodorovici a devenit preşedinte executiv, iar Mihai Fifor - secretar general. Viorica Dăncilă este prima femeie care devine preşedinte al PSD. Pe locul al doilea s-a clasat Codrin Ştefănescu. La congres au participat aproape 4.000 de delegaţi, iar votul a fost pe buletine. Alegerile s-au desfăşurat într-un singur tur, astfel că primul clasat a fost declarat câştigător. Pentru funcţia de preşedinte al partidului au candidat Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu. La funcţia de preşedinte executiv au candidat Eugen Teodorovici, Daniel Suciu şi Daniel Florea. Pentru funcţia de secretar general au fost în competiţie Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Rodica Nassar şi Felix Stroe.
UPDATE: Noul preşedinte al Partidului Social Democrat, Viorica Dăncilă, spune că PSD este partidul cel mai românesc şi că îşi doreşte să-l readucă pe primul loc între opţiunile românilor.
Congresul extraordinar al PSD are loc la Sala Palatului din Bucureşti, în prezenţa a aproximativ 4.000 de delegaţi, urmând să fie aleşi ocupanţii primelor trei funcţii de conducere din partid - preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general. Alegerile se vor defăşura pe buletine, dar într-un singur tur, astfel că primul clasat câştigă automat competiţia.Viorica Dăncilă a intrat în sală pe melodia „Stand up (for the champions)” şi a făcut o baie de mulţime.
CITEȘTE ȘI Congresul PSD: Sorin Bota îşi retrage candidatura pentru preşedinte executiv şi anunţă că îl susţine pe Eugen Teodorovici
Codrin Ştefănescu, la congres: Astăzi, Liviu Dragnea este pur şi simplu deţinut politic
„Nu pot să uit că în România ani de zile s-au produs abuzuri inimaginabile şi nu pot să uit că aici în sală sunt oameni care au fost victime ale acestor abuzuri. (...) Un întreg partid a fost vânat şi hărţuit ani de zile. (...) Astăzi, Liviu Dragnea este pur şi simplu deţinut politic”, a afirmat Codrin Ştefănescu.
El a spus că PSD este un partid greu încercat.
„Primari de-ai noştri începeau la microfon să spună în loc de onorată asistenţă, onorată instanţă, după 6-7 ani de hărţuiri, aflaţi într-o continuă vânătoare, umiliţi împreună cu familia”, a spus Ştefănescu.
„Noi am rezistat pentru că am fost tot timpul uniţi. Eu nu voi lăsa niciodată un coleg la anaghie. Întotdeauna am spus exact ce gândim noi. (...) Nimeni n-a putut să ne pună botniţă nouă. Şi colegii noştri au candidat şi au câştigat, aşa cum a câştigat Olguţa anchetată cu 75 la sută”, a mai afirmat Codrin Ştefănescu.
„Pentru toate nopţile şi zilele voastre nedormite, pentru toate eforturile, pentru tot chinul, pentru toate lucrurile de ani de zile, eu personal ca fost secretar general mă plec cu respect în faţa voastră şi vă mulţumesc”, a încheiat Ştefănescu.
Pleşoianu: Aud un refren: să fim uniţi întru tăcere, să tăcem, să nu vină monştrii cei răi, să fim ca nişte telefoane mobile pe care le setezi pe silenţios şi ele tac
Liviu Pleşoianu şi-a început discursul de la congres spunând că a venit îmbrăcat într-o cămaşă neagră deoarece vrea să povestească un film horror. El a precizat că în această producţie toţi oamenii tac de teamă că dacă fac vreun zgomot, apar nişte monştri şi îi mănâncă .
“Filmul are un final bun pentru că asumându-şi riscul să vină monştrii, o parte din oamenii îăşi asumă riscul să vorbească, să găasească punctele vulnerabile ale monştrilor. (...) Aud un refren: să fim uniţi întru tăcere, să tăcem, să nu vină monştrii cei răi, să fim ca nişte telefoane mobile pe care le setezi pe silenţios şi ele tac”, a afirmat Pleşoianu.
Şerban Nicolae: Aici în această sală vom decide nu doar cine conduce partidul, ci dacă mai vrem să-i dăm unui om încă 5 ani de vacanţe, să-i dăm României încă 5 ani de cap plecat la nivel european, la nivel internaţional
„Mă cunoaşteţi foarte bine, pentru că sunt unul dintre voi de 30 de ani. Aceste alegeri nu sunt alegeri obşnuite, votul pe care îl dau delegaţii e pentru fiecare 100-150 de colegi din ţară. Alegerile de azi sunt foarte importante pentru că privesc următorii 5 ani ai PSD. Ne croim azi un drum de unitate, de solidaritate, cu fruntea sus către ceea ce urmează. (...) Peste câteva luni avem şi alegeri prezidenţiale. Aici în această sală vom decide nu doar cine conduce partidul, ci dacă mai vrem să-i dăm unui om încă 5 ani de vacanţe, să-i dăm României încă 5 ani de cap plecat la nivel european, la nivel internaţional. Votul de azi e poate cel mai important din ultimii ani”, a afirmat Şerban Nicolae.
El a spus că nu vine cu discurs scris, pentru că ceea ce spune e în sufletul său de multă vreme.
„Prea mult am acceptat etichete, insulte, ca alţii să ne reproşeze nouă fărădelegile lor, incompetenţa lor, răutatea şi trădarea lor. Eu cred că trebuie să stăm cu fruntea sus, să privim înainte, să fim mândri de ceea ce am realizat. Pentru mine, oamenii de stânga sunt oameni care acceptă responsabilităţi, pentru care dreptul vine odată cu datoria, care nu stau acasă în confortul personal, care nu acceptă abuzuri, care îşi fac datoria de ţară. De aceea, sunt mândru când discut cu pensionarii”, a mai afirmat senatorul PSD.
„În 1919 - urmează un centenar important - armata română trecea Tisa ca să elibereze Ungaria de pericolul bolşevismului şi cu respectul populaţiei maghiare trecea după 7 luni Tisa înapoi, pentru că nu am fost niciodată un stat agresor. În 1920 vom celebra Tratatul de la Trianon. Aceste lucruri ne obligă să ne gândim serios dacă în 100 de ani de acum înainte generaţiile de atunci vor celebra sau comemora un nou centenar. (...) Ştiu sigur că simţiţi ca mine! Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a declarat Şerban Nicolae.
Andronescu: Trebuie să le explicăm oamenilor că am vrut să stopăm abuzurile din justiţie, nu am vrut o justiţie pentru liderul nostru sau pentru noi, cei din PSD
„Cu ce i-am dezamăgit pe oameni? Ce trebuie să facem să îi recâştigăm? Avem potenţialul şi forţa să îndreptăm lucrurile pe care le-am făcut greşit. Sigur, a fost o înfrângere. Am pierdut o bătălie, dar cred că nu am pierdut războiul. Trebuie să strângem rândurile şi fără aroganţă şi cu respect să recâştigăm oameni care ne-au dat cel mai mare număr de voturi la alegerile din 2016”, a afirmat Andronescu.
Ecaterina Andronescu a susţinut că PSD nu a ştiut să oprească ştirile false şi să folosească suficient tehnologia.
„Trebuie să le explicăm oamenilor că am vrut să stopăm abuzurile din justiţie, nu am vrut o justiţie pentru liderul nostru sau pentru noi, cei din PSD”, a mai declarat Andronescu.
„PSD a integrat România în UE şi NATO. De ce nu am găsit tehnicile să contracarăm minciunile că e o guvernare toxică? Alegerile din acest an şi cele ce urmează se desfăşoară în secolul 21. Tehnologia de multe ori pe căi nevăzute transmite către populaţie mesaje false care n-au nimic de-a face cu realitatea. Trebuie să ne facem această structură tehnologică pentru a putea comunica în timp real. (...) Aceste căi nevăzute ale online-ului trebuie să ne preocupe în mai mare măsură, pentru că ele au făcut diferenţa în aceste alegeri. Trebuie să aducem în departamentele noastre, în structurile noastre, oameni care au ce spune: tineri corporatişti, studenţi. PSD nu are decât o şansă: direcţia de a merge înainte”, a susţinut Ecaterina Andronescu.
Dăncilă: Fiecare proiect de infrastructură rutieră va fi atent monitorizat de un departament aflat în directa subordonare a premierului. Cine nu respectă termenele, pleacă acasă fără excepţie
CITEȘTE ȘI Dăncilă: Am părut mai preocupaţi de justiţie decât de sănătate, de educaţie sau de investiţii / Guvernul nu va mai emite nicio ordonanţă de urgenţă în legătură cu funcţionarea sistemului judiciar„E momentul nostru să dovedim încă o dată că suntem echipa cu cele mai bune soluţii. Social-democraţia înseamnă grija faţă de oameni, tratament direct şi fără discriminări, solidaritate faţă de cei vulnerabili, solidaritate socială. Aceste valori trebuie să ne ghideze. Avem o bază solidă. Istoria ultimilor 30 de ani ne arată că PSD a avut guvernările cu cele mai bune rezultate pentru români. Este PSD soluţia cea mai bună pentru guvernarea României? Răspunsul e cu siguranţă da. Eu sunt mândră că sunt social-democrată şi sunt onorată că m-aţi învestit cu responsabilitatea guvernării”, a afirmat Dăncilă.
Ea a susţinut că creşterea economică se reflectă în calitatea mai bună a vieţii cetăţenilor.
Premierul a spus că PSD trebuie să recâştige încrederea oamenilor şi a vorbit despre proiecte precum drumuri mai bune, acces la servicii de sănătate, canalizare, apă curentă, autostrăzi, spitale.
„Oamenii vor o autostradă terminată de la un cap la altul şi au dreptate. Ca premier, mă angajez să fac o autostradă cap-coadă. (...) Nu voi mai tolera niciun fel de întârziere, nici de la autorităţi, nici de la constructori. Fiecare proiect va fi atent monitorizat de un departament aflat în directa subordonare a premierului. Cine nu respectă termenele, pleacă acasă fără excepţie”, a subliniat Dăncilă.
Ea a precizat, de asemenea, că PSD trebuie să reia dialogul cu cetăţenii, să îi asculte. „Am primit un semnal puternic la europarlamentare şi vom ţine cont de el”, a spus ea.
UPDATE: „Am fost şi parteneri şi adversari. (...) Am trecut prin toate, nu ne-au îmbătat nici victoriile, nu ne-au doborât nici înfrângerile. Suntem de aproape 30 de luni la guvernare. Nu ne-am luptat doar cu opoziţia, ci şi cu structurile oculte - servicii secrete care se ocupă cu totul altceva decât ar fi firesc, care nasc partide şi organe de presă aservite, patronează ONG-uri şi mişcări de stradă haştagrezistente, născute de inşi care reacţionează la ordin. (...) Sunt scoşi din pălării magice inşi de mucava care sunt impuşi românilor ca lideri şi salvatori ai naţiei”, a susţinut Tăriceanu.
El a amintit că fostul judecător CCR Toni Greblă, în prezent secretar general al Guvernului, a fost achitat definitiv, după cum a fost achitat şi fostul ministru de Interne Cristian David. „Toni Greblă, un om care a fost târât în mizerie, distrus profesional, acuzat de fapte halucinante (...). Mai haluciantnă a fost declaraţia fostului preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, că, citez, Toni Greblă a fost executat de DNA pentru că sistemul a dorit să arate CCR că nu e de capul ei”, a continuat Tăriceanu.
Liderul ALDE a acuzat „un sistem care a ajuns să se ocupe până şi cu smulsul copiilor din sânul familiilor lor”.
„Acestui sistem trebuie să-i ţinem piept pentru că avem această datorie faţă de cei care ne-au votat. (...) Vă cer să nu vă lăsaţi intimidaţi de trâmbiţele neomarxiştilor vopsiţi în progresişti”, a mai afirmat preşedintele Senatului.
El a susţinut că PSD-ALDE nu a greşit cu modificările la legile justiţiei.
„Pe fond nu am greşit, am făcut ce era corect, pentru că justiţia era în colaps. (...) Culoarele justiţiei trebuie să dispară, serviciile de informaţii trebuie să se retragă în cazarmă, presa trebuie eliberată, strada trebuie să redevină spaţiu public de circulaţie, nu loc de muncă pentru isterici. (...) Avem datoria să scoatem din justiţia română cuvântul paradeală”, a subliniat Tăriceanu.
UPDATE: Delegaţii la congres au aprobat candidatura lui Eugen Teodorovici pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD.
Florin Iordache a anunţat candidaturile la cele trei funcţii, în aplauzele delegaţilor.
UPDATE: Viorica Dăncilă intră în sală, pe melodia „Stand up (for the champions)”
UPDATE: Codrin Ştefănescu: Trebuie să luptăm mai departe ca în România să nu mai existe abuzuri. Trebuie să luptăm pentru fiecare membru de partid
Codrin Ştefănescu, candidat la funcţia de secretar general al partidului, din care a fost schimbat imediat după arestarea lui Liviu Dragnea, spune că PSD trebuie să lupte mai departe ca în România să nu mai existe abuzuri şi că partidul trebuie să lupte pentru fiecare membru de partid şi să nu uite de fiecare membru care a căzut la datorie de-a lungul timpului.
UPDATE: Liviu Pleşoianu spune că mai mulţi social-democraţi sunt nemulţumiţi de Viorica Dăncilă şi crede că PSD şi-a pierdut independenţa
Liviu Pleşoianu, candidat la funcţia de preşedinte al PSD la congresul de sâmbătă, susţine că mulţi social-democraţi sunt nemulţumiţi de Viorica Dăncilă, de ceea ce se întâmplă în partid, acesta schimbându-şi mesajul în ultimele săptămâni, precizând că în acest moment PSD şi-a pierdut independenţa.
UPDATE: Rădulescu: Eugen Teodorovici „s-a supărat puţin ieri”, dar va candida pentru funcţia de preşedinte executiv
UPDATE: Dăncilă: Este importantă echipa care va conduce acest partid
UPDATE: Delegaţii la congresul extraordinar al PSD au început să sosească la Sala Palatului
La congres vor participa 4.000 de delegaţi.
Comitetul Executiv Naţional al PSD a validat vineri candidaturile la funcţiile de conducere ale partidului, a stabilit modul de desfăşurare a congresului şi modificările la statut.
Pentru funcţia de preşedinte al partidului candidează Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu.
La funcţia de preşedinte executiv sunt trei candidaţi: Daniel Suciu, Daniel Florea şi Sorin Bota. Iniţial, s-a înscris şi Eugen teodorovici, însă acesta s-a retras, după ce a susţinut ca aceia care pierd în competiţia din partid să se retragă şi din Guvern, însă propunerea sa nu a fost acceptată.
Pentru funcţia de secretar general au rămas în competiţie Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Rodica Nassar şi Felix Stroe, după ce Marius Dunca s-a retras.
Noul preşedinte al PSD va fi ales într-un singur tur, a decis Comitetul Executiv. Viorica Dăncilă a spus că, aşa cum susţine alegerea primarilor şi a şefilor de CJ într-un tur, în mod similar a optat şi pentru alegerea preşedintelui PSD.
Această modalitate de alegere ar avantaja-o pe Viorica Dăncilă, pentru care şi-au exprimat susţinerea mai mulţi lideri ai partidului.
Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că susţine candidatura premierului Viorica Dăncilă pentru funcţia de preşedinte al partidului, la fel şi delegaţii din Vrancea care vor participa la congres. Oprişan spune că nu vizează nicio funcţie în partid sau în Guvern, iar PSD ”trebuie să termine cu această stare de provizorat”.
Oprişan consideră că Viorica Dăncilă s-a eliberat de acordul pe care îl avea cu fostul preşedinte al partidului, Liviu Dragnea, care o teroriza.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat că va susţine candidatura premierului Viorica Dăncilă la funcţia de preşedinte al partidului.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, a anunţat, într-o postare pe Facebook, că ”PSD Arad s-a decis să meargă pe mâna premierului”, exprimând susţinerea filialei pentru candidatura Vioricăi Dancilă la funcţia de preşedinte al PSD.
Paul Stănescu a declarat că va participa la congres, dar nu va vota pentru niciuna dintre funcţii. Stănescu a refuzat să-şi explice decizia, dar a spus că, în democraţie, un vot majoritar trebuie pus în aplicare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.