Premierul Marcel Ciolacu îl acuză pe cancelarul Austriei, Karl Nehammer, de ipocrizie în ceea ce priveşte poziţia cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen şi reiterează că, dacă şi în decembrie Austria îşi va folosi dreptul de veto, Guvernul României se va adresa Curţii Europene de Justiţie şi va cere forurilor europene să fie parte în proces.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Întrebat, luni seară, la Antena 3, dacă este adevărată informaţia conform căreia România se opune accesului a doi ofiţeri ai armatei austriece la reuniuni ale NATO, premierul  Marcel Ciolacu a răspuns: ”Categoric!”.
 
”Ceea ce face cancelarul Nehammer este de neacceptat. În primul rând şi eu, în funcţia de prim ministru, şi domnia sa, suntem trecători. Ai drept de veto. Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European au făcut o recomandare. Ai drept de veto, dar trebuie să-l justifici. De aceea am şi spus: eu, cât timp sunt prim ministru, nu o să accept ca domnul cancelar să fie ipocrit şi să umilească în continuare România. De fapt, România ţine spatele frontului din Ucraina. În timp ce România respectă toate sancţiunile împotriva Rusiei, toate, fără excepţie, în timp ce România ajută Republica Moldova să nu mai fie dependentă de Rusia (...) tu, Austria, eşti o ţară neutră, nu cheltui un euro pentru înzestrarea Armatei, România îşi măreşte alocarea din PIB de la 2% la 2,5% ca să descurajeze ceea ce doreşte să facă Rusia. Şi tu vii ca un ipocrit şi spui că România nu are dreptul în Schengen fără să justifici deloc veto-ul tău”, a afirmat Marcel Ciolacu.
 
El a precizat că, în opinia sa, cei 7 miliarde de euro cu care Austria a cumpărat gaz şi petrol de la Rusia, de la debutul războiului, sunt folosiţi pentru alimentarea conflictului pornit de Rusia în Ucraina.
 
”Eu voi ataca, ca şi Guvern, dacă în decembrie Austria îşi va folosi din nou veto-ul, voi ataca la Curtea de Justiţie Europeană. Mai mult, voi cere ca Consiliul European, Comisia Europeană, Parlamentul European să fie parte, împreună cu România, în acest proces. România pierde minimum 2% din PIB prin neaderarea la Spaţiul Shengen. Nu luăm sancţiuni economice, noi respectăm sancţiunile impuse Rusiei, Austria nu le respectă”, a mai afirmat primul ministru.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.