Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă le-a cerut, duminică, edililor din România sprijin financiar pentru comunităţile locale din Republica Moldova, precizând că acest lucru le-ar da încredere să susţină direcţia pro-europeană a statului vecin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Adresez un apel către colegii de peste Prut şi către toţi colegii europeni: în cazul în care vor avea loc înfrăţiri sau sunt deja înfrăţiri, atunci aceste înfrăţiri ar trebui cumva şi bugetate în bugetele locale din România. (...) Dacă acest lucru s-ar întâmpla în fiecare an cu un plus de 10, 20, 50, 100 de mii de euro la nivelul fiecărei localităţi, atunci ar avea loc efectul picăturii chinezeşti, oamenii, comunitatea locală ar vedea că ceva bun se întâmplă în jurul gospodării lor şi asta le-ar da încredere să suţină direcţia proeuropeană a Republicii Moldova”, a declarat, duminică, primarul Chişinăului, la conferinţa Reperezentanţilor Comunităţilor Locale din România şi Republica Moldova desfăşurată la Palatul Parlamentului.

Edilul a precizat că multe milioane de euro au ajuns în Republica Moldova în ultimii ani, dar ”s-au oprit la nivelul Guvernelor”

”Oamenii n-au văzut din asta rezultate, au considerat că banii s-au furat şi de aici chiar şi o dezamăgire vizavi de ajutorul primit din partea UE. În cazul în care cu bani mult mai mici s-ar face investiţii la nivelul fiecărei localităţi, impactul ar fi incomparabil mai mare”, a punctat Chirtoacă.

El a declarat că ar fi bine ca frontiera de la Prut să devină istorie şi a subliniat faptul că Republica Moldova ”este la o mare răscruce”.

”Atunci când forţele pro-europene sunt într-o dificultate fără precedent, iar forţele radicale proruse cresc ca pe drojdie, cel puţin susţinerea lor, pretind ei şi aşa arată şi în sondaje, ceea ce înseamnă că la următoarele alegeri parlamentare ne paşte un pericol foarte mare. Credibilitatea autorităţilor centrale este undeva la nivelul firului de iarbă din păcate”, a arătat Chirtoacă.

La rândul său, primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a spus că românii şi moldovenii au acelaşi sânge, aceeaşi limbă, sunt parte a aceluiaşi popor, dar acum sunt două ţări.

”Şi eu cred că, în timp, vom putea ajunge să reparăm nedreptăţile istoriei. Însă, pentru ca Unirea să devină posibilă, trebuie să o construim zi de zi. Noi, primarii, trebuie să lucrăm în fiecare zi în favoarea Unirii,. La noi în comunitate trebuie să le explicăm sau să le reamintim oamenilor că avem acelaşi sânge, suntem acelaşi popor. Sunt sigur că oamenii din generaţia mea vor vedea cum graniţa de peste Prut devine istorie”, a susţinut Sava.

De asemenea, Ludovic Orban, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a spus că autorităţile române cât şi cele moldovene au făcut prea puţine demersuri pentru unirea celor două ţări.

”În 26 de ani, autorităţile centrale atât la nivelul României, cât şi la nivelul Republicii Moldova, au făcut prea puţin pentru obiectivul nostru comun. Pentru mine 1 Decembrie nu este întreg fără 27 martie, atunci când Sfatul Ţării din Basarabia a decis unirea cu România. În 2018 sărbătorim Centenarul Unirii. Poate îl sărbătorim împreună!”, a declarat Orban.

Unul dintre obiectivele evenimentului organizat de asociaţia unionistă “Acţiunea 2012“ a fost înfrăţirea localităţilor din România şi Republica Moldova pentru stabilirea unor acţiuni commune pentru dezvoltare în domeniile economic, educational, cultural şi sportiv.

“Am convingerea că împreună punem astăzi cărămizi solide la garantarea bunăstrării populaţiei din România şi Republica Moldova. Prin intermediul înfrăţirilor aşezăm temeliile durabile pentru o Românie capabilă. Conectăm localităţi, judeţe şi raioane pentru a conecta malurile de Prut“, a declarant George Simion, preşedintele platformei unioniste “Acţiunea 2012“.

Aproximativ 1000 de primari de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit, duminică, la Palatul Parlamentului în cadrul Conferinţei Reprezentanţilor Comunităţilor Locale din România şi Republica Moldova şi au votat eliminarea graniţelor birocratice între cele două state.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.