Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunţat că a propus Biroului Permanent al Senatului o nouă organigramă, care prevede că de la 796 de posturi se va ajunge la 618 posturi. El a precizat că, în urma acestei măsuri, activitatea Senatului nu va avea de suferit, dar vor fi făcute ”economii substanţiale”.
Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că persoanele care ocupă o funcţie de conducere la Senat nu îşi pot aduce un colaborator şi găsesc oameni aduşi de foştii demnitari.
”La Senat, în loc ca persoanele care sunt pe cabinetele demnitarilor să vină cu acesta şi să plece cu aceştia, aşa cum este practica peste tot, din administraţia publică locală până la Guvern, a fost posibilă angajarea directă pe durată nedeterminată. Prin urmare, de-a lungul ciclurilor electorale, au fost angajări peste angajări şi am ajuns în situaţia în care o persoană care ocupă o funcţie de conducere, de exemplu, în Senat, nu îşi poate aduce niciun colaborator, ci găseşte nişte oameni aduşi de ceilalţi ocupanţi în ciclurile anterioare, a căror pregătire poate fi discutabilă, ale căror preocupări sunt total diferite de agenda demnitarului. Şi vă rog, de exemplu, să-l întrebaţi pe domnul Ghinea în ce situaţie şi-a găsit cabinetul, ca să dau un singur exemplu”, a afirmat Ilie Bolojan.
El a constatat că în multe locuri la Senat personalul este supradimensionat.
”Gândiţi-vă că, pe lângă fiecare comisie parlamentară, sunt un număr de experţi şi dacă la anumite comisii care au un volum mare de activitate se justifică numărul de funcţionari parlamentari, gen Comisia juridică sau Comisia de buget, dar gândiţi-vă că la o Comisie de regulament care are o şedinţă odată la două luni de zile, să ai cinci oameni, care e greu să explice ce fac în cele două luni de zile, este prea mult şi nu justifică aceste posturi”, a transmis preşedintele Senatului.
De asemenea, Ilie Bolojan a explicat că sunt structuri funcţionale ale Senatului cu foarte puţini oameni.
”Am constatat structuri funcţionale ale Senatului, care sunt stabilite ca direcţii generale, cu foarte puţini oameni. Nu poţi să ai o direcţie generală doar pentru ca cineva să aibă o funcţie de director general, fără să aibă nişte personal justificat în subordine. De asemenea, am constatat că de multe ori prezenţa fizică la locurile de muncă lasă de dorit, sens în care şi aici trebuie luate măsuri. Una peste alta, cred că avem nevoie să avem un personal corect dimensionat, trebuie să avem un personal profesionist, în aşa fel încât să nu risipim banul public, iar Senatul să fie o instituţie care dă un exemplu pentru că nu ne putem permite să cerem altora să facă aceste lucruri, să nu risipească banii publici, dacă noi nu dăm acest exemplu”, a mai afirmat Bolojan.
El a anunţat că a propus o nouă organigramă la Senat.
”În urma acestor analize care ţin de eliminarea acestor sinecuri, că nu pot să le spun altfel, în urma analizei legate de personal, am propus Biroului Permanent al Senatului o nouă organigramă. Această organigramă a fost avizată şi cele două memorandumuri, iar odată cu aprobarea acesteia, în primele zile ale lunii februarie, odată cu începerea sesiunii ordinare, ea va deveni obligatorie şi în următoarea perioadă vom avea această reorganizare de activitate, în aşa fel încât, cel mai târziu la finalul lunii martie, această operaţiune să se finalizeze. Asta înseamnă că, de la 796 de posturi în total, vom avea aproximativ 618 posturi, deci va fi o reducere, dar sunt convins că veţi constata că activitatea Senatului nu are cu nimic de suferit, doar vor fi nişte economii substanţiale, în aşa fel încât să-i respectăm pe cetăţenii ţării noastre”, a declarat Ilie Bolojan.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.