Biroul Electoral Central dispune reluarea operaţiunilor de desemnare a preşedinţilor Birourilor Electorale din mai multe judeţe, după ce a primit contestaţii legate de modul în care magistraţii au fost desemnaţi în respectivele Birouri Electorale. În urma deciziilor BEC, urmează să fie reluate procedurile de desemnare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Biroul Electoral Central a decis, în ultima perioadă, reluarea operaţiunilor de desemnare a preşedinţilor şi/sau locţiitorilor Birourilor Electorale din mai multe judeţe, după ce a primit mai multe contestaţii care vizau modul în care au fost compuse respectivele Birouri electorale de circumscripţie. 
Vineri, BEC a decis reluarea operaţiunilor de desemnare a preşedinţilor Birourilor Electorale de circumscripţie judeţeană şi ai Birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească şi municipală din judeţul Giurgiu, după ce, în urma unor contestaţii, s-a constatat că în lista magistraţilor fie nu s-a ţinut cont de criteriul apropierii de domiciliu, fie au fost înscrise persoane care nu sunt magistraţi în exerciţiu la Tribunalul Giurgiu sau la Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu. S-a constatat că la Giurgiu 31 de magistraţi sunt de la alte instanţe, iar în acest context BEC a decis ca doar dacă numărul judecătorilor şi procurorilor de la Tribunal şi de la Parchetul arondat acestuia nu este suficient să se recurgă la înscrierea în liste a magistraţilor de la alte unităţi.
La Dolj, situaţia este aceeaşi, BEC constatând că 33 de magistraţi nu sunt de la Tribunal sau de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi dispunând reluarea operaţiunii de desemnare. 
Cazuri similare se înregistrează în judeţe precum Alba, Argeş, Mureş, Ialomiţa, unde operaţiunile de desemnare a preşedinţilor Birourilor Electorale de circumscripţii vor fi reluate, în urma deciziilor BEC care a decis ca listele cu magistraţi din care se face tragerea la sorţi să includă doar judecători de la Tribunalele judeţene şi procurori de la parchetele de pe lângă Tribunale, recurgându-se la magistraţi din alte unităţi dacă numărul celor de la Tribunale şi de la Parchetele de pe lângă Tribunale nu este suficient.
În 16 aprilie, BEC a dispus reluarea operaţiunilor de desemnare a preşedinţilor Biroului Electoral din judeţul Buzău, tot pentru motive legate de apropierea de domiciliu. 
Conform legii, lista magistraţilor care participă la tragerile la sorţi pentru desemnarea preşedinţilor birourilor electorale de circumscripţie şi a locţiitorilor acestora se face cu magistraţi de la Tribunalele din judeţe sau de la Parchetele de pe lângă Tribunale. 
Numai în ipoteza în care un Tribunal dintr-un judeţ şi Parchetul de pe lângă acesta nu dispun de un număr suficient de judecători şi procurori pentru acoperirea necesarului de preşedinţi ai Birourilor Electorale de circumscripţie şi locţiitori ai acestora care urmează a fi desemnaţi în judeţul respectiv, în lista magistraţilor care participă la tragerea la sori pot fi înscrişi magistraţi ai Judecătoriilor aflate în circumscripţia Tribunalelor sau Parchetelor de pe lângă acestea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.