Vicepremierul ungar Zsolt Semjen spune că Ungaria ar fi trebuit "să dea cu pumnul în masă" mult mai devreme în relaţia cu România şi că întotdeauna partea ungară a fost îngăduitoare cu românii şi niciodată nu a exacerbat lucrurile, scrie Digi 24.
"Dacă e să ne punem întrebarea dacă diplomaţia ungară are vreo responsabilitate în deteriorarea relaţiilor româno-ungare, trebuie să spun cu conştiinţa curată că nu are. Întodeauna am fost îngăduitori cu românii şi niciodată nu am exacerbat lucrurile. Dar acum am ajuns să fim puşi la zid. Eu cred că dacă ar fi să reproşăm ceva diplomaţiei ungare din orice punct de vedere, atunci ar fi că nu am dat cu pumnul în masă mai devreme”, a spus Zsolt Semjen, vicepremier ungar.
"Prin proceduri mascate în justiţie, au loc acte explicit antimaghiare, liderii maghiarilor sunt supuşi atacurilor, persoane care se bucură de respect în comunitatea respectivă şi care sunt urmaţi de maghiarii locali”, a adăugat el.
La rândul său, Zsolt Nemeth, şeful comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe, a afirmat că la acest moment relaţiile româno-ungare sunt "proaste".
"Considerăm că relaţiile româno-ungare au evoluat nefavorabil în ultima perioadă, putem numi proaste aceste relaţii. Practic, din 2012 nici condiţiile dialogului la cel mai înalt nivel nu au fost asigurate. Este nevoie neapărat de schimbare în această situaţie”, a spus Zsolt Nemeth.
Aceste declaraţii au loc în contextul scandalului creat după ce ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó le-a interzis diplomaţilor maghiari să participe la evenimentele de Ziua Naţională a României.
MAE român a precizat, la solicitarea News.ro, că a luat notă ”cu surprindere şi nedumerire” de decizia Ministerului Afacerilor Externe şi Comertului Exterior al Ungariei de interzicere a participării diplomaţilor ungari la celebrările şi recepţiile organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României.
”O asemenea decizie este greu de înţeles cu atât mai mult cu cât respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează înseşi Uniunea Europeană şi comunitatea trans-atlantică”, subliniază Ministerul român al Afacerilor Externe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.