Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sandor, a declarat, după întrevederea cu Hans Klemm, ambasadorul SUA, că autorităţile locale sunt în căutarea unui partener pentru soluţionarea problemelor cu care comunitatea maghiară din Ţinutul Secuiesc şi din Ardeal se confruntă zilnic, reclamând că sunt victimele încălcării unor drepturi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tamas a spus că la întâlnirea respectivă, la care au mai fost prezenţi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, şi episcopul reformat Kató Béla, au vorbit şi despre faptul că, în România, înainte de aderarea la NATO, Constituţia a fost modificată într-un sens pozitiv pentru comunitatea maghiară şi că, înaintea integrării europene, au fost aduse modificări pozitive unor legi numeroase, sea arată într-un comunicat de presă al CJ Covasna..

"În schimb, experienţa noastră arată că, începând din anul 2007, acest proces s-a inversat şi că suntem victimele încălcării unor drepturi. În cazul proprietăţilor persoanelor fizice şi juridice, are loc o renaţionalizare în loc de retrocedare. În această ţară are loc o recentralizare în loc de descentralizare. Administraţia publică aplică standarde duble faţă de comunitatea maghiară. Am dat ca exemplu faptul că, în timp ce, în România, arborarea steagurilor judeţelor secuieşti este interzisă, steagul altor regiuni istorice poate fi arborat fără nici o problemă”, a spus Tamas.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a arătat că pentru maghiarii din Ardeal cele mai importante aspecte sunt siguranţa, respectarea drepturilor minorităţilor şi prosperitatea economică.

"Ceea ce cerem noi nu este altceva decât ceea ce s-a realizat deja în peste 15 ţări ale Uniunii Europene, cu alte cuvinte, aplicarea legii şi autonomie teritorială pentru comunităţile naţionale”, a mai spus preşedintele CJ Covasna.

El a precizat că, pentru Ţinutul Secuiesc, Tirolul de Sud este un exemplu de urmat şi că atunci când Tirolului de Sud i s-a acordat autonomie teritorială acest lucru a avut ca rezultat două lucruri: pace interetnică şi prosperitate economică.

"Am solicitat sprijinul domnului ambasador în rezolvarea acestor probleme. Domnul ambasador a spus că se află aici pentru a se informa şi a ne asigura că Statele Unite ale Americii sunt interesate de situaţia din regiune”, a mai declarat preşedintele CJ Covasna.

La rândul său, episcopul reformat Kató Béla l-a informat pe ambasadorul SUA despre vizita sa făcută la începutul verii în SUA, unde s-a întâlnit cu acei deputaţi şi senatori americani care au semnat, în 2014, scrisoarea de sprijin pentru problema Colegiului "Székely Mikó”.

Conform documentului citat, răspunsul a fost că Ambasada SUA la Bucureşti urmăreşte cu atenţie evoluţia cazului şi trimite informaţii cu privire la situaţia proprietăţilor bisericeşti.

"L-am informat pe domnul ambasador că, pe parcursul săptămânii trecute, Comisia specială de retrocedare a transmis 14 răspunsuri negative eparhiei noastre, toate răspunsurile conţinând aceeaşi propoziţie cu care a fost luat şi renaţionalizat Colegiului «Székely Mikó», şi anume că biserica nu este succesorul instituţiilor sale de 500 sau 300 de ani.

Primarul municipiului Sf\ntu Gheorghe, Antal Arpad, a spus că maghiarii din Ardeal sunt cetăţeni loiali ai României, şi, totuşi, "nu sunt iubiţi în această ţară".

"Întotdeauna spunem adevărul şi iubim cu pasiune şi suntem ataşaţi de pământul nostru natal. Deşi pământul nostru natal face parte din România de aproape o sută de ani şi, în aceşti o sută de ani, comunitatea maghiară a fost supusă permanent presiunilor, noi nu ne-am părăsit pământul natal, aici rămânem şi creăm o imagine a viitorului”, a spus Antal.

În opinia primarului din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, este important ca şi partenerii americani să spună adevărul, şi anume că americanii, făcând parte din parteneriatul strategic, au renunţat de fapt să fie reprezentanţi marcanţi ai intereselor comunităţii maghiare şi să pretindă partenerului român respectarea şi extinderea drepturilor comunităţii maghiare.

Antal a precizat, de asemenea, că l-au informat pe ambasador despre existenţa unui proiect de regionalizare care are ca scop eliminarea comunităţii maghiare de la conducerea autorităţilor locale şi, conform căruia, comunitatea maghiară din Ţinutul Secuiesc ar urma să fie asimilată într-o regiune în care comunitatea maghiară nu ar mai forma o majoritate.

Miercuri dimineaţă, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a postat pe Facebook o fotografie în care apare alături de ambasadorul SUA, Hans Klemm ţinând în mână steagul Ţinutului Secuiesc. Fotografia este însoţită de un mesaj în care Antal susţine că i-a făcut cadou oficialului american acest steag, ”care a devenit şi simbolul lipsei de respect a autorităţilor faţă de comunitatea secuiască”.

În fotografia publicată de Antal Arpad mai apar, alături de primarul din Sfântu Gheorghe şi de ambasadorul SUA, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi episcopul reformat al Ardealului Kato Bela.

Antal Arpad a publicat şi un mesaj în limba maghiară, iar ulterior a fost postată şi o precizare în limba română.

Fotografia respectivă a fost postată şi de către preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, pe pagina sa de Facebook.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.