Consulatul General al României la Izmir a celebrat centenarul proclamării Republicii Turcia şi 145 de ani de relaţii diplomatice româno-turce prin prezentarea şi degustarea unui ulei procesat din prima recoltă a celor 100 de arbori de măslin plantaţi de consulat în octombrie 2018, pentru celebrarea a 100 de ani de la realizarea României Mari. ”Acest ulei, botezat simbolic “100”, este cadoul pe care Consulatul General al României la Izmir îl face, în numele poporului român, poporului turc la sărbătorirea a 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia, pe 29 octombrie”, precizează consulatul. ”România ocupă un loc special în inima mea”, ”Văd copacii şi îi salut în fiecare zi ”, au fost reacţiile oficialilor turci prezenţi la eveniment.
”Consulatul General al României la Izmir a celebrat centenarul proclamării Republicii Turcia şi 145 de ani de relaţii diplomatice româno-turce prin prezentarea şi degustarea unui ulei procesat din prima recoltă a celor 100 de arbori de măslin plantaţi de Consulat în octombrie 2018, pentru celebrarea celor 100 de ani de la Marea Unire a României. (...) Deşi arborii de măslin încep să intre pe rod după circa 8-10 ani, cei 100 de copăcei care abia dacă atingeau 50 de cm în înălţime în urmă cu 5 ani, au ajuns acum la aproape 2 metri şi au produs după numai 5 ani prima lor recoltă de măsline, din care a fost procesat un ulei – foarte apreciat de invitaţii la eveniment. Acest ulei, botezat simbolic “100”, este cadoul pe care Consulatul General al României la Izmir îl face, în numele poporului român, poporului turc la sărbătorirea a 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia, pe 29 octombrie”, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a consulatului.
“După cum am afirmat cu fiecare ocazie, pentru mine personal, România ocupă un loc special în inima mea. A fost prima ţară străină în care am locuit timp de doi ani în copilărie, când tatăl meu a fost ataşat militar la Ambasada Turciei la Bucureşti. Îmi amintesc şi acum străzile şi parcurile frumoase ale României. Este şi ţara în care mi-am ales drumul în viaţă şi am decis să devin diplomat. Îmi amintesc şi acum cu mare respect şi afecţiune de profesorul meu privat de engleză şi de profesorul meu de pian, amândoi români. Din toate aceste motive şi multe altele, România a fost întotdeauna o ţară specială pentru mine. De-a lungul carierei mele, colegi şi diplomaţi români precum Mara mi-au fost întotdeauna buni prieteni”, a declarat şefa reprezentanţei MAE turc la Izmir, ambasador Naciye Gökçen Kaya, mulţumind pentru cadoul atât de frumos şi simbolic oferit de România la celebrarea centenarului proclamării Republicii Turcia.
Cemil Tugay, primarul localităţii Karşîyaka, care găzduieşte cei 100 de măslini, a vorbit despre abrori ca despre un simbol al prieteniei dingtre cele două ţări.
“Locuiesc de 11 ani în cartierul în care se află parcul. Nu eram primar când au fost plantaţi arborii de măslin, dar am asistat la creşterea lor. Se află în cartierul nostru ca simbol al prieteniei dintre cele două ţări. În timp ce copacii creşteau, eu am devenit primar şi m-am simţit responsabil de acest parc. În primele zile cand am devenit primar, doamna consul general Mioara Ştefan a venit în vizită la noi şi a menţionat cât de important este acest parc. Apoi, copacii au crescut mai repede cu atenţia pe care au primit-o de la noi. Îi văd şi îi salut în fiecare zi în drum spre casa mea”, a afirmat primarul localităţii Karşîyaka.
Consulul general al României la Izmir Mioara Ştefan a afirmat că oraşul Izmir va rămâne mereu în inima sa şi a membrilor familiei sale ca a doua casă.
“Aşa cum cei 100 de arbori de măslin şi-au înfipt puternic rădăcinile în pământul Turciei, la fel de puternic am prins şi noi – eu, soţul meu Sergiu şi fiica noastră Letiţia – rădăcini aici, prin toţi prietenii pe care îi avem acum aici, prin felul în care minunatul oraş Izmir şi oamenii săi prietenoşi, muncitori, calzi, deschişi ne-au schimbat viaţa pentru totdeauna. Aceste rădăcini ne vor face să revenim în fiecare an la Izmir - şi aceasta este o promisiune de care ne vom ţine, pentru că – oriunde ne va purta viaţa paşii - Izmir va rămâne mereu în inimile noastre ca a doua noastră casă”, a declarat Mioara Ştefan, consul general al României la Izmir, care îşi va încheia misiunea în luna noiembrie pentru a prelua un nou post de consul general în Republica Serbia.
Cei o sută de arbori de măslin au fost plantaţi în Parcul „Păcii şi Prieteniei Turcia-România”, din localitatea Karşîyaka, zona metropolitană Izmir, în octombrie 2018, cu ocazia Anului Centenar. Parcul a fost astfel inaugurat atunci în prezenţa fostului ministru al Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, şi a reprezentanţilor Consulatului României. Consulul României la Izmir, Mioara Ştefan, a afirmatcă s-a gândit să dăruiască ceva oraşului, apreciind că nimic nu poate fi mai frumos decât un parc cu 100 de arbori de măslin, simbol al păcii eterne. La inaugurarea parcului au participat autorităţile locale, coprul consular, reprezentanţi ai mediului de afaceri din Turcia, preotul comunităţii române din Turcia, Sergiu Vlat, fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, Doina Pană.
*Este o onoare pentru mine, pentru noi, să văd atâţia prieteni ai României împreună, aici, în Turcia, la Izmir. Care nu este Capitala Turciei, Ankara, nu este nici metropola de pe Bosfor, Istanbul, dar este, cred eu, cel mai cosmopolit dintre oraşele Turciei. Acest oraş are un aer anume, o linişte pe care o transmite chiar şi celor care sunt doar trecători pe aceste meleaguri. Şi eu sunt doar un trecător – e drept că zăbovesc puţin mai mult decât un turist - aşa că m-am gândit să dăruiesc şi eu ceva acestui oraş care, sincer, mi-a schimbat viaţa. Şi ce poate fi mai frumos decât un parc cu 100 de arbori de măslin, simbol al păcii eterne? ”Parcul Păcii şi Prieteniei Turcia-România” este un simbol al dăinuirii prieteniei care leagă de veacuri cele două popoare, dar şi al dăinuirii naţiunii române”, a declarat atunci consulul general al României la Izmir, Mioara Ştefan.
La intrarea în parc au fost montate o poartă maramureşeană tradiţională şi o fântână din lemn, iar participanţilor care au plantat arborii le-au fost oferite o carte intitulată „Descoperă România” (în limbile turcă, engleză şi română), un cozonac, dar şi obiecte tradiţionale româneşti.
După inaugurarea parcului a fost organizată şi o seară românească, în cadrul căreia consulul general al României la Izmir le-a vorbit invitaţilor despre România, despre locuri precum Castelul Peleş, Palatul Parlamentului, Biserica Neagră, mănăstirile din nordul Moldovei, satele din Transilvania, inclusiv Viscri, satul Prinţului Charles al Marii Britanii, Sighişoara, Cimitirul vesel de la Săpânţa, Delta Dunării.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.