Un număr de 27 de organizaţii neguvernamentale protestează faţă de decizia Senatului de a prelungi termenul de depunere a candidaturilor pentru cele două locuri de reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), susţinând că hotărârea încalcă legea, care nu permite nicio prelungire de termen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Senatul României a prelungit ilegal termenul de depunere a candidaturilor pentru cele două locuri de reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, deşi avea deja mai mulţi candidaţi propuşi încă din 2016, din care putea alege doi înainte de constituirea noului CSM", susţin cele 27 de organizaţii, cerând Senatului desemnarea de urgenţă a celor doi reprezentanţi în CSM.

Semnatarii protestului arată că legea prevede că depunerea candidaturilor se face cu mininimum două luni înainte de expirarea mandatului membrilor CSM.

"Articolul 19 din Legea nr. 317/2004 privind CSM prevede, în mod imperativ, că depunerea candidaturilor la Biroul permanent al Senatului se face cu minimum două luni înainte de expirarea mandatului membrilor CSM. În acest sens, întrucât mandatele membrilor CSM expirau la finele anului 2016, entităţile prevăzute de lege au  depus în anul 2016, în termenul legal, mai multe propuneri de candidaţi, iar Senatul a întocmit şi publicat pe site-ul propriu lista nominală a acestora", menţionează reprezentanţii celor 27 de ONG-uri.

Ei mai arată că, în loc să aleagă cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, Senatul a decis, în 16 ianuarie, să prelungească termenul de depunere a candidaturilor.

"Această hotărâre încalcă în mod vădit legea, care nu permite nicio prelungire de termen. În cauza de faţă, termenul a expirat anul trecut, în 2016, cu două luni înainte de expirarea mandatului membrilor CSM, astfel cum prevede art. 19 din Legea nr. 317/2004", susţin semnatarii protestului.

Ei consideră că măsura luată de Senat ar crea suspiciunea că termenul a fost prelungit pentru a fi adăugaţi în lista definitivă candidaţi ce ar putea fi favorizaţi.

"Măsura nelegală luată de Senat creează, în mod rezonabil, suspiciunea că termenul  a fost prelungit pentru adăugarea în lista deja definitivată/încheiată a unui/unor candidaţi ce par favorizaţi prin încălcarea legii de către biroul permanent al Senatului", spun autorii protestului.

Ca atare, ei cer Senatului să revină asupra hotărârii de prelungire a termenului de depunere a candidaturilor şi să-i aleagă pe cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în cadrul CSM dintre candidaţii înscrişi în termenul legal şi menţionaţi pe lista întocmită şi publicată pe site-ul Senatului.

Semnatarii protestului sunt: APADOR-CH, Centrul de Resurse Juridice, Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics, Centru pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Inovare Publică, Expert Forum, Human Catalyst, Centrul European pentru Educaţie Juridică, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, ActiveWatch, Asociaţia Funky Citizens, Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă - Agenda 21, Greenpeace Romania, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Academia de Advocacy, CeRe - Centrul de Resurse pentru participare publică, Centrul de Investigaţii Media, Grupul pentru Democratie Independentă Plenum, CENTRAS, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Societatea Academică din România, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul Raţiu pentru Democraţie (CRD), Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie (VeDem Just), Consiliul Tineretului din România (CTR), Platforma Unionistă "Acţiunea 2012” şi Asociaţia "21 Decembrie 1989”.

Şi Uniunea Salvaţi România a protestat faţă de decizia Biroului Permanent al Senatului prin care a fost prelungit termenul de depunere a candidaturilor din partea societăţii civile pentru cele două posturi vacante în Consiliul Superior al Magistraturii, USR precizând că termenul de depunere a expirat încă de anul trecut.

Senatul a publicat anul trecut lista reprezentanţilor societăţii civile care candidează pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Documentul cuprinde şapte nume, Victor Alistar, Antonie Popescu, Mădălina Tomescu, Marian Dragoş Rădulescu, Ion Radu Motica, Romeu Chelariu şi Răzvan Codru Vrabie, dintre care Comisia juridică a Senatului va propune plenului doi candidaţi.

Victor Alistar este propus pentru funcţia de membru al CSM de Transparency International Romania, organizaţie în care ocupă funcţia de director executiv, şi susţinut de Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului (GRADO).

Alistar este, din 2000, conferenţiar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, iar din 2015 reprezentant al societăţii civile în Consiliul Economic şi Social.

Antonie Popescu este propus în CSM de Fundaţia Centrul de Resurse Juridice şi susţinut de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Popescu este avocat în cadrul Baroului Bucureşti. În perioada 1998 - 2002, Antonie Popescu a fost expert parlamentar la Camera Deputaţilor şi consilier guvernamental la Secretariatul General al Guvernului.

Mădălina Tomescu a fost propusă în CSM de Centrul European pentru Promovarea Nediscriminării şi Egalităţii de Şanse - NEDES 2104+, al cărei preşedinte este, şi susţinută de Asociaţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului (AEPADO).

Tomescu este profesor de Cultură Civică la Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir".

Marian Dragoş Rădulescu este propus ca membru în CSM de Forumul Regional pentru Drepturile Omului şi susţinut de aceeaşi organizaţie.

Rădulescu este profesor de drept la Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir".

Ion Radu Motica a fost propus în CSM de Uniunea Naţională a Notarilor Publici, Ordinul Consilierilor Juridici din România, Baroul Timiş, Colegiul Consilierilor Juridici al judeţului Timiş, Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova, Facultatea de Drept a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu şi Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale a Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Candidatul este susţinut de Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale a Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Motica este profesor universitar consultant la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara.

Romeu Chelariu a fost propus în CSM de Fundaţia "Camera de Arbitraj şi Mediere" din Iaşi.

El este, din 2008, arbitru certificat şi înregistrat în Tabloul Arbitrilor la Tribunalul Internaţional de Arbitraj Judiciar. Ocupă şi funcţia de preşedinte al Camerei Jurisdicţionale de Arbitraj din România. Tot din 2008, Chelariu este mediator autorizat de Consiliul de Mediere şi vicepreşedinte al Camerei Mediatorilor din România.

Răzvan Codru Vrabie este propus în CSM de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR - CH) şi susţinut de aceeaşi organizaţie.

Vrabie este cercetător în ştiinţe politice şi juridice, trainer consultant în domeniul bunei guvernări şi al reformei administraţiei publice.

Noul Consiliu Superior al Magistraturii, validat de Senat în urma alegerilor din iunie-decembrie 2016, s-a întrunit, în 6 ianuarie, în prima şedinţă.

Noii membri ai CSM sunt: Simona Camelia Marcu - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Mariana Ghena - ICCJ, Lia Savonea - Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ - Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş - Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag - Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina - Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan - Judecătoria Timişoara, Mihai Bogdan Mateescu - Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Codruţ Olaru - Parchetul de pe lângă ICCJ, Cristian Mihai Ban - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac - Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Tatiana Toader - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

CSM este format din 19 membri, dintre care 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi sunt validaţi de Senat.

Din Consiliu mai fac parte doi reprezentanţi ai societăţii civile, care participă numai la lucrările în plen şi trei membri de drept ai Consiliului, respectiv ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general. Mandatul membrilor CSM are o durată de şase ani şi nu poate fi reînnoit. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.