Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, chestorul Liviu Popa, a fost eliberat din funcţie, joi, de către minstrul de Interne Dragoş Tudorache, conducerea inspectoratului urmând să fie asigurată de unul dintre adjuncţi. Măsura vine la două zile după ce chestorul Liviu Popa a fost audiat la DNA Oradea, alături de alţi patru şefi de poliţii din Bihor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul afacerilor interne, Ioan-Dragoş Tudorache, a dispus luarea măsurilor administrative necesare pentru eliberarea din funcţie a inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, chestor de poliţie Liviu Popa, şi punerea acestuia la dispoziţia unităţii, precizează reprezentanţii MAI.

Potrivit Ministerului de Interne, conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor urmează să fie asigurată de unul dintre adjuncţi.

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bihor, chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Municipale Beiuş, Remus Indrei, cel al Poliţiei Rurale din aceeaşi localitate, împreună cu alţi doi şefi de post din judeţ au fost audiaţi, marţi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Oradea ca urmare a percheziţiilor efectuate luni.

Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a confirmat pentru News.ro că cei care au dat declaraţii în faţa procurorilor sunt şeful IPJ Bihor, chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Municipale Beiuş, Remus Indrei, şeful Poliţiei Rurale Beiuş, Dorin Vesa, şeful Postului de Poliţie Pietroasa, Gheorghe Bat, şi şeful Postului de Poliţie Cărpinet, Raul Rotar.

Toţi cei cinci şefi au fost audiaţi ca urmare a percheziţiilor efectuate luni de către DNA Oradea, dar sursa citată a declarat că nu poate da detalii despre ancheta care îi vizează şi nici despre calitatea pe care o au aceştia în dosar.

Potrivit ebihoreanul.ro, în afară de Liviu Popa, ceilalţi patru şefi de poliţii sunt suspectaţi că au protejat activitatea infracţională a unor oameni din afaceri.

Luni, procurorii DNA au făcut percheziţii într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie comise în perioada 2012-2014.

"În cursul zilei de 19 septembrie 2016, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în trei locaţii, situate în municipiul Oradea, din care două sunt la sediul unei instituţii publice", se arăta într-un comunicat al DNA.

Surse neoficiale din Poliţia Bihor au confirmat pentru News.ro că verificările au avut loc la sediul IPJ Bihor şi la locuinţa chestorului Liviu Popa.

Chestorul de Poliţie Liviu Popa are 48 de ani, este căsători şi are doi copii.

Între anii 2009 şi 2010, Popa a fost director general al Direcţiei Generale Anticorupţie, iar în perioada 2010 - 2012 a fost inspector general al Poliţiei Române.

Din anul 2012, chestorul Liviu Popa a revenit în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, pe care o mai ocupase în perioada 2005 - 2009.

Potrivit unei declaraţii de avere din 2012, publicată pe site-ul integritate.eu, chestorul de poliţie Liviu Popa are, împreună cu coţia sa, un teren intravilan de peste 1.700 de metri pătraţi în Oradea, cumpărat în 2004, precum şi un apartament cumpărat în 2002 de 100 de metri pătraţi şi o casă de peste 160 de metri pătraţi, achiziţionată în 2008.

El mai are un autoturism BMW, cumpărat în 2005, dar şi trei credite bancare, în valoare totală de 143.000 de euro, ultimul contractat în 2008 şi scandent în 2038.

Luni dimineaţă, la sediul central al DNA a fost audiat ca martor copreşedintele PNL Vasile Blaga. La ieşirea din sediul direcţiei, acesta a declarat că a fost întrebat de către procurori despre maşina sa cu care şeful IPJ Bihor, Liviu Popa, a făcut un accident uşor în urmă cu două săptămâni.

"În urmă cu două săptămâni, fiind în concediu domnul chestor Popa (Liviu Popa, n.r.), eu l-am rugat să ia maşina - pentru că este Diesel, din 2011 şi trebuie mişcată - şi a avut un accident uşor la Braşov. S-a deschis, cum este şi normal, un dosar penal şi au fost date legate de când am maşina, unde stă maşina, lucruri de genul acesta”, a spus Vasile Blaga, după ce a dat declaraţii la DNA.

Întrebat despre accident, Vasile Blaga a spus că a fost uşor, fiind spart un far şi îndoită bara de direcţie a maşinii sale, conduse atunci de Liviu Popa.

"Eu l-am rugat, în permanenţă, când poate, pentru că ştiu de înseamnă dacă nu mişti o maşină un an de zile, eu merg de două- trei ori pe an acolo, şi e Diesel, aşa că l-am rugat pe el să o ia”, a adăugat Blaga.

Şeful IPJ Bihor,  Liviu Popa, declara, după producerea accidentului, că nu a fost nimic grav şi că a vrut să depăşească un TIR.

"Nu a fost nimic grav, de altfel eu îmi continui drumul spre Bucureşti cu aceeaşi maşină. Am vrut să depăşesc un TIR, am ieşit pe contrasens şi am lovit o maşină care venea din faţă", declara şeful Poliţiei Bihor, pentru presa locală.

Dosarul accidentului în care a fost implicat chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Bihor, aflat la volanul unei maşini care era proprietatea lui Vasile Blaga, este în cercetări la Braşov. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov spun că nu făcut nicio solicitare la DNA referitoare la audierea lui Vasile Blaga în acest dosar.

"Dosarul a fost repartizat unui procuror de la Parchetul Curţii de Apel Braşov şi este în cercetare. Noi nu am făcut nicio solicitare la DNA, deci nu putem comenta declaraţiile pe care le-a făcut domnul Vasile Blaga“, a declarat corespondentului News.ro Ramona Diaconu, procuror şef de şecţie la Parchetul Curţii de Apel Braşov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.