O lege a amnistiei nu trebuie făcută pe picior, pentru a răspunde intereselor de moment ale unora sau altora, a declarat, vineri, Cristina Tarcea, şefa instanţei supreme. La rândul său, procurorul general, Augustin Lazăr, a spus că legea amnistiei nu reprezintă o prioritate.
Şefa instanţei supreme, Cristina Tarcea, a spus, vineri, că legea amnistiei este o instituţie de drept penal, iar graţierea face parte din politica statului, dar nu trebuie adoptată oricum şi oriunde, ci în urma unor studii aprofundate, sociologice, criminologice.
"Trebuie avute în vedere mai multe circumstanţe care sunt legate de natura şi gravitatea faptelor (...) nu este o lege care trebuie adoptată pe picior, care să răspundă intereselor de moment ale unora sau altora”, a continuat Tarcea, după şedinţa de constituire a noului CSM.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ea a mai arătat că, în cazul atacurilor media asupra magistraţilor, în cadrul CSM s-a discutat despre o modificare legislativă în sensul că "un astfel de act să fie urmat şi concretizat printr-o sancţiune”.
"O lege a amnistiei cu atât mai puţin nu este o prioritate. Noi trebuie să combatem corupţia, criminalitatea organizată”, a spus şi procurorul general Augustin Lazăr. De aceeaşi părere a fost şi noua conducere a CSM, judecătoarea Mariana Ghena şi procurorul Cristian Ban.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat vineri, referitor la afirmaţiile preşedintelui despre Legea amnistiei şi graţierii, că nu poţi spune că legea este o catastrofă atât timp cât nu ştii cum arată, reafirmând că aceasta trebuie discutată în Parlament.
"Această lege trebuie discutată în Parlament. Din punctul meu de vedere, nu poţi să spui că este o catastrofă atât timp cât nu ştii cum arată această lege. Locul ei este în Parlament. Şi în plenul Consiliului Superior al Magistraturii am spus că expertiza membrilor CSM şi asociaţiilor profesionale trebuie spusă în Parlament", a spus ministrul Justiţiei, la plecarea de la CSM.
O lege a aministiei şi a graţierii ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, vineri, la şedinţa de constituire a noului CSM.
Iohannis a spus că o astfel de lege este un "deziderat" al unor politicieni, dar este inacceptabilă, mai ales că se poate pune în discuţie şi "albirea" dosarelor unor oameni politici cu probleme.
"Un astfel de precedent creat ar duce la dispariţia egalităţii în faţa legii. De asta spun că ar duce la dispariţia statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărat-o de la valorile euroatlantice în care românii cred", a spus Iohannis.
Preşedintele a afirmat că se va opune "cu toată greutatea şi puterea funcţiei prezidenţiale" unei astfel de legi.
"Un astfel de demers, o lege a amnistiei şi graţierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoţi care pot fi periculoşi pentru persoane, poate şi pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, domnule ministru", a spus Iohannis, privind către ministrul Justiţiei, Florin Iordache, care se afla alături de el la CSM.
Iohannis şi-a început discursul pe această temă spunânu-i lui Iordache că "speră că nu o va lua în nume personal", dar observă că încep discuţii asupra temei graţierii şi amnistierii.
"Sigur, o să spună unii că preşedintele acum bate câmpii, că nu există nicio intenţie de a face aşa ceva, dar eu cred că preşedintele trebuie să spună lucruri şi preventiv", a avertizat şeful statului.
Florin Iordache a spus, la audierea sa, în comisiile parlamentare, pentru avizarea în funcţia de ministru al Justiţiei, că o lege a graţierii poate fi discutată şi adoptată în Parlament.
El a precizat că ideea unei eventuale legi a graţierii sau a amnistiei nu a fost susţinută de PSD în campania electorală, dar o astfel de lege discutată în Parlament, din punctul lui de vedere, "este de bun augur".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...