Opt dintre suspecţii reţinuţi în dosarul penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti privind violenţele din 9-10 martie, din faţa Biroului Electoral Central (BEC) au fost arestaţi preventiv, în timp ce al nouălea a fost plasat în arest la domiciliu.
În dosarul privind violenţele din faţa BEC, 8 inculpaţi au fost arestaţi preventiv, iar un inculpat este arestat la domiciliu.
Marţi dimineaţă, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi Serviciului Grupuri Infracţionale Violente, cu sprijinul Direcţiei Generale de Jandarmi a municipiului Bucureşti şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, au făcut 11 percheziţii domiciliare la adrese din Bucureşti, judeţele Ilfov şi Dâmboviţa, fiind puse în executare mandate de aducere emise pe numele a nouă suspecţi.
Totodată, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au pus în mişcare acţiunea penală împotriva a nouă inculpaţi: trei sunt cercetaţi pentru ultraj şi tulburare a ordinii şi liniştii publice, trei pentru distrugere şi tulburare a ordinii şi liniştii publice şi ceilalţi trei inculpaţi sunt cercetaţi pentru tulburare a ordinii şi liniştii publice.
”În baza probelor administrate s-a stabilit că în noaptea de 9-10 martie 2025 inculpaţii au participat la protestul desfăşurat în faţa sediului Biroului Electoral Central, împrejurare în care au aruncat cu obiecte contondente în direcţia forţelor de ordine, unele dintre aceste obiecte lovindu-i pe jandarmii din dispozitiv, au răsturnat şi degradat autovehiculul aparţinând unui post de televiziune, iar prin aceste violenţe au tulburat ordinea şi liniştea publică”, a arătat Parchetul.
În cauză sunt administrate şi alte probe pentru stabilirea tuturor urmărilor acţiunilor inculpaţilor, urmând a fi luate măsuri legale în consecinţă. De asemenea, se efectuează activităţi pentru identificarea tuturor persoanelor care au exercitat acte similare în contextul protestului amintit.
Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu Serviciul de Investigaţii Criminale şi Serviciul Grupuri Infracţionale Violente.
Violenţele din 9 martie au izbucnit în cursul serii, după ce Biroul Electoral Central a respins candidatura independentului Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din luna mai. După anunţul privind respingerea candidaturii lui Georgescu, cele câteva sute de simpatizanţi ai săi strânşi încă de dimineaţă în faţa sediului BEC din Centrul Istoric al Capitalei s-au îmbrâncit cu jandarmii. Acţiunile lor au degenerat în proteste violente care au culminat cu incendierea unor obiecte, cu rănirea unor jandarmi şi cu distrugerea maşinii unui post de televiziune şi a unor bunuri publice.
Protestatarii violenţi, printre care s-ar fi aflat şi suporteri ai galeriilor de fotbal, au smuls bucăţi de caldarâm şi au aruncat cu ele în jandarmi, dar şi cu alte obiecte din plastic şi cu ouă.
Circulaţia rutieră în Centrul Capitalei a fost blocată complet pe Bulevardul I. C. Brătianu, care leagă Piaţa Unirii de Piaţa Universităţii, iar în zonă au fost comasate forţe ale Detaşamentului special de intervenţie al Jandarmeriei, fiecare persoană care trecea prin zonă, inclusiv turişti, fiind legitimată.
Treisprezece jandarmi au fost răniţi şi au fost deschise mai multe dosare penale.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.