Patronii clubului Colectiv, patroana firmei de artificii şi pirotehniştii Marian Moise şi Viorel Zaharia, care au montat artificiile în club, vor fi audiaţi, joi, la Parchetul instanţei supreme, în cauza disjunsă din dosarul Colectiv, în care procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Marian Moise, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală, şi au fost dispuse 82 de expertize medico-legale.
Potrivit unor surse judiciare, la Parchetul instanţei supreme au fost citaţi, joi, patronii clubului Colectiv - George-Alin Anastasescu, Paul-Cătălin Gancea şi Costin Mincu - pirotehniştii Marian Moise şi Viorel Zaharia Viorel şi patroana firmei de artificii, Daniela Ioana Niţă.
Conform surselor citate, acestora ar urma să li se aducă la cunoştinţă că au fost dispuse noi expertize medico-legale în acest dosar.
Până la ora transmiterii acestei ştiri, la Parchetul ICCJ au ajuns George-Alin Anastasescu, Paul-Cătălin Gancea.
În 28 octombrie, Parchetul instanţei supreme a anunţat că, în cauza disjunsă din dosarul Colectiv, în care procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de artificierul Marian Moise, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală, au fost audiaţi 40 de martori şi persoane vătămate şi au fost dispuse 82 de expertize medico-legale.
Procurorii menţionau că au dispus începerea urmăririi penale faţă de artificierul Marian Moise, aflat sub control judiciar, pentru ucidere din culpă privind decesul a 64 de persoane şi vătămarea corporală din culpă a 112 persoane, precum şi pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
În acest caz se fac cercetări şi faţă de persoanele trimise în judecată prin rechizitoriul din 28 aprilie 2016, pentru vătămare corporală din culpă, faţă de alte 92 de persoane vătămate, mai arată anchetatorii.
"Până în prezent au fost audiaţi 40 de martori şi persoane vătămate şi au fost identificate şi ridicate sute de noi înscrisuri cu caracter medical de la unităţi sanitare din România şi străinătate. Au fost dispuse 82 de expertize medico-legale, fiind ridicate şi alte înscrisuri de la autorităţi ori instituţii din ţară", mai arătau procurorii.
Ei mai susţin că, potrivit actelor medico-legale întocmite iniţial în cauză, medicii legişti din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici” au apreciat că este necesară reexaminarea mai multor persoane vătămate la interval de şase luni şi un an, în vederea stabilirii prejudiciului estetic sau a infirmităţii, până în prezent unele dintre persoanele vătămate fiind în cursul tratamentului atât în ţară, cât şi în străinătate.
În privinţa dosarului denumit generic "Colectiv”, instrumentat de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acesta a fost soluţionat prin trimiterea în judecată a opt inculpaţi (şase persoane fizice şi două persoane juridice) la data de 28 aprilie 2016, spre competentă soluţionare Judecătoriei Sectorului 4, mai preciza Parchetul instanţei supreme.
Cauza a depăşit faza de Cameră preliminară, urmând a se fixa termen de judecată, mai spuneau procurorii.
"Acest dosar a reprezentat una dintre cele mai complexe cauze soluţionate de procurori, ancheta fiind preluată de pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti imediat după producerea tragediei ce a cauzat moartea a 64 de persoane şi rănirea altor zeci. La activitatea de cercetare penală au participat în jur de 100 de poliţişti, sub supravegherea a trei procurori de caz", menţionau reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procurorii mai arată că în cauză au fost audiaţi 174 de martori, iar până la emiterea rechizitoriului, peste 100 de persoane fizice, 11 unităţi spitaliceşti şi alte cinci instituţii s-au constituit părţi civile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.