Ministerul Justiţiei susţine că proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penal şi de procedură penală nu au fost programate pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern şi respinge afirmaţiile că procesul legislativ ar fi lipsit de transparenţă, arătând că actele normative au fost trimise instituţiilor care trebuie să le avizeze sau să transmită un punct de vedere legat de acestea, miercuri au fost puse în dezbatere publică şi se aşteaptă exprimarea unor poziţii constructive şi echilibrate în cazul acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Consecvent poziţiei exprimate chiar de la instalarea în funcţie, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, îşi reafirmă deschiderea către dialog pe toate subiectele cu impact asupra sistemului judiciar şi respinge categoric afirmaţiile potrivit cărora procesul legislativ ar fi lipsit de transparenţă. De altfel, toate argumentele legale şi procedurale în susţinerea celor două acte normative se regăsesc în Notele de fundamentare, postate pe site-ul Ministerului Justiţiei. Ministrul justiţiei face un apel către toate părţile implicate în dezbaterea publică la exprimarea unor poziţii constructive şi echilibrate”, arată Ministerul Justiţiei.

Potrivit sursei citate, Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală  şi Ordonanţa de urgenţă pentru graţierea unor pedepse au fost elaborate de Ministerul Justiţiei şi transmise tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu, pentru avizare şi transmiterea de puncte de vedere, urmând ca după parcurgerea acestei etape să fie supuse aprobării Executivului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Cele două acte normative nu au fost programate pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern din data de 18 ianuarie 2017.

În acelaşi timp, pentru o corectă informare a opiniei publice, reamintim că supra-aglomerarea penitenciarelor şi condiţiile inumane de detenţie sunt o problemă majoră a României. Lipsa unor măsuri imediate, dar şi a unui plan pe termen mediu, conduce deja la plata unor despăgubiri considerabile către persoanele condamnate, despăgubiri impuse prin decizii ale Curţii Europene, dar şi la o foarte posibilă emitere a unei Decizii Pilot. Totodată, reamintim că deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, iar nepunerea lor în aplicare conduce la lipsa de previzibilitate şi calitate a normelor penale aflate în vigoare”, a precizat MJ.

Precizările au fost făcute după ce preşedintele Klaus Iohannis a spus, la începutul şedinţei de Guvern pe care a prezidat-o, că premierul Sorin Grindeanu l-a asigurat că graţierea şi modificarea codurilor penale nu se regăsesc pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei şi că nici nu vor fi ”băgate peste noapte” în nicio şedinţă, ci ”vor fi puse în transparenţă”.

Ulterior, Ministerul Public a arătat că promovarea unor acte de clemenţă cum ar fi graţierea în mod netransparent şi fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii ar arăta slăbiciunea autorităţilor în faţa criminalităţii.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că Ministerul Public este ferm şi clar împotriva unor acte de clemenţă cum sunt graţierea şi amnistia, mai ales dacă sunt lipsite de transparenţă, nu au fost discutate public şi nici analizate în Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul autorităţii judecătoreşti.

"Dacă CSM nu este consultat într-o chestiune de acest gen, înseamnă că autoritatea judecătorească este neglijată, este privită ca o cantitate neglijabilă. Şi acest fapt pe mine personal mă îngrijorează, ca membru al CSM”, a afirmat Lazăr.

Şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a solicitat Guvernului Grindeanu să nu adopte nicio ordonanţă de urgenţă care vizează activitatea autorităţii judecătoreşti, cum ar fi modificarea codurilor penale, fără că aceasta să fi fost pusă în dezbatere publică şi fără să fi fost transmisă spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii.

UNJR a atras atenţia asupra faptului că, în cursul întâlnirii avute în 10 ianuarie cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache, acesta şi-a asumat revizuirea cadrului normativ deja existent prin consultări cu corpul magistraţilor, în vederea asigurării unei legislaţii clare, coerente şi previzibile.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.