Inspecţia Judiciară propune Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea din funcţie a procurorului Mircea Negulescu, fost magistrat la DNA Ploieşti, în prezent la Parchetul Judecătoriei Câmpina, până la soluţionarea acţiunii disciplinare începute după difuzarea unei înregistrări audio a unei discuţii telefonice cu soţia unui inculpat dintr-un dosar.
Consiliul Superior al Magistraturii a înregistrat vineri Nota Inspecţiei Judiciare cu propunerea de suspendare din funcţie a lui Mircea Negulescu, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare.
Solicitarea Inspecţiei Judiciare a fost făcută în baza articolului 52 alineatul 1 din Legea 317/2004, care prevede că „pe durata procedurii disciplinare, secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcţie a magistratului, până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare, dacă exercitarea în continuare a funcţiei ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare sau dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus, joi, sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul procurorului Mircea Negulescu privind posibile abateri disciplinare şi încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor.
Tot joi, CSM a admis solicitarea procurorului Mircea Negulescu de încetare a activităţii la DNA Ploieşti, el urmând să fie în continuare magistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.
Inspecţia Judiciară a fost sesizată după ce postul România TV a difuzat, marţi, o înregistrare audio în care este redată o discuţie între două persoane, una dintre acestea fiind prezentată drept Mircea Negulescu, procuror din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti.
În înregistrare, procurorul Mircea Negulescu ar vorbi la telefon cu soţia omului de afaceri Vlad Constantin, inculpat într-un dosar. Procurorul Mircea Negulescu îi dezvăluie soţiei lui Vlad Constantin date şi amănunte din dosare penale.
După ce au fost difuzate înregistrările, Vlad Constantin a confirmat că discuţia este între soţia sa şi procurorul Negulescu.
"Domnul Negulescu e avid după denunţuri. Eu am ajutat toate organele de cercetare penală. Pe mine m-au trimis şi mă trimit şi acum la psihiatrie. Nu ştiu de ce. Pe mine mă trimit la psihiatrie şi pe urmă îmi dau dreptate. Eu nu am depus denunţ împotriva domnului Negulescu. Sunt anumiţi procurori care nu ştiu cum au ajuns procurori. I-am spus că are un caracter josnic. Mi-a spus că nu poate să facă acel dosar pentru că nu îl lasă nu ştiu cine. Nu mă tem pentru nimeni. Mă ia, mă leagă, îmi dau drumul. Eu sunt un as al tehnicii. Eu i-am filmat pe Marta şi Radu Nemeş în avion. Mi s-au creat probe de şantaj, dar i-am înregistrat eu", a spus Vlad Constantin la România TV.
Mircea Negulescu a făcut ancheta din dosarul în care sunt cercetaţi Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă, privind vizita lui Tony Blair în România şi este martor în dosarul în care Sebastian Ghiţă este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.
Procurorii DNA arătau, în martie 2016, când fostul adjunct al Parchetului Curţii de Apel (PCAB) Ploieşti Aurelian Mihăilă a fost arestat, că acesta ar fi încercat să îl discrediteze, în anul 2014, pe Mircea Negulescu, care atunci era la PCAB şi făcea cercetări în dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, în care au fost trimişi în judecată Răzvan Alexe, fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, precum şi mai mulţi oameni de afaceri prahoveni ale căror firme aveau contracte cu Consiliul Judeţean Prahova.
În anul 2015 Mircea Negulescu a plecat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la DNA Ploieşti şi este martor în dosarul în care sunt judecaţi foştii săi colegi, procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, alături de Sebastian Ghiţă, fostul şef al IPJ Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.