Federaţia Projust, care reprezintă interesele personalului auxiliar din instanţe şi parchetele de pe lângă acestea, a reacţionat, joi, la mesajul transmis, miercuri, de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, care le-a spus magistraţilor că şi-ar fi dorit ca în Memorandumul privind justiţia "să se fi vorbit transparent" despre "chiriile sine die", de 600 de euro lunar, de exemplu, de care beneficiază toată magistratura, inclusiv grefierii. Projust susţine că nu toţi grefierii primesc vreo sumă pentru chirie, ci doar aceia care îndeplinesc condiţiile legale. Greferii au întrebat-o pe Raluca Prună de ce are impresia că sunt sclavi pe plantaţie şi au susţinut că fochiştii au salarii mai mari decât ei.
Federaţia Naţională Sindicală Projust a reacţionat, joi, la mesajul ministrului Justiţiei, care a susţinut, miercuri, că grefierii ar primi "chirii sine-die” de până la 600 de euro.
"Grefierii nu primesc în mod automat vreo sumă pentru chirie, ci doar aceia care au strict nevoie de acest beneficiu şi îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege. Cuantumul sumei care este compensată cu titlu de chirie (nici un grefier nu primeşte întreaga sumă, ci un anumit procent din chiria plătită efectiv o achită din fonduri proprii) variază în funcţie de localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, cel mai ridicat cuantum fiind, în mod evident, în Bucureşti, în restul localităţilor cuantumul fiind de câteva ori mai mic decât cel din capitală", spun reprezentanţii grefierilor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Projust mai arată că grefierii nu au voie să desfăşoare activităţi care să le aducă venituri suplimentare şi o întreabă pe Raluca Prună de ce are impresia că ei sunt sclavi pe plantaţie.
"Suntem curioşi cum un grefier proaspăt absolvent al Şcolii Naţionale de Grefieri ar putea să îşi desfăşoare activitatea într-o localitate în care a fost repartizat plătind din salariul mai sus arătat chiria. Poate că doamna ministru ar dori ca grefierii sa doarmă în instanţe cu capul pe birou. E important de precizat că grefierii, sunt alături de magistraţi, categoria de angajaţi căreia i se aplică toate interdicţiile posibile în România (a se vedea art. 77 din Legea nr. 567/2004). Astfel, nu avem voie să desfăşurăm nicio altă activitate care să poată să ne aducă venituri suplimentare (cu excepţia activităţilor didactice). În acest context o întrebăm pe stimabilă doamnă: Ce aţi vrut să insinuaţi? De ce încercaţi să loviţi din nou în grefieri? De ce aveţi impresia că suntem sclavi pe plantaţie şi nu ne este permis să avem drepturi?", scriu reprezentanţii grefierilor.
Ei mai susţin că grefierii au salarii mai mici chiar decât ale muncitorilor.
"În timpul mandatului (a se citi «domnia») doamnei Prună s-a reuşit majorarea salariilor personalului contractual (muncitori, electricieni etc) şi funcţionarilor publici din instanţe/parchete (manageri economici, contabili, referenţi etc), aceştia având în prezent salarii superioare faţă de cei care participă la împlinirea actului de justiţie. Exemplificăm: managerii economici au salarii mai mari decât ale magistraţilor, funcţionarii publici au salarii mai mari decât ale grefierilor, muncitorii calificaţi (electricieni, fochişti, etc) salarii mai mari decât ale grefierilor arhivari /registratori, muncitorii necalificaţi salarii mai mari decât ale aprozilor, şoferilor sau agenţilor procedurali", mai arată Federaţia Projust.
Grefierii spun că, deşi nu au primit bani în plus, volumul de muncă a crescut, în atribuţiile lor intrând şi motivarea hotărârilor judecătoreşti.
"Cum salariul personalului auxiliar a rămas nemodificat, stimata doamnă a gândit(!): nu le dau bani, dar le dau de muncă în plus. Prin urmare, a acceptat modificarea Regulamentului de Organizare al Instanţelor Judecătoreşti, statuând că începând cu 27 decembrie 2015, grefierii au ca atribuţie motivarea hotărârilor judecătoreşti. Astfel, în prezent cel puţin jumătate din hotărârile judecătoreşti sunt motivate integral de grefieri, persoane care nu cunosc raţionamentul juridic pentru care a fost admisă sau respinsă o acţiune, neparticipând la luarea deciziilor judecătoreşti", susţine Projust.
Federaţia îi mai reproşează ministrului Justiţiei şi că a solicitat respingerea Statutului grefierilor, după şase ani în care s-a muncit la elaborarea lui.
"Timp de şase ani s-a lucrat la elaborarea unui Statut al grefierilor. A fost în procedură parlamentară de urgenţă, era prins ca obiectiv în MCV, era aprobat de Camera Deputaţilor, numai că în Senat, iniţiatorul legii - Ministerul Justiţiei - a venit şi a solicitat respingerea acestui act normativ, ceea ce s-a şi întâmplat. Prin urmare, bifăm o nouă reuşită a actualei doamne ministru: aruncarea la coşul de gunoi a şase ani de muncă, doar pentru simplul motiv că nu îi suntem dragi", scriu reprezentanţii grefierilor.
În finalul mesajului către ministru, grefierii susţin că Raluca Prună ar fi trebuit să demisioneze.
"Demisia doamnei ministru nu trebuia solicitată de magistraţi, de grefieri sau de oricine altcineva. Domnia sa trebuia ca ieri (miercuri, n.r.), după ce a publicat materialul în care spunea că cei din «topul» CSM au venit cu sugestia unui troc, să demisioneze. Pentru că acest troc nu i-a fost propus ieri, ci mai demult, iar la momentul când i-a fost propus nu a ieşit public să înfiereze cu mânie proletară respectivul «troc»", mai arată Projust.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, le-a transmis, miercuri, magistraţilor că şi-ar fi dorit ca în Memorandumul privind justiţia "să se fi vorbit transparent" despre "chiriile sine die", de 600 de euro lunar, de exemplu, de care beneficiază toată magistratura, inclusiv grefierii şi magistraţii pensionari acum trecuţi în avocatură sau despre pensii de un miliard de lei vechi pe lună, "pe o scăpare a legii" sau despre diurna de 2 la sută pe zi pentru toţi cei detaşaţi din altă localitate, inclusiv pentru membrii CSM.
"Aş fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura şi grefieri chirii sine die (600 euro lunar in Bucureşti, de exemplu). Chiar si pentru magistraţi pensionari acum trecuţi în avocatură - never mind venitul din avocatură. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2 la sută pe zi pentru toţi cei detaşaţi din alta localitate (inclusiv membrii CSM). Toate acestea sunt posibile pe temeiul fortarii unor legi neriguros redactate. Care nu sunt impecabile, recunosc. Vezi toate guvernele până la acesta. Aş mai fi visat ca memorandumul să vorbească despre efectele discreţionare ale legii penale - imunităţi şi ridicarea lor diferită în cazuri similare, pe limba celor necomplicaţi. Descumpănitor, pentru cetăţeni...", a scris ministrul Justiţiei, pe Facebook.
Raluca Prună a mai spus că între timp a primit şi sugestii de la "topul CSM", precum tăierea chiriilor şi majorarea salariilor, dar nu a acceptat "acest troc".
"Nu am acceptat acest troc, care ar scoate cu mâna Executivului acesta grandoarea fiscal inconstientă şi nesustenabilă a predecesorilor, cu mentalităţi nealterate de infuzii occidentale la care ne place să ne raportam. Când şi dacă ne convine. Aş putea discuta tăierea chiriilor numai dacă CSM se pronunţă prin vot covârşitor, exact ca pe aplicarea OUG 20 pe lipsa de oportunitate a menţinerii chiriei sine die. La magistraţi şi grefieri - în cuantum identic. Privilegii date prin lege, nu a Guvernului tehnocrat, ci a celor mai mândri că sunt români şi care - în acest ritm, îi vor lăsa pe români desculţi şi fără pensii cât de curând", a arătat Prună.
Magistraţii mai multor instanţe şi parchete au demarat un ”protest public” care constă fie în soluţionarea doar a cauzelor urgente, fie în purtarea de banderole albe pe braţ de către judecători.
Protestele au fost decise în urma unor hotărâri ale Adunărilor Generale ale judecătorilor, care cer adoptarea unor măsuri privitoare la reorganizarea justiţiei, salarizarea nediscriminatorie a magistraţilor şi asigurarea separaţiei puterilor în stat, unele instanţe cerând inclusiv demisia ministrului Justiţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...