Directorul executiv din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care ar fi luat, timp de doi ani, bani din salariile a două persoane pe care le-ar fi ajutat să obţină acele posturi a fost reţinut, vineri, de DNA. El ar fi cerut şi primit câte 1.500 de lei lunar de la fiecare dintre cele două angajate.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu 27 octombrie, a inculpatului Dragoş Adrian Iorga, director executiv în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (M.I.P.E.), pentru luare de mită, în formă continuată, şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată.
”La începutul anului 2021, inculpatul Iorga Dragoş Adrian, în calitatea menţionată mai sus, ar fi «ajutat» două persoane (prin remiterea nelegală a subiectelor şi răspunsurilor corecte) să ocupe, prin concurs, două posturi în cadrul unui proiect derulat prin Organismul Intermediar Regional Bucureşti Ilfov, instituţie aflată în subordinea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (M.I.P.E.). În schimbul acestor «servicii» inculpatul ar fi pretins de la cele două persoane (martori în cauză) câte 1.500 lei lunar, de la data primirii primului salariu până la data de 30 noiembrie 2023 (data finalizării proiectului), aspecte cu care cele două persoane ar fi fost de acord. În ambele cazuri, inculpatul şi-ar fi făcut cunoscute pretenţiile prin prezentarea fiecăreia dintre cele două persoane a unei foi A4 pe care ar fi fost imprimate următoarele: «5500 salariu net, 4000 lei în contul tău, 1500 în alt cont, durată contract 30.11.2023»”, arată DNA, într-un comunicat de presă.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Procurorii afirmă că, potrivit ”înţelegerii”, începând cu luna aprilie 2021 (luna primului salariu), Iorga ar fi primit, cu aproximaţie, de la una dintre martore suma totală de 45.000 lei (ultima plată ar fi fost efectuată în luna octombrie 2023), iar de la cealaltă 38.200 lei (ultima plată ar fi fost efectuată în luna mai 2023, când martora a decis să nu mai facă acest lucru).
Conform surse citate, sumele de bani care i s-ar fi “cuvenit” inculpatului i-ar fi fost remise acestuia de cele mai multe ori prin virament bancar, dar ar fi fost situaţii în care persoanele respective i-ar fi lăsat cardul de salariu acestuia care, după ce şi-ar fi retras suma de bani stabilită iniţial, l-ar fi returnat a doua zi beneficiarului.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Vineri, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost făcute percheziţii la domiciliul inculpatului şi la biroul acestuia, situate în municipiul Bucureşti, ocazie cu care au fost ridicate de către procurori, printre altele, următoarele: 174.600 lei, 10.000 de dolari şi 11.000 euro, lingouri din aur în greutate totală de 65,2 grame precum şi cardurile bancare aferente conturilor deschise de martore, în care ar fi fost virate sumele de bani cu titlu de mită.
Ministerul a anunţat că directorul a fost schimbat din funcţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...