Un avocat din Baroul Prahova a fost reţinut de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti într-un dosar care vizează înşelăciuni în domeniul imobiliar. El e acuzat că a falsificat documente contabile pentru a beneficia de returnări de TVA în cuantum de 1,4 milioane lei, dar şi că a instigat o persoană care nu este profesionist în domeniul juridic să ofere consultaţii şi reprezentare juridică.
Avocatul din cadrul Baroului Prahova a fost reţinut, joi 27 martie, după ce miercuri procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au făcut mai multe percheziţii în dosarul cunoscut sub denumirea City Gate, dosar deschis în urmă cu pese un an şi care vizează înşelăciuni în domeniul imobiliar privind promisiuni de vânzare a unor apartamente în două blocuri din Ploieşti.
Avocatul este acuzat de comiterea infracţiunilor de instigare la exercitarea fără drept a unei profesii, instigare la înşelăciune sub forma tentativei şi evaziune fiscală. Faptele au fost comise, susţin procurorii, după ce ancheta privind înşelăciunile cu apartamente demarase, în curusl anului trecut.
„În perioada noiembrie 2024-martie 2025, a determinat şi ajutat o altă persoană, ce nu avea formare juridică ori mandat expres de la persoanele vătămate promitenţi-cumpărători în dosarul cunoscut sub numele de City Gate, să întreprindă o serie de activităţi specifice profesiei de avocat (spre exemplu, oferirea de consultaţii cu caracter juridic, reprezentarea în faţa procurorilor PCA Ploieşti, a judecătorilor CA Ploieşti şi a unui notar public, întocmirea de cereri în vederea ridicării sau restrângerii sechestrului instituit de PCA Ploieşti) cu scopul de a induce în eroare persoanele vătămate să depună cereri de ridicare a sechestrului asigurator, pentru ca, o dată ridicat sechestrul, inculpatul să dispună după bunul plac cu privire la apartamentele construite în complexul City Gate”, au declarat reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
În plus, avocatul este acuzat că începând cu anul 2021 şi până în prezent, în calitate de administrator în fapt al societăţii care se ocupa de ridicarea blocurilor, a evidenţiat în actele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, în scopul obţinerii a aproximativ 1.400.000 lei cu titlu de rambursări de TVA de la bugetul de stat.
Dosarul cunoscut sub denumirea City Gate, vizează fapte ale unui dezvoltator imobiliar acuzat că a încheiat convenţii pentru comercializarea de apartamente în două blocuri situate în cartierul din zona de sud a Ploieştiului, la intrarea dinspre Bucureşti bunurile imobile fiind apoi vândute altor persoane. Conform anchetatorilor, dezvoltatorul imobiliar încheia promisiuni de vânzare-cumpărare a unor apartamente, urmate de achitarea integrală de către persoanele vătămate a contravalorii acestora, şi apoi le înstrăina prin contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică către alte persoane. În înşelăciuni sunt implicate potrivit procurorilor, avocaţi, notari dat şi alte persoane care ulterior l-au ajutat pe dezvoltatorul imobiliar să declare falimentul, astfel încât persoanele înşelate să nu poată recupera nimic din prejudiciu.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.