Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, spune, într-un interviu pentru News.ro, că cel mai probabil miercuri va fi o decizie a CCR în cazul abuzului în serviciu, arătând că în Europa sunt mai multe state în care nu se face închisoare pentru această faptă. El crede că trebuie să avem încredere în funcţionari şi spune că, din cauza hăţişului legislativ, cu 40.000 de acte normative în vigoare, nu-i greu să greşeşti.
Despre excepţia de neconstituţionalitate în cazul abuzului în serviciu, Zegrean spune că nu mai sunt motive de amânare a deciziei. El precizează că, în Europa, statele în care nu se face închisoare pentru abuz în serviciu sunt mai multe decât cele în care se face. Zegrean arată că ar fi 12 state în care se face închisoare pentru abuz în serviciu, indicând Germania, Franţa, Italia şi Spania, în timp ce în Islanda nu se face închisoare deloc, au un deţinut pe an şi acela “merge la serviciu şi numai noaptea doarme la închisoare”.
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale crede că trebuie să avem încredere în funcţionari şi spune că, din cauza hăţişului legislativ, cu 40.000 de acte normative în vigoare, nu-i greu să greşeşti.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Zegrean vorbeşte în interviu şi despre cererile privind desfăşurarea alegerilor locale în două tururi, arătând că în dosarele care au ajuns la CCR cu această solicitare nu puteau fi date decât decizii de respingere ca inadmisibile, întrucât solicitanţii nu erau candidaţi. El spune că o decizie privind alegerile în două tururi trebuie să ia Parlamentul, nu Curtea Constituţională.
Zegrean vorbeşte în interviu şi despre cei nouă ani pe care i-a petrecut la CCR şi susţine că mandatul lui a fost unul foarte greu, fiind poate “cea mai grea perioadă de la înfiinţarea Curţii Constituţionale”, pentru că s-au modificat toate Codurile, civil, penal, fiscal, în total fiind aproximativ 20.000 de articole de lege. De la înfiinţarea CCR, în 1992, s-au pronunţat 35.000 de decizii, din care 25.000 în mandatul lui de nouă ani.
El spune că la CCR sunt aproximativ 2.000 de dosare pe an, iar în acest an, sunt deja înregistrate 1.085 de dosare pe excepţii de neconstituţionalitate. Zegrean precizează că au pus multe probleme codurile, numai la Codul de procedură penală fiind peste 50 de decizii de admitere pe articole.
Despre Constituţie, Zegrean spune că cea mai bună este legea fundamentală din 1991, la care a contribuit şi el. Zegrean consideră că, dacă se doreşte o înlocuire a legii fundamentale, cel mai bine ar fi ca aceasta să fie una complet nouă. El spune că ar modifica în Constituţie unele atribuţii ale preşedintelui, aspect legate de numirea Guvernului, componenţa şi atribuţiile CSM, unele probleme la sistemul de legiferare.
Augustin Zegrean vrea ca, din iulie, când îşi încheie mandatul la CCR, să îşi redeschidă biroul de avocatură şi susţine că nu se întoarce în politică, “dar, cine ştie, Dumnezeu îţi ia minţile când nu te aştepţi”.
Zegrean spune că ascultă muzică rock, dintre formaţiile româneşti cel mai mult îi place Hara, iar la concertul trupei Queen de la Bucureşti nu are bilet, dar îl va urmări “din geam”.
Agenţia de presă News.ro va difuza interviul integral cu fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, şi în format video, marţi, la ora 16.00.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.