Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată, marţi, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului, iar fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost achitat, decizia nefiind definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus achitarea Alinei Bica pentru două fapte de abuz în serviciu şi o faptă de favorizare a făptuitorului, respectiv a lui Adriean Videanu, dar au condamnat-o la patru ani de închisoare cu executare pentru o altă faptă de favorizare a făptuitorului, repectiv a lui Ovidiu Tender.

Din pedeapsa Alinei Bica va fi scăzută perioada în care fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a stat în arest preventiv, respectiv din ianuarie până în iunie 2015.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Instanţa supremă l-a achitat pe Adriean Videanu pentru complicitate la abuz în serviciu.

Sentinţa poate fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va da o decizie definitivă în acest caz.

În dosarul cunoscut sub numele "Bica 2", fosta şefă a DIICOT este acuzată de procurorii DNA  de favorizarea fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, în dosarul Romgaz-Interagro, şi a omului de afaceri Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom, precum şi de abuz în serviciu.

Dosarul a ajuns la ICCJ în iunie 2015, judecarea a început în septembrie 2015 şi s-a încheiat după 15 termene, în 23 noiembrie 2016.

La ultimul termen de judecată, procurorii DNA au cerut condamnarea Alinei Bica şi a lui Adriean Videanu la pedepse cu executare orientate spre maximum, în vreme ce apărătorii au arătat că probele nu demonstrează acuzaţiile DNA şi au cerut achitarea clienţilor lor.

În rechizitoriu, procurorii susţin că în 24 septembrie 2013, într-un dosar instrumentat de către DIICOT - Structura Centrală, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea unui sechestru asupra unui număr de 80 acţiuni, deţinute la o firmă de către Adriean Videanu.

"La data de 25 februarie 2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanţă, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă (...) admiterea solicitării inculpatului Videanu Adriean şi a ridicat sechestrul asigurator", mai arată anchetatorii.

Procurorii susţin că, la cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Adriean Videanu ar fi depus înscrisuri din care ar fi rezultat, în mod fals, că nu mai deţinea acţiunile respective din august 2012. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.