Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat miercuri că armata ucraineană a atacat un mare aerodrom rusesc în Crimeea ocupată şi a mulţumit comandantului său militar recent numit, generalul Oleksandr Sîrski, pentru organizarea atacului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi, forţele armate ucrainene au efectuat o lovitură precisă asupra ocupanţilor din Djankoi, asupra unui aerodrom", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn. "Vă mulţumesc, războinici. Vă mulţumesc pentru precizia voastră. Mulţumesc comandantului-şef (Oleksandr) Sîrski pentru organizarea acestei operaţiuni", a spus Zelenski.

În condiţiile în care Ucraina se confruntă cu o penurie de armament şi face cu greu faţă ofensivei ruse, preşedintele a mulţumit militarilor care pun la cale "operaţiuni speciale, operaţiuni deosebit de importante, extrem de semnificative, care distrug echipamentul armatei ruse, infrastructura lor de luptă".

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Djankoi se află în partea de nord a peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. Surse neoficiale atât din Ucraina, cât şi din Rusia, au raportat anterior o serie de explozii la bază, a relatat Reuters.

"Ocupantul trebuie să piardă, iar fiecare dintre pierderile lor reprezintă puterea Ucrainei", a subliniat Zelenski în discursul către compatrioţi.

Pe de altă parte, preşedintele a vorbit despre atacul rusesc din cursul zilei de la Cernihiv şi a anunţat că bilanţul a urcat la 17 morţi. "Au fost avariate case, un spital, un hotel a fost distrus. Oamenii se aflau sub dărâmături. Au fost mulţi răniţi. Până în prezent, 17 persoane au fost ucise", a spus Zelenski precizând că operaţiunile de salvare la faţa locului continuă.

Zelenski a mai anunţat că a vorbit miercuri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, iar reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, cerută de Kiev, este pregătită pentru vineri. "Ordinea de zi este despre alianţă, despre puterea acţiunii comune, despre cum putem lucra împreună, cu adevărat împreună, pentru a oferi mai multă protecţie pentru viaţă - pentru toate oraşele şi comunităţile noastre", a declarat Zelenski. "Aliaţii noştri au demonstrat în Orientul Mijlociu că pot. Ei pot, atunci când există suficientă determinare", a punctat liderul de la Kiev, reiterând o idee pe care a reluat-o cu fiecare ocazie de la atacul iranian masiv asupra Israelului, care a fost respins cu ajutorul aliaţilor, Zelenski fiind frustrat că nu au procedat la fel şi în cazul Ucrainei.

CITEȘTE ȘI Kievul va solicita convocarea Consiliului NATO-Ucraina. Zelenski: „Sunt vieţile umane diferite?” El îi mulţumeşte lui Olaf Scholz pentru eforturile diplomatice din China: Beijingul poate contribui cu adevărat la restabilirea unei păci juste pentru Ucraina

"Astăzi (miercuri - n.r.) am subliniat tot ceea ce este necesar pentru acţiunile noastre viitoare, pentru apărarea noastră. Bineînţeles, apărarea aeriană şi linia frontului sunt o prioritate cheie. Acesta este un moment pe care toată lumea din Europa, din lumea liberă, trebuie să îl folosească pentru a se consolida - pentru mai multă producţie de armament, pentru mai multe livrări de armament, pentru determinare în general. Viaţa normală a lumii se bazează pe determinare, iar Europa nu poate pierde acest moment - în numele securităţii noastre comune", a arătat Zelenski rezumând ceea ce le-a spus liderilor europeni reuniţi la Bruxelles cărora Zelenski li s-a adresat prin videoconferinţă.

În paralel, Kievul caută, după mai bine de doi ani de război epuizant, şi noi resurse financiare pentru a se menţine pe linia de plutire.

"Înainte de reuniunea Consiliului European, m-am adresat unei reuniuni la Banca Mondială a principalilor finanţatori globali - miniştrii de finanţe din ţările partenere şi şefii principalelor instituţii financiare. Lucrăm pentru a ne asigura că Ucraina are o bază financiară suficientă, care este esenţială pentru a se apăra împotriva agresiunii ruseşti", le-a spus Zelenski compatrioţilor. "Apărarea şi reconstrucţia, stabilitatea socială - toate acestea necesită finanţare şi programe de sprijin pe termen lung. Şi, în cele din urmă, acţiuni decisive pentru a ne asigura că activele ruseşti îngheţate încep să funcţioneze pentru a ne proteja de teroarea rusă", a arătat Zelenski.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.