Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o universitate din Texas zeci de manifestanţi, în cele mai recente ciocniri între forţele de ordine şi cei care protestează faţă de războiul dintre Israel şi Hamas în campusurile din întreaga ţară, potrivit apnews.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce tensiunile au crescut între poliţie şi studenţii protestatari de la Universitatea din California de Sud în prima parte a zilei, seara demonstranţii au început să fie reţinuţi fără incidente, în timp ce elicopterele zburau deasupra lor. Cel puţin 50 de manifestanţi au fost reţinuţi de poliţia din Los Angeles la University of Southern California (USC) în timpul protestelor paşnice.

Protestatarii au format un cerc cu braţele încleştate în centrul campusului, sfidând un avertisment anterior că vor fi arestaţi de către Departamentul de Poliţie din Los Angeles. Poliţişti în echipament antirevoltă, cu bastoane, au înconjurat grupul înainte de a aresta indivizii unul câte unul.

În timp ce unele universităţi care se străduiau să dezamorseze tulburările au apelat rapid la forţele de ordine, arestările din California au contrastat puternic cu haosul care a avut loc cu doar câteva ore mai devreme la Universitatea din Texas, la Austin.

Sute de poliţişti locali şi de stat - inclusiv unii călare şi cu bastoane - s-au năpustit asupra protestatarilor, la un moment dat unii dintre ei căzând în stradă. Ofiţerii şi-au făcut loc în mulţime pentru a face cel puţin 20 de arestări.

Un fotograf care acoperea demonstraţia pentru Fox 7 Austin se afla în timpul altercaţiei când un ofiţer l-a tras înapoi la pământ, arată o înregistrare video. Postul a confirmat că fotograful a fost arestat. Un jurnalist texan cu vechime a fost doborât în haos şi a putut fi văzut sângerând înainte ca poliţia să-l ajute să ajungă la personalul medical de urgenţă.

Dane Urquhart, un student în anul al treilea la Texas, a calificat prezenţa poliţiei şi arestările drept o "reacţie exagerată", adăugând că protestul "ar fi rămas paşnic" dacă poliţiştii nu ar fi apărut în forţă.

"Din cauza tuturor arestărilor, cred că vor avea loc mult mai multe (demonstraţii)", a spus Urquhart.

Poliţia a plecat după ore întregi de eforturi pentru a controla mulţimea, iar aproximativ 300 de demonstranţi s-au mutat înapoi pentru a se aşeza pe iarbă şi a cânta sub emblematicul turn cu ceas al şcolii.

La nord de Universitatea din California de Sud, studenţii de la Universitatea Politehnică de Stat din California, Humboldt, s-au baricadat în interiorul unei clădiri pentru a treia zi, iar şcoala a închis campusul pe tot parcursul weekendului şi a făcut cursuri online.

Universitatea Harvard din Massachusetts a căutat să ţină pasul cu protestele din această săptămână, limitând accesul la Harvard Yard şi cerând autorizaţie pentru corturi şi mese. Acest lucru nu i-a împiedicat pe protestatari să instaleze o tabără cu 14 corturi miercuri, în urma unui miting faţă de suspendarea de către universitate a Comitetului de Solidaritate cu Palestina al studenţilor de la Harvard.

Studenţii care protestează faţă de războiul dintre Israel şi Hamas cer şcolilor să taie legăturile financiare cu Israelul şi să renunţe la companiile care permit conflictul care durează de mai multe luni. Unii studenţi evrei spun că protestele au virat spre antisemitism şi i-au făcut să se teamă să pună piciorul în campus, ceea ce a determinat parţial măsuri drastice din partea universităţilor.

La Universitatea din New York, săptămâna aceasta, poliţia a declarat că 133 de protestatari au fost reţinuţi, în timp ce peste 40 de protestatari au fost arestaţi luni la o tabără de la Universitatea Yale.

Universitatea Columbia a evitat o altă confruntare între studenţi şi poliţie la începutul zilei de miercuri. Preşedintele universităţii, Minouche Shafik, stabilise marţi un termen limită la miezul nopţii pentru a se ajunge la un acord privind evacuarea taberei, dar şcoala a prelungit negocierile, spunând că va continua discuţiile cu protestatarii încă 48 de ore.

În cadrul unei vizite în campus miercuri, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, i-a cerut lui Shafik să demisioneze "dacă nu poate face ordine în acest haos".

"Dacă acest lucru nu este stăpânit rapid şi dacă aceste ameninţări şi intimidări nu sunt oprite, va fi un moment potrivit pentru Garda Naţională", a spus el.

Miercuri seară, un purtător de cuvânt al Columbia a declarat că zvonurile potrivit cărora universitatea ar fi ameninţat cu chemarea Gărzii Naţionale sunt nefondate. "Obiectivul nostru este de a restabili ordinea şi, dacă putem ajunge acolo prin dialog, o vom face", a declarat Ben Chang, vicepreşedintele pentru comunicare al Columbia.

Omer Lubaton Granot, student absolvent al Universităţii Columbia, care a afişat poze cu ostatici israelieni în apropierea taberei, a declarat că a vrut să reamintească oamenilor că mai mult de 100 de ostatici sunt încă deţinuţi de Hamas.

Poliţia a încercat pentru prima dată să evacueze tabăra de la Columbia săptămâna trecută, când a arestat peste 100 de protestatari. Mişcarea s-a întors împotriva sa, acţionând ca o sursă de inspiraţie pentru alţi studenţi din întreaga ţară pentru a înfiinţa tabere similare şi motivând protestatarii de la Columbia să se regrupeze.

Miercuri, în tabăra de la Columbia mai rămăseseră aproximativ 60 de corturi, unde părea să fie linişte. Securitatea a rămas strictă în jurul campusului, fiind necesare acte de identitate, iar poliţia a instalat baricade metalice.

Columbia a declarat că a convenit cu reprezentanţii protestatarilor că doar studenţii vor rămâne în tabără şi că aceştia vor face ca tabăra să fie primitoare, interzicând limbajul discriminatoriu sau de hărţuire.

În campusul Universităţii din Minnesota, câteva zeci de studenţi s-au adunat la o zi după ce nouă protestatari au fost arestaţi când poliţia a demontat o tabără din faţa bibliotecii. Reprezentantul american Ilhan Omar, a cărei fiică s-a aflat printre manifestanţii arestaţi la Columbia săptămâna trecută, a participat la un protest mai târziu în cursul zilei.

Peste 80 de profesori şi profesori asistenţi au semnat miercuri o scrisoare prin care îi cer preşedintelui universităţii şi altor administratori să renunţe la orice acuzaţii şi să permită viitoarele tabere fără ceea ce ei descriu ca fiind represalii ale poliţiei. Aceştia au scris că sunt "îngroziţi de faptul că administraţia ar permite o astfel de încălcare clară a drepturilor studenţilor noştri de a se exprima liber împotriva genocidului şi a ocupaţiei continue a Palestinei".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a atacat demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane într-o declaraţie video difuzată miercuri, afirmând că răspunsul mai multor preşedinţi de universităţi a fost "ruşinos" şi cerând oficialilor statali, locali şi federali să intervină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.