Republicanul Donald Trump a depus jurământul pe scările vestice ale Capitoliului şi a devenit al 45-lea preşedinte al Statelor Unite. Depunerea jurământului a fost urmată de ropote intense de aplauze. Trump şi-a început discursul istoric de la ceremonia de învestire adresându-se ”oamenilor din întreaga lume” şi mulţumind celor care l-au adus până la Casa Albă. Noul lider american a menţionat că această zi va fi amintită în istorie drept ziua în care oamenii au preluat din nou puterea. Noul preşedinte al Statelor Unite Donald Trump a sosit la Casa Albă, după ce a condus parada militară de învestire de la Capitoliu.
UPDATE 02.19: Festivităţile învestirii lui Donald Trump continuă cu baluri după încheierea paradei
Parada noului preşedinte Donald Trump s-a încheiat, iar festivităţie, trec la cel de-al treilea act - trei baluri, la care şeful statului urmează să participe împreună cu Prima Doamnă Melania Trump, relatează The Associated Press.
Două baluri au loc la Centrul de conferinţe Walter E. Washington.
Al treilea, în onoarea forţelor armate, va avea loc la Muzeul Naţional.
UPDATE 00.55: Trump soseşte la Casa Albă
La 19 luni după ce a coborât cu scara rulantă aurită în holul Trump Tower pentru a-şi lansa candidatura la Casa Albă, considerată de unii fără prea mulţi sorţi de izbândă la acea vreme, noul preşedinte a ajuns vineri la numărul 1600 de pe Pennsylvania Avenue.
Una dintre cele mai remarcabile campanii din istoria recentă se încheie aici, comentează BBC, în timp ce al 45-lea preşedinte al Statelor Unite devine comandant suprem.
PDATE 23:56: Preşedintele Trump coboară din limuzina ”The Beast” pe traseul paradei de învestire
Preşedintele Donald Trump a coborât din limuzină şi a parcurs o porţiune din traseu alături de participanţi la parada de învestire, relatează The Associated Press.
Preşedintelui i s-au alăturat noua Primă Doamnă Melania Trump şi fiul lor Barron, în vârstă de 10 ani.
Trump a parcurs în noul său vehicul oficial prima parte a traseului paradei. El a coborât din limuzină în faţa sediului central al FBI, pe Pennsylvania Avenue. Trump a urcat la loc în maşină în momentul în care coloana a ajuns în dreptul hotelului său recent deschis în clădirea fostei Poşte.
Preşedintele va trece în revistă parada dintr-un punct situat în apropiere de Casa Albă.
El şi Prima Doamnă Melania Trump au parcurs cea mai mare parte a traseului paradei la bordul limuzinei "The Beast", iar la trecerea vehiculului noul lider american este aclamat de susţinătorii săi. Unii dintre ei strigă ”Media sucks”.
În acelaşi timp, un grup de protestatri scandează ”nu este preşedintele meu, nu este preşedintele meu”.
UPDATE 22.43: Preşedintele Donald Trump conduce parada militară de învestire de la Capitoliu spre Casa Albă
Preşedintele Donald Trump a salutat vineri după-amiază trecerea paradei militare dedicate învestirii sale, pe scările Capitoliului din Washington, înainte de a se îndrepta spre Casa Albă, pentru a-şi începe mandatul. Câteva unităţi militare americane au trecut prin faţa preşedintelui, înainte ca acesta să se urce împreună cu soţia sa în maşina care va conduce parada spre Casa Albă.
"Yankee Doodle" is played ahead of President Trump's inaugural parade https://t.co/J2WzYmxeSe #inauguration https://t.co/OCUa67qF8N
— CNN (@CNN) January 20, 2017
Peste 8.000 de persoane vor mărşălui pe bulevardul Pennsyvlania în cadrul paradei de învestire conduse de preşedintele Trump. La această parada vor lua parte reprezentanţi ai tuturor forţelor armate din Statele Unite.
De asemenea, parada militară se va bucura de cea mai ridicată prezenţă militară din ultimii ani, iar peste jumătate din cele 82 de unităţi care participă la eveniment sunt formate din soldaţi activi, veterani sau studenţi militari.
Între timp, proteste violente continuă la doar câteva străzi distanţă de traseul programat pentru parada de învestire, iar peste 100 de activişti anti-Trump au fost reţinuţi de forţele de intervenţie în zona centrală a Washingtonului.
Autorităţile locale au folosit spray-uri cu piper şi bombe sonice, în încercarea de a-i dispersa pe protestatarii care ameninţau desfăşurarea paradei tradiţionale.
UPDATE 20.29: Noul preşedinte american semnează primele sale documente oficiale
Nou preşedinte american Donald Trump semnează, la ora transmiterii acestei ştiri, primele sale documente oficiale, în Capitoliu.
Înconjurat de familie şi de liderii republicani din Congres, la Capitoliu, el a semnat ordinul care îi va permite generalului James Mattis să servească drept secretar al Apărării.
De asemenea, el a semnat nominalizările oficiale în Senat şi proclamarea Zilei Naţionale a Patriotismului, potrivit The Guardian. Noul preşedinte american a semnat şi ordinele de nominalizare a echipei sale.
CITEȘTE ȘI DOCUMENTAR: Temele majore ale discursului lui TrumpUPDATE 19.48: Preşedintele Donald Trump a părăsit platforma Capitoliului şi a plecat spre Casa Albă, în vreme ce familia Obama va zbura spre Palm Springs
Preşedintele Donald Trump a părăsit platforma Capitoliului, după ce a devenit al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, şi se pregăteşte să plece împreună cu familia sa spre Casa Albă, în vreme ce Barack şi Michelle Obama vor decola pentru ultima dată cu avionul prezidenţial Air Force One spre Palm Springs.
Miliardarul republican va conduce în următoarele minute parada militară pe bulevardul Pennsyvalnia, pentru a-şi prelua poziţia la Casa Albă.
Despărţierea dintre familiile Obama şi Trump a avut loc în curtea din faţa Capitoliului Statelor Unite, unde fostul cuplu prezidenţial a urcat la bordul elicopterului guvernamental care îi va duce la baza militară St. Andrews, situată în apropiere de Washington.
Former President @BarackObama leaves Washington after #PresidentTrump's #inauguration ceremony https://t.co/wSrWU79xxj
— Sky News (@SkyNews) January 20, 2017
Mai departe, Barack şi Michelle Obama vor decola pentru ultima dată cu avionul prezidenţial Air Force One spre o scurtă vacanţă în Palm Springs.
Cele două cupluri s-au îmbrăţişat înainte ca familia Obama să plece spre o altă viaţă, departe de Casa Albă. Totuşi, familia va continua să locuiască în următorii doi ani la Washington, până la absolvirea Sashei Obama.
După ceremonie, preşedinte va servi prânzul împreună cu membrii administraţiei sale şi cu prietenii apropiaţi în Rotonda Capitoliului.
UPDATE 19.15: Preşedintele Donald Trump şi-a început discursul de învestirea adresându-se ”oamenilor din întreaga lume”
CITEȘTE ȘI Noul preşedinte al SUA a promis în discursul de învestitură că va pune America pe primul plan şi va readuce prosperitatea în ţară. Textul integral al discursului0”Noi suntem cetăţenii Americii. Noi suntem acum uniţi într-un uriaş efort naţional pentru a ne reconstrui ţara şi a respecta promisiunile pentru oamenii ei. Împreună, noi vom determina calea pe care o va lua America şi întreaga lume pentru mulţi ani care urmează”, a declarat cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite de pe scările Capitoliului.
De asemenea, noul lider american a menţionat că această zi va fi amintită în istorie ca ziua în care oamenii au preluat din nou puterea.
”Bărbaţii şi femeile acestei naţiuni nu vor mai fi niciodată uitaţi. Toată lumea vă ascultă acum”, a precizat Donald Trump.
Preşedintele i-a mulţumit fostului lider democrat care a asigurat un transfer paşnic al puterii la Casa Albă.
“Timp de prea mult timp, un grup mic din capitala ţării a cules roadele guvernării, în timp ce poporul a plătit preţul. Washingtonul a înflorit, dar poporul nu s-a bucurat de o parte a bogăţiei. Politicienii au prosperat, dar locurile de muncă au fost desfiinţate, iar fabricile au fost închise. Sistemul s-a protejat pe el, dar nu pe cetăţenii ţării noastre. Victoriile lor nu au fost victoriile voastre, triumfurile lor nu au fost triumfurile voastre şi în timp ce ei au sărbătorit în capitala ţării noastre, familiile sărace de pe tot teritoriul nostru nu au avut motive să sărbătorească”, a declarat Trump în ropotele de aplauze care au umplut curtea Capitoliului din Washington.
Însă, miliardraul republican devenit preşedinte a promis că această colectare a bogăţiei se va încheia la Washington.
”Toate acestea se vor schimba, începând de aici şi acum, pentru că acest moment este momentul vostru, vă aparţine vouă. Le aparţine tuturor celor strânşi aici, acum, şi tuturor celor care privesc în toată America. Aceasta este ziua voastră, aceasta este sărbătoarea voastră, iar aceasta - Statele Unite ale Americii - este ţara voastră. Ceea ce contează cu adevărat nu este ce partid controlează Guvernul nostru, ci dacă Guvernul nostru este controlat de popor”, a precizat Trump.
Discursul lui Donald Trump a durat 16 minute, pe platforma Capitoliului.
UPDATE 19:02: Donald Trump a depus jurământul şi a devenit al 45-lea preşedinte al Statelor Unite
“Jur în mod solemn că voi îndeplini cu credinţă îndatoririle instituţiei de Preşedinte al Statelor Unite şi că îmi voi consacra toate forţele păstrării, protejării şi apărării Constituţiei Statelor Unite”, sunt cele 35 de cuvinte ale jurământului depus de preşedinte, care sunt prevăzute în Articolul al II-lea al Constituţiei Statelor Unite.
UPDATE 18.55: Mike Pence a depus jurământul de învestire şi este oficial vicepreşedintele SUA
Michael Pence a depus jurământul de credinţă faţă de Constituţia SUA şi faţă de ţară şi a fost învestit oficial în funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite.
“Eu, Michael Richard Pence, jur solemn că voi susţine şi apăra Constituţia Statelor Unite împotriva tuturor inamicilor, străini şi interni; că îi voi fi credincios şi o voi respecta că îmi asum această obligaţie liber, fără nicio rezervă mentală sau urmă de evaziune: şi că voi exercita bine şi cu credinţă îndatoririle funcţiei pe care mi-o asum. Aşa să îmi ajute Dumnezeu”, a jurat republicanul, sub privirile sutelor mii de oameni strânşi pe National Mall pentru ceremonia de învestire.
Vice-preşedintele Mike Pence a depus jurământul cu mâna pe biblia lui Ronald Reagan, care rămâne unul dintre cei mai importanţi preşedinţi republicani din secolul al XX-lea.
Pence a rostit jurământul de credinţă în prezenţa magistratului Clarence Thomas de la Curtea Supremă, prima persoană afroamericană care a condus ceremonia de învestire a unui vicepreşedinte din Statele Unite.
Thomas este un simbol conservator detestat de mulţi liberali.
După rostirea jurământului, el a fostfelicitat de familie, de Donald Trump şi de Barack Obama
UPDATE 18.39: A început oficial ceremonia de depunere a jurământului a celui de-al 45 lea preşedinte al Statelor Unite, Donald J. Trump
Miliardarul republican nu va fi primul preşedinte care va jura pe două biblii la învestire - una dăruită în 1955 de către mama sa, precum şi biblia lui Abraham Lincoln, ce rămâne un simbol pentru istoria Partidului Republican.
În mod tradiţional, toţi preşedinţii americani depun jurământul cu mâna pe biblia lui Abraham Lincoln, aceeaşi folosită de al 16-lea preşedinte în 1861, atunci când Statele Unite erau la marginea izbucnirii Războiului Civil. De asemenea, miliardarul republican va introduce un element personal în ceremonia de învestire, fiind vorba despre o biblie primită în 1955 de la mama sa, Mary Anne MacLeod Trump.
Donald J. Trump a spus că şi-a redactat singur discursul istoric de învestire, care va include multe elemente personale pentru al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.
”În timp ce va depune jurământul, preşedintele-ales îşi va ţine mâna smerit pe cele două biblii, care au o semnificaţie importantă atât pentru familia sa, cât şi pentru această naţiune”, declara preşedintele comisiei prezidenţiale de învestire, Tom Barrack.
După depunerea jurământului în prezenţa preşedintelui Curţii Supreme, John G. Roberts, biblia lui Abraham Lincoln va fi imediat înapoiată Bibliotecii Congresului.
Vice-preşedintele Mike Pence depune jurământul pe biblia lui Ronald Reagan, care râmâne unul dintre cei mai importanţi preşedinţi republicani din secolul al 20-lea. De asemenea, vicepreşedintele a depus jurământul în prezenţa magistratului Clarence Thomas de la Curtea Supremă, prima persoană afroamericană care a condus ceremonia de învestire a unui vicepreşedinte din Statele Unite.
UPDATE 18.13: Trump şi Obama au ajuns împreună la Capitoliul Statelor Unite
Vicepreşedintele Mike Pence va fi primul care va depune jurământul în faţa magistratului Curţii Supreme, Clarence Thomas, înlocuindu-l în funcţie pe Joe Biden. Învestirea miliardarului republican în poziţia de al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ar urma să înceapă în jurul orei locale 12.00 (19.00 ora României).
La Capitoliul Statelor Unite au sosit şi membrii familiei prezidenţiale, inclusiv mezinul Barron Trump, care nu a participat la evenimentele anterioare şi nu s-a prezentat la slujba religioasă din Biserica Episcopală St. John.
Vice-preşedintele Mike Pence este primul învestit în funcţie, acesta alegând să depună jurământul pe biblia lui Ronald Reagan, care râmâne unul dintre cei mai importanţi preşedinţi republicani din secolul al 20-lea. De asemenea, vicepreşedintele va depune jurământul în prezenţa magistratului Clarence Thomas de la Curtea Supremă, prima persoană afroamericană care va conduce ceremonia de învestire a unui vicepreşedinte din Statele Unite.
Până la 800.000 de persoane participă la ceremonia de învestire a preşedintelui Donald J Trump.
Donald John Trump devine vineri al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, după o campanie care a divizat profund ţara, un scrutin al cărui rezultat a luat prin surprindere o lume întreagă şi o tranziţie care s-a desfăşurat mai mult pe Twitter, scrie Bloomberg.
UPDATE 17.40: Democrata Hillary Clinton a sosit la Capitoliu pentru a participa la ceremonia de învestire a rivalului Donald Trump
Democrata Hillary Clinton a sosit vineri după-amiază alături de fostul preşedinte Bill Clinton la Capitoliu, pentru a participa la ceremonia de învestire a rivalului Donald Trump în poziţia de cel de-al 45 lea preşedinte al Statelor Unite, relatează BBC News.
Au existat doar câteva momente asemănătoare în istoria americană, în care învestirea preşedintelui a fost urmărită de aproape inclusiv de către principalul rival din alegerile prezidenţiale. Hillary Clinton visa să devină prima preşedintă americană, iar această ceremonie ar putea să fie extrem de dificilă, după ce a primit cu peste 2,7 milioane de voturi mai mult decât Donald Trump, dar a pierdut votul colegiului electoral al Statelor Unite.
Richard Nixon a participat în 1961 la ceremonia de învestire a democratului John F. Kennedy, iar în 2001 Al Gore s-a prezentat la Capitoliu pentru a urmări învestirea republicanului George W. Bush.
De asemenea, la ceremonia de învestire a miliardarului republican va participa şi socialistul Bernie Sanders.
Donald şi Melania Trump au fost întâmpinaţi de soţii Obama pe scările Casei Albe
”Bună, dl. preşedinte-ales! Cum sunteţi? Mă bucur să vă văd şi vă felicit”, i-a spus liderul democrat lui Donald Trump.
De asemenea, soţia miliardarului republican i-a înmânat pe scările Casei Albe o cutie de cadou turcoaz lui Michelle Obama.
Barack Obama şi Donald Trump vor servi împreună o cafea sau un ceai, înainte de a se îndrepta spre ceremonia de învestire de la Capitoliu.
La Casa Albă a sosit şi vicepreşedintele Mike Pence, însoţit de soţia Karen. În vreme ce, membrii familiei preşedintelui-ales au folosit o intrare separată pentru a se alătura recepţiei cu ceai organizată de cuplul Obama.
De asemenea, fostul preşedinte republican George W. Bush şi soţia Laura Bush au sosit cu un elicopter guvernamental, care a aterizat chiar în curtea Casei Albe.
Anterior, miliardarul republican a participat alături de soţia sa, îmbrăcată într-o rochie bleu, la slujba de la Biserica Episcopală St. Joseph.
CITEȘTE ȘI SUA: Donald Trump a început ziua învestirii cu o slujbă religioasă la Biserica Episcopală St. JohnMarele absent de la acest eveniment rămâne mezinul familiei, Barron Trump, iar presa americană speculează că acesta nu a părăsit locuinţa din Manhattan.
Donald Trump a ales să poarte obişnuita cravată roşie pentru slujba de la Biserica Episcopală St. John, fiind însoţit de fiica Ivanka Trump şi Jared Kushner - care va deveni consilier de rang înalt la Casa Albă, precum şi de Tiffany Trump.
Melania Trump a purtat o rochie bleau, realizată de către Ralph Lauren. În vreme ce, slujba religioasă a fost oficiată de un preot extrem controversat, cunoscut pentru jignirea altor confesiuni, inclusiv a mormonilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.