Un bărbat a fost salvat de sub dărâmături, în noaptea de marţi spre miercuri, în Myanmar, anunţă pompierii, la cinci zile după cutremurul care s-a soldat cu cel puţin 2.700 de morţi în această ţară, relatează AFP.
Este vorba despre un bărbat tânăr, în vârstă de aproximativ 20 de ani.

El a fost salvat de către o echipă de salvatori birmani şi turci dintr-un hotel aflat în ruină în capitală, la Naypyidaw, miercuri, către ora locală 0.30 (marţi, 21.00, ora României), anunţă serviciile de luptă împotriva incendiilor şi salvatori din cadrul juntei.
Marţi, o sexagenară a fost salvată în capitala birmană după ce a rămas blocată 91 de ore între dărâmături.
După cutremur, care a avut loc vineri, peste 1.000 de salvatori străini au sosit în Myanmar în cadrul unei mobilizări internaţionale în spirijinul serviciilor locale, subechipate în faţa unei astfel de crize.
Potrivit unei publicaţii birmane, aproximativ 650 de persoane au fost scoase în viaţă dintre dărâmături în operaţiuni de salvare în întreaga ţară
Experţi anticipează mii de morţi în plus faţă de un bilanţ anunţat de către şeful juntei de 2.719 de victime, deoarece Falia Sagaing, care se află la orginea cutremurului de magnitudinea 7,7 de vineri traversează cele mai populate regiuni din ţară, inclusiv capitala Naypyidaw şi oraşul Mandalay, al doilea cel mai important oraş birman.

Războiul civil a îngenunchiat infrastructuri vitale şi a fracturat o ţară în care sunt active zeci de grupări armate ale minorităţilor etinice şi opozanţilor politici, care complică strângerea informaţiilor.
JUNTA ÎŞI REIA ”ACTIVITĂŢILE” ÎMPOTRIVA REBELILOR
Mai multe grupări rebele au anunţat o suspendare a ostilităţilor.
Însă şeful juntei, Min Aung Hlaing, a anunat o continuare a ”activităţilor defensive” împotriva ”terotiştilor”.
”Teroriştii comit acte de sabotaj şi perturbă alimentarea cu electricitate”, a acuzat într-un comunicat, marţi seara, şeful juntei.
”Anumite grupări etnice nu sunt angajate în prezent în lupte”, însă ”se organizează şi se antrenează pentru a comite atacuri”, a acuzat el.
Armata birmană ”va continua să desfăşoare activităţile defensive necesare”, a anunţat Min Aung Hlaing.
Trei dintre cele mai puternice grupări rebele au anunţat marţi seara o ”pauză” - pe o perioadă de o lună - în ostilităţi, în vederea unei susţineri a eforturilor umanitare desfăşurate împotriva sinistrului.
Alianţa celor trei grupări a făcut acest anunţ în urma unui armistiţiu parţial decretat de către Forţele Apărării Populare (FDP), altă grupare rebelă alcătuită din civili care au ridicat armele împoriva loviturii de stat din 2021 şi juntei,

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...