Ucraina va purta vineri cu un grup mic de ţări discuţii aprofundate cu privire la contribuţia forţelor acestora la un contingent care ar acţiona ca o garanţie de securitate pentru Ucraina, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Liderul ucrainean a declarat într-o conferinţă de presă cu ministrul de externe al Germaniei că aşteaptă răspunsuri „mai concrete” din partea aliaţilor Kievului cu privire la disponibilitatea lor de a participa la o astfel de forţă, o iniţiativă la care Rusia se opune ferm.

„În ceea ce priveşte chestiunea unui contingent, vom avea o întâlnire vineri. Va fi o întâlnire a echipelor noastre militare, a mai multor ţări, a unui cerc restrâns de ţări, care vor fi pregătite să desfăşoare un contingent într-o formă sau alta”, a spus el.

Zelenski a precizat că acest contingent va include o componentă terestră, o componentă aeriană şi o prezenţă pe mare.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că doreşte să pună capăt cât mai repede conflictului de trei ani din Ucraina. Washingtonul a intermediat săptămâna trecută un armistiţiu între cele două ţări în privinţa loviturilor reciproce asupra infrastructurii energetice. Statele Unite au sperat să ajungă la o încetare completă a focului, urmată de un acord de pace de durată. Dar un acord pare îndepărtat, în ciuda promisiunilor lui Trump de a pune capăt rapid conflictului.

Aliaţii europeni ai Kievului şi-au exprimat dorinţa de a contribui cu trupe la o forţă care ar oferi garanţii de securitate Ucrainei în cadrul unei încetări a focului şi de a consolida armata Ucrainei pe termen lung.

„Aceasta va fi prima reuniune aprofundată, (înainte de aceasta) au existat consultări. Cred că vom vedea unele clarificări şi unele detalii”, a declarat Zelenski despre reuniunea de vineri.

El a adăugat că nu este vorba doar de contingentul aflat în discuţie. „Este foarte important cum va arăta viitorul armatei ucrainene”, a punctat el.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Keir Starmer a declarat luni că liderii militari britanici, francezi şi ucraineni se vor întâlni în zilele următoare pentru a construi pe „un impuls real” eforturile de a spori securitatea Ucrainei.

Liderul ucrainean a folosit, de asemenea, conferinţa de presă de marţi pentru a îndemna Statele Unite să sporească sancţiunile împotriva Rusiei pentru ceea ce a spus el că au fost încălcări ale armistiţiului privind infrastructura energetică.  Zelenski a declarat că Statele Unite le-au spus ucrainenilor, în privat, că au văzut încălcări ruseşti ale acordului, care a rezultat în urma discuţiilor purtate în Arabia Saudită săptămâna trecută.

Pe de altă parte, Rusia a făcut acuzaţii similare la adresa Ucrainei şi a spus marţi că a trimis o listă Washingtonului cu încălcările de către Ucraina ale armistiţiului.

Trump a reorientat rapid politica americană privind războiul de la preluarea mandatului său în ianuarie, reluând dialogul direct cu Rusia, în timp ce uneori a exercitat presiuni asupra Ucrainei, de exemplu prin reducerea temporară a livrărilor de arme şi a schimbului de informaţii.

Săptămâna aceasta, Statele Unite au propus un nou acord Ucrainei privind mineralele, extins în mod dramatic, al cărui rezumat văzut de Reuters sugera că Washingtonul pretinde toate veniturile Ucrainei din resurse naturale pe o durată de ani de zile. Zelenski, care doreşte să facă din Casa Albă un partener apropiat şi a fost prudent în declaraţiile sale publice privind acordul, a declarat marţi reporterilor că echipele ucrainene şi americane lucrează la un proiect. Dar Ucraina, a spus el, va trebui să nominalizeze o companie juridică care să lucreze la proiect, o decizie care va fi luată în zilele următoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.