Donald Trump şi-a intensificat miercuri măsurile antiimigraţie, însoţite de declaraţii la fel de tăioase ca întotdeauna pe această temă, la două zile după revenirea sa la Casa Albă, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele american a vorbit din Biroul Oval cu Sean Hannity, una dintre gazdele vedetă ale Fox News, pentru primul său interviu de la învestirea sa.

Republicanul, care s-a angajat să deporteze milioane de persoane fără documente din Statele Unite, a declarat că „terorişti cu miile” se află în ţară din cauza politicii laxe a administraţiei Biden privind frontierele.

Şi în special pentru că ţări precum Venezuela „şi-au luat bandele de pe străzi şi le-au mutat în Statele Unite”, a spus el.

"Ne vom ocupa de asta", a declarat preşedintele american, afirmând: "Am ajuns aici exact la timp".

Anterior, purtătoarea sa de cuvânt, Karoline Leavitt, a anunţat că armata va desfăşura „1.500 de militari suplimentari la frontiera” cu Mexicul, în temeiul unui decret prezidenţial.

Aceşti soldaţi se vor alătura celor peste 2.000 de militari deja prezenţi de-a lungul acestei frontiere sudice.

Noua administraţie americană a suspendat, de asemenea, până la noi ordine, orice sosire în SUA a miilor de refugiaţi din întreaga lume care au cerut azil, inclusiv a celor care l-au obţinut.

Departamentul de Justiţie al SUA a ameninţat autorităţile locale cu urmărirea penală dacă nu pun în aplicare politicile antiimigraţie ale lui Donald Trump.

Prima lege

Congresul a adoptat miercuri şi primul său proiect de lege din timpul preşedinţiei Trump, care - ca un simbol - abordează imigraţia ilegală.

Proiectul de lege, pe care Donald Trump urmează să îl promulge în curând, impune agenţiilor federale de aplicare a legii să reţină automat imigranţii ilegali care au fost condamnaţi sau acuzaţi de anumite infracţiuni.

Aproximativ patruzeci de deputaţi democraţi au votat în favoarea acestei legi, un semn al tendinţelor în schimbare pe tema imigraţiei în cadrul clasei politice americane.

În timp ce incendiile de vegetaţie au izbucnit din nou miercuri în Los Angeles, Donald Trump a lăsat să se înţeleagă în interviul său la Fox News că intenţionează să desfiinţeze agenţia federală responsabilă cu răspunsul la dezastrele naturale, FEMA.

"FEMA va fi o mare discuţie în scurt timp, pentru că aş prefera ca statele să se ocupe de problemele lor", a spus el, sugerând că statul federal se va limita la ajutor financiar.

Un alt obiectiv major al primelor decizii ale miliardarului în vârstă de 78 de ani a fost desfiinţarea politicilor de promovare a diversităţii în cadrul guvernului federal.

Toţi cei angajaţi de guvernul federal în programe DEIA (Diversitate, Echitate, Incluziune şi Accesibilitate) vor fi puşi în concediu obligatoriu.

Termenul "DEI"”, care în vocabularul resurselor umane se referă la obiectivele de recrutare a persoanelor aparţinând minorităţilor rasiale sau sexuale în special, a devenit una dintre sperietorile de ciori ale dreptei dure americane.

Într-un comunicat difuzat marţi seara, Casa Albă a invocat „promisiunea constituţională a egalităţii neutre din punct de vedere rasial” şi promovarea exclusivă a „meritului”.

După alegeri, mai multe mari companii americane şi-au încheiat programele de diversitate şi incluziune, în special Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp), McDonald's, producătorul auto Ford şi supermarketurile Walmart.

Două genuri recunoscute

Donald Trump a semnat, de asemenea, un ordin executiv după învestirea sa care limitează la două genuri, „masculin şi feminin”, recunoscute de stat, negând astfel existenţa oficială a persoanelor transgender.

Episcopul din Washington, Mariann Budde, a fost marţi emoţionat de această turnură ultraconservatoare în faţa preşedintelui. În timpul unei slujbe religioase la care acesta participa, ea şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la teama semănată de politicile sale în rândul imigranţilor şi al membrilor comunităţii LGBT+.

"Această pseudo-episcopă (...) era o stângă radicală, care îl urăşte pe Trump cu înverşunare", s-a arătat revoltat preşedintele american pe reţeaua sa de socializare Truth.

Într-un interviu acordat New York Times, episcopa a declarat că nu i-a cerut nimic preşedintelui american.

"Îl imploram: Puteţi vedea umanitatea acestor oameni?', a declarat Mariann Budde pentru cotidian, adăugând că se aştepta într-un mod "naiv" la o reacţie diferită din partea preşedintelui.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.