Muniţie fabricată în SUA a fost folosită într-un atac în centrul Beirutului, care a ucis 22 de persoane şi a rănit 117, potrivit unei analize a schijelor găsite de The Guardian la locul atacului. Atacul de joi seară a lovit un complex de apartamente din cartierul dens populat Basta, fiind cel mai grav atac asupra capitalei Libanului de când au început luptele dintre Hezbollah şi Israel în urmă cu un an.
Un membru al echipelor de salvare care au intervenit la faţa locului a spus că au lucrat toată noaptea pentru a găsi supravieţuitori şi a recupera morţii de sub moloz. Ei au spus că în clădire se aflau mai mulţi oameni decât de obicei, deoarece rezidenţii au primit recent persoanele strămutate din cauza bombardamentelor israeliene din sudul Libanului şi din suburbiile sudice ale Beirutului. Acest lucru a dus la creşterea numărului de oameni răniţi sau ucişi în atacul aerian.
Clădirea a fost una dintre cele două lovite din centrul Beirutului joi seară, vizându-l pe unul dintre principalii lideri ai Hezbollah Wafiq Safa, şeful unităţii de legătură şi coordonare a grupului şi responsabil de colaborarea cu agenţiile de securitate libaneze. Potrivit Reuters, Safa a supravieţuit tentativei de asasinat.
The Guardian a găsit resturile unei muniţii de tip JDAM - Joint Direct Attack Munition, fabricată în SUA, în ruinelke blocului de apartamente prăbuşit vineri după-amiază. JDAM sunt kituri de ghidare construite de compania aerospaţială americană Boeing care se ataşează la bombe de uz general mari, de până la 900 kg, transformându-le în bombe ghidate de GPS.
Resturile de muniţie au fost verificate de divizia pentru crize, conflict şi arme a Human Rights Watch şi de un fost tehnician militar american specalizat în bombe.
„Modelul şuruburilor, poziţia şi forma rămăşiţei sunt în concordanţă cu aripioarele de coadă (n.r - aripi care se deschid după ce bomba este lansată, permiţându-i să zboare o distanţă mai mare până la o ţintă) ale unui kit de ghidare JDMA, fabricat în SUA, pentru muniţiile lansate aerian din seria Mk80”, a spus Richard Weir, cercetător senior la divizia pentru crize, conflict şi arme a Human Rights Watch, după vizionarea unei fotografii a fragmentului. Seria Mk80 cuprinde trei clase de bombe, dintre care cea mai mică are peste 200 de kilograme şi cea mai mare are peste 900 de kilograme.
„Folosirea acestor arme în zone dens populate, precum aceasta, expune civilii şi obiectivele civile din zona imediată la un risc grav de vătămare imediată şi de durată”, a spus Weir.
Armele americane au fost cheia războiului Israelului din Gaza şi Liban, JDAM fiind în mod special una dintre cele mai solicitate muniţii de către Israel din partea SUA. O investigaţie anterioară The Guardian a constatat că un JDAM a fost folosit într-un atac care a ucis şapte lucrători din domeniul sănătăţii, considerat o încălcare a dreptului internaţional de către Human Rights Watch.
Atacul de joi marchează prima dată după 2006 când se confirmă că muniţie fabricată din SUA a fost folosită într-un atac în centrul Beirutului.
SUA au fost criticate dur pentru continuarea ajutorului militar acordat Israelului, care s-a ridicat la 17,9 miliarde de dolari anul trecut. În septembrie, peste o duzină de organizaţii pentru drepturile omului au semnat o scrisoare către preşedintele SUA, Joe Biden, prin care îi cereau să suspende transferurile de arme către Israel, invocând utilizarea muniţiei americane în atacurile din Gaza împotriva civililor. Israelul se confruntă în prezent cu un caz la Curtea Internaţională de Justiţie deschis de Africa de Sud, care acuză Israelul că a comis „acte de genocid” în războiul său în Gaza.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.