Taiwanul este în alertă în legătură cu desfăşurarea de către China a unor exerciţii militare după învestirea preşedintelui ales Lai Ching-te, a declarat, miercuri, cel mai înalt oficial de securitate al insulei, precizând că Beijingul începe de obicei astfel de exerciţii în luna iunie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China, care consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu, are o aversiune puternică faţă de Lai, considerându-l un separatist periculos. Guvernul chinez a respins ofertele sale repetate de discuţii, inclusiv una făcută săptămâna trecută.

Lai, la fel ca actualul preşedinte Tsai Ing-wen, respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului. Ambii spun că numai poporul insulei poate decide viitorul său. Lai, în prezent vicepreşedinte, va fi învestit în funcţie la 20 mai.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Vorbind reporterilor la Parlament, directorul general al Biroului Naţional de Securitate din Taiwan, Tsai Ming-yen, a declarat că menţinerea stabilităţii în strâmtoarea Taiwan este în interesul tuturor membrilor comunităţii internaţionale, inclusiv al Chinei.

În prezent, China foloseşte o abordare de tip "morcov şi băţ" faţă de Taiwan, sperând să influenţeze politica privind China a viitorului guvern, a adăugat Tsai, care are un nume de familie comun cu preşedintele, dar nu este rudă cu acesta.

"Ceea ce necesită o atenţie specială este că, din iunie până în noiembrie, este perioada în care comuniştii chinezi îşi desfăşoară exerciţiile militare regulate. Dacă comuniştii chinezi folosesc acest sezon cald ca scuză pentru a efectua unele exerciţii militare pentru a exercita presiuni suplimentare asupra Taiwanului este un punct cheie pe care Biroul Naţional de Securitate se concentrează", a afirmat el.

Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns la apelurile prin care se solicitau comentarii.

În ultimii patru ani, armata chineză şi-a sporit masiv activităţile în jurul Taiwanului.

În 2022, China a desfăşurat exerciţii de război majore în apropierea Taiwanului, după o vizită la Taipei a preşedintelui de atunci al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, şi din nou anul trecut, după ce preşedintele Tsai s-a întâlnit cu preşedintele de atunci al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, în timpul unei escale în California.

Surse de securitate cu sediul în Taiwan au avertizat în mod repetat că China şi-ar putea arăta nemulţumirea faţă de Lai folosind armata.

De la victoria lui Lai în alegerile din ianuarie, China a menţinut un flux constant de presiuni asupra Taiwanului, inclusiv patrulări ale gărzii de coastă în apropierea unui grup de insule controlate de taiwanezi care se află lângă coasta chineză şi deschiderea de noi rute aeriene în strâmtoarea Taiwan, despre care Taipei spune că ameninţă siguranţa aviaţiei.

Dar Beijingul s-a oferit, de asemenea, să reia, deşi într-o formă limitată, turismul chinezesc în Taiwan, o propunere pe care guvernul de la Taipei încă o ia în considerare, deoarece doreşte o reluare completă a vizitelor turiştilor chinezi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.