Justiţia mexicană a dispus urmăriri împotriva principalului suspect de uciderea într-o staţiune balneară în Baja California (nord-vest) a trei surferi, daţi dispăruţi la 27 aprilie, doi australieni şi un american, potrivit parchetului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parchetul a anunţat miercuri că-l urmăreşte pe principlalul suspect, Jesus Gerardo "N" alias "El Kekas", cu privire la ucidereaâ - cu un glonte în cap - a fraţilor australieni Jake şi Callum Robinson şi a prietenului lor american Jack Carter, ale căror corpuri au fost găsite în apropiere de Ensenada.

Corpurile au fost identificate în mod oficial duminică.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

La 2 mai, autorităţile din Baja California au anunţat că trei mexicani au fost arstaţi şi erau interogaţi în legătură cu aceste dispariţii.

Cei trei surferi au ”dispărut” la 27 aprilie în timp ce campau într-o zonă îndepărtată de Santo Tomas, o staţiune balneară din localitatea Ensenada.

Parchetul a anunţat că este pe cale să adune probe pentru a le acuza şi pe celalte două persoane, încarcerate în prezent cu privire la deţinere de metamfetamină.

El a confirmat că mobilul crimei a fost furtul maşinii celor trei surferi.

Corpurile celor doi fraţi ale prietenului lor american au fost găsite la baza unei faleze de 15 metri înălţime.

Serviciul medico-legal din Ensenada a predat marţi corpurile unei forme de pompe funebre care urmează să le transfere în Statele Unite, unde se află familiile victimelor.

”INIMILE NE SUNT ZDROBITE”

Tot marţi, premierul australian Anthony Albanese a deplâns moartea ”tragică” a celor trei surferi şi a salutat memoria ”tinerilor minunaţi”.

”Inimile ne sunt zdrobite, iar lumea a devenit un loc mai sumbru”, a declarat mama celor doi fraţi australieni, Debra Robinson, la San Diego, un oraş american situat la frontiera cu Mexicul.

Violenţe îl loves episodic pe străini în Mexic.

În martie 2023, presupuţi membri ai cartelului Golfului au răpit patru americani în oraşul Matamoros, la frontiera americană. Doi dintre ei au fost ucişi.

Potrivit unor date oficiale, peste 41 de milioane de turişti au vizitat Mexicul în 2023, peste jumătate provenind din Statele Unite, iar principalele destinaţii sunt plajele mexicane.

La Ensenada, foarte frecventată de către americani, deoarece se află la aproximativ 100 de kilometri de frontieră, zeci de amatori de surf au manifestat duminică şi au cerut măsuri de securitate mai bune.

Ei au agitat plăci de surf cu mesaje ca ”Plăji, securitate, libertate, pace” sau ”Gata cu morţii”, potrivit unui fotograf AFP.

Valul de violenţă care a cuprins mexicul de la lansarea la sfârşitul lui 2006 de către Guvernul federal a unei operaţiuni împotriva drogurilor controversată s-a soldat cu peste 450.000 de morţi şi 100.000 de dispăruţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.