Preşedintele Donald Trump a semnat vineri noaptea un ordin executiv pentru a închide temporar graniţele naţionale pentru refugiaţi, precum şi pentru cetăţenii din şapte ţări predominant musulmane, precum Irak, Iran, Libia, Sudan, Somalia, Siria şi Yemen. Însă, decizia sa a fost pusă imediat în aplicare de autorităţile americane, care i-au reţinut pe refugiaţii deja îmbracaţi în avioane cu destinaţia Statele Unite în momentul semnării ordinului executiv la Casa Albă, relatează jurnaliştii New York Times.
Avocaţii - care îi reprezintă pe doi refugiaţi irakieni reţinuţi pe aeroportul JFK în urma deciziei anunţate de preşedintele Donald Trump - au lansat primele acţiuni legale împotriva ordinului executiv într-o instanţă din New York. În acelaşi timp, o moţiune pentru lansarea unui proces colectiv a fost înregistrată, într-un efort de a-i reprezenta pe toţi refugiaţii şi imigranţii reţinuţi ilegal pe aeroporturile din Statele Unite.
Preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv care suspendă programele de primire a refugiaţilor pentru 120 de zile şi creează un statut legal incert pentru refugiaţii care erau deja în drum spre Statele Unite în momentul anunţării deciziei le Casa Albă.
De asemenea, ordinul executiv suspendă pe o perioadă nedeterminată relocarea refugiaţilor sirieni şi interzice temporar, pentru o perioadă de până la 90 de zile, intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane, precum Siria, Irak, Iran, Libia, Sudan, Somalia şi Yemen.
Autorităţile egiptene au oprit deja îmbarcarea a cinci pasageri irakieni şi a unui yemenit într-un avion cu destinaţia New York, ca răspuns la decizia luată în urmă cu o zi de preşedintele Donald Trump.
Potrivit unor surse, cei şase pasageri erau în tranzit pe aeroportul din Cairo atunci când au fost opriţi şi redirecţionaţi spre zboruri cu destinaţia Irak şi Yemen. Toţi pasagerii întorşi din drum deţineau vize valabile pentru Statele Unite.
În timpul suspendării programelor de primire a refugiaţilor şi de emitere a vizelor, administraţia va fi ocupată cu redactarea unor noi regulamente, care să permită ”verificarea extremă a istoriei” aplicanţilor pentru viză sau azil în Statele Unite.
O serie de excepţii sunt permise pentru membrii unor minorităţi religioase, ceea ce înseamnă tratament distinct pentru creştinii din Orientul Mijlociu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.