Statele Unite au desfăşurat luni mii de soldaţi şi armament greu în Polonia, în statele baltice şi în sud-estul Europei, în cea mai amplă consolidare de forţe după Războiul Rece, o măsură criticată de Rusia ca parte a unei strategii agresive la frontierele sale, relatează Reuters.
Desfăşurarea unei brigăzi blindate complete, ce marchează întoarcerea tancurilor americane în Europa pentru prima dată după 2013, le oferă garanţii ale susţinerii americane aliaţilor est-europeni, alarmaţi de agresiunea Moscovei faţă de Ucraina şi de exerciţiile militare ruse din regiunea baltică.
Ordonată iniţial de Barack Obama, sosirea trupelor acceptată de Donald Trump îi linişteşte pe aliaţii îngrijoraţi de învestirea în funcţie a republicanului care a descris, la un moment dat NATO drept „depăşit” şi care a pledat pentru o apropiere de Rusia.
„Dumnezeu să îl binecuvânteze pe preşedintele Trump”, a spus ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, la o ceremonie la care au luat parte şi generali americani. Oficialii au asistat la demonstraţii cu muniţie reală efectuate de tancurile americane la o bază militară din apropiere de graniţa cu Germania.
“Întreaga greutate a armatei americane se află în spatele acestor santinele ale libertăţii”, a declarat locotenent-generalul Tim Ray, comandant adjunct al Comandamentului american pentru Europa, despre zecile de militari americani şi tancuri aliniate în zăpadă, dintre care o parte vopsite încă în culorile deşertului, în urma misiunilor din Orientul Mijlociu.
CONSOLIDARE A FORŢELOR NATO
Temerile în regiune, în special în ţările baltice, foste republici sovietice, au luat amploare după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.
Prezenţa celor 3.500 de militari americani, cărora li se vor alătura alţi 1.600, precum şi elicoptere şi avioane, luna viitoare, fac parte dintr-o consolidare de amploare la nivelul NATO.
Soldaţii americani vor fi desfăşuraţi şi în Bulgaria şi România.
Locotenent-generalul Ben Hodges, comandantul forţelor americane din Europa, a afirmat că această consolidare a forţelor întăreşte asigurările oferite de Trump liderilor din Marea Britanie, Germania în Franţa privind importanţa NATO.
„Nu văd şi nu am auzit nimic care să mă facă să cred că ar putea fi redusă”, a spus Hodges, în faţa zecilor de tancuri aliniate în zăpadă.
„Preşedintele nostru a discutat cu premierul (Theresa – n.r.) May, cancelarul (Angela – n.r.) Merkel şi preşedintele (Francois – n.r.) Hollande, iar ceea ce am auzit este afirmarea importanţei NATO şi a angajamentului Statelor Unite faţă de NATO”, a adăugat el.
Marea Britanie, Canada şi Germania trimit, de asemenea, trupe în ţările baltice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...