Studenţi protestatri faţă de extremismul lui Elon Musk au ”spânzurat” un manechin cu chipul miliardarului în Piazzale Loreto, la Milano, cu capul în jos, o imitare a spânzurării dictatorului fascist italian Benito Mussolini în această piaţă în 1945, relatează Euronews.
Manifestanţii fac parte dintr-o grupare de stânga, Cambiare Rotta (schimbarea cursului), potrivit agenţei italiene de presă Ansa.
Gruparea, care se declară comunistă, a postat o imagine a efigiei pe reţele de socializare şi îl avertizează pe miliardar că ”există întotdeauna loc în Piazzale Loreto, Elon".
Watch | An effigy of Elon Musk was hung upside down in Milan’s Piazzale Loreto on January 21, the site where Italy's fascist leader Benito Mussolini’s body was displayed in 1945.
The protest followed online backlash over Musk’s hand gesture at U.S. President Donald Trump’s… pic.twitter.com/eBuI3FUx18
— Forbes India (@ForbesIndia) January 22, 2025
Elon Musk, care a adoptat poziţii de extremă dreapta după ce a cumpărat Twitter şi l-a redenumit X, a provocat recent un nou val de indignare din cauza declaraţiilor şi comportamentului său.
El şi-a exprimat susţinerea faţă de Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) în alegerile legislative antiicpate din Germania, prevăzute la 23 februarie.
Patronul X a cerut, de asemenea, eliberarea unui activist britanic antimusulman şi antimigraţie, Tommy Robinson.
El a fost condamnat săptămâna aceasta după ce unii observatori lau acuzat că a făcut multiple saluturi naziste la învestirea lui Donald Trump la Washington. Alţii au apreciat că a dat pur şi simplu din mâini, într-un impuls de exuberanţă necontrolată.
Elon Musk has gone full mask off Nazi. He is actively promoting Nazism. Tesla is now a hate symbol. pic.twitter.com/gO2VFS0x1B
— James Jansson (@jamesjansson) January 20, 2025
Anti-Defamation League, un ONG internţaional cunoscut prin campaniile sale împotriva antisemitismului, aprecia luni, într-un comunicat, că Musk a făcut un ”gest stângaci într-un coment de entuziasm şi nu un salut nazist”.
Noul preşedinte american Donald Trump a graţiat, în prima zi a celui de-al doilea mandat, aproximativ 1.500 de persoane care au luat cu asalt capitoliul la 6 ianuarie 2021 cu scopul de a răsturna victoria în alegerile prezidenţiale din 2020 a lui Joe Biden.
Între persoanele graţiate se află liderii unui gang extremist, Proud Boys, condamnat cu privire la conspiraţie în vederea unei insurecţii din cauza rolului pe care l-au jucat în asalt.
Faptul că a grupul a defilat la Washington după patru ani de relativă retragere din sfera publică a fost perceput drept un indiciu al faptului că extremiştii americani - inclusiv unii care dispun de reţele internţaionale solide - au fost încurajaţi de dinamica din Statele Unite şi de aderarea tot mai puternică a lui Elon Musk la retorica lor, atât online cât şi sub alte forme.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.