Autorităţile americane au descoperit că drapelul Statelor Unite era ridicat în fiecare zi de luni, marţi şi vineri între orele 7.30-12.00 în faţa unei clădiri murdare din capitala Ghanei, Accra. În incinta clădirii atârna de perete un portret al preşedintelui Barack Obama, iar toate semnele indicau vizitatorilor că sunt în Ambasada Statelor Unite din Ghana. Totul era o farsă, fiind vorba de o ambasadă americană falsă operată de o grupare de crimă organizată, din care făceau parte cetăţeni din Ghana şi Turcia, se arată pe site-ul Departamentului de Stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Se pare că ambasada falsă a funcţionat fără probleme vreme de mai bine de un deceniu, iar infractorii îi mituiau pe oficialii corupţi pentru a închide ochii. De asemenea, gruparea de crimă organizată a reuşit să obţină inclusiv documente false pentru cei care erau dispuşi să plătească mulţi bani pentru o viză americană.

Ambasada era condusă de o grupare de crimă organizată, cu membrii în Ghana şi Turcia, dar şi de un procuror de imigraţie din Accra. Între timp, angajaţii consulari erau cetăţeni turci, care vorbeau engleză şi olandeză.

Biroul Investigativ pentru Securitate Regională (ARSO-I) din cadrul Ambasadei Statelor Unite de la Accra a lansat operaţiunea ”Spartan Vanguard” împotriva fraudei şi corupţiei din regiune. Agenţii americani au primit informaţii în timpul operaţiunii despre o falsă ambasadă americană, precum şi despre o falsă ambasadă olandeză, care funcţionau în Accra.

ARSO-I a colaborat cu autorităţile din Ghana, precum şi cu reprezentanţii misiunii diplomatice canadiene din Accra pentru a investiga falsa Ambasadă a Statelor Unite.

Anchetatorii i-au identificat pe principalii arhitecţi ai operaţiunii criminale şi au stabilit că cele două ambasade funcţionau într-o clădire de apartamente, precum şi într-un magazin de haine din metropola Accra. Angajaţii ambasadei false nu îi acceptau pe clienţii care intrau în clădire pentru a obţine o viză americană şi în schimb conduceau în căutarea clienţilor naivi până în cele mai izolate regiuni din Africa de Vest.

Apoi, membrii grupării criminale îi transporta pe clienţi în camere închiriate sau în hoteluri din Accra. Clienţii erau plimbaţi între hotel şi ambasada falsă, pentru a depune toate documentele necesare fabricării unei vize false.

Ambasada falsă îşi făcea publicitate prin intermediul unor flyere sau panouri publicitate pentru clienţii din Ghana, Coasta de Fildeş şi Togo. Printre serviciile furnizate de falsa ambasadă se numără obţinerea ilegală de vize americane legitime, fabricarea de vize, documente false de identificare - certificate de naştere, diplome universitare - doar pentru 6.000 de dolari.

Autorităţile americane au organizat mai multe percheziţii, în timpul cărora mai mulţi suspecţi au fost arestaţi şi au fost recuperate dovezi importante, inclusiv un laptop, mai multe telefoane mobile şi peste 150 de paşapoarte, care funcţionau în Statele Unite, India, Africa de Sud, dar şi în zona Schengen.

Magazinul de haine acţiona drept o faţadă pentru operaţiunea criminală - fiind deschis pentru cei care voiau să cumpere sau să modifice o rochie, în timp ce găzduia producţia de documente false. Maşina de cusut industrială era folosită atât pentru croitorie, cât şi pentru cusătura de pe paşapoartele false.

Mai mulţi suspecţi sunt în continuare în libertate, dar poliţiştii locali au emis mandate de arestare pe numele acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.