O tentativă de lovitură de stat pare să fi eşuat în Turcia sâmbătă, la primele ore ale dimineţţii, după ce un număr impresionant de oameni au răspuns apelului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a ieşi în stradă pentru a-l susţine, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa la Ankara şi Istanbul în tentativa de lovitură de stat. Alte 150 de persoane au fost internate la Istanbul, după ce au fost rănite. Majoritatea victimelor sunt civili.

Erdogan, care se afla în vacanţă la Marea Egee când a fost lansat puciul, a zburat la Istanbul în cursul nopţii şi a apărut pe posturile de televiziune înconjurat de susţinători, pe aeroportul pe care rebelii nu au reuşit să îl securizeze.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Tentativa de lovitură de stat a fost “un act de trădare”, iar cei responsabili vor plăti un preţ greu, le-a spus el ulterior reporterilor, într-o conferinţă de presă convocată în grabă. El a precizat că au început deja arestări în rândul ofiţerilor şi că acestea vor permite o curăţare a armatei.

Mai mult, el susţine că a fost vizat de o tentativă de asasinare şi a anunţat că hotelul în care fusese cazat a fost bombardat.

Focuri de armă şi explozii au zguduit atât Istanbulul, cât şi Ankara, într-o noapte haotică, după ce soldaţii pucişti au ocupat poziţii strategice în ambele oraşe.

“Pare o lovitură de stat relativ bine orchestrată de o parte semnificativă a armatei, nu numai de câţiva colonei. Au controlul asupra aeroportului (…). Controlează mai multe puncte strategice din Istanbul. Ţinând cont de amploarea operaţiunii, este greu de crezut că se vor opri înainte să reuşească”, a declarat un înalt oficial european care monitoriza situaţia.

Un diplomat UE, care lua cina cu ambasadorul turc într-o capitală europeană când acesta a fost anunţat de evenimentele de la Ankara şi Istanbul, a avertizat că situaţia este gravă. “În mod clar nu este un puci de tinichea. Ambasadorul turc era clar şocat şi a luat lucrurile foarte în serios”, a spus diplomatul. “Indiferent cum vor arăta lucrurile dimineaţă, va avea implicaţii puternice pentru Turcia. Nu a venit din neant”, a adăugat el.

Lovitura de stat a început cu avioane de luptă şi elicoptere care au survolat Ankara, în timp ce trupele au început să închidă podurile peste Bosfor, care leagă partea europeană şi cea asiatică a Istanbulului.

Reporterii Reuters au văzut un elicopter deschizând focul la Ankara. Potrivit agenţiei de presă Anadolu, mai multe elicoptere militare au tras asupra sediilor serviciilor de informaţii.

În primele ore ale puciului, aeroporturile au fost închise, iar accesul la internet şi la reţelele de socializare a fost restricţionat.

Erdogan a intervenit prin videotelefon la postul de televiziune CNN Turk şi le-a cerut oamenilor să iasă în stradă pentru a-i apăra Guvernul.

Între timp, însă, parlamentarii se ascundeau în adăposturile din clădirea Legislativului, care era înconjurată de tancuri ce deschiseseră focul. Fum putea fi văzut ridicându-se în apropiere, au declarat martori.

Un parlamentar de opoziţie a declarat că sediul a fost lovit de trei ori şi că mai multe persoane au fost rănite.

Un comandant militar turc a anunţat că avioane de luptă au doborât un elicopter folosit de pucişti deasupra Ankarei. Agenţia de presă Anadolu, apropiată regimului, a anunţat că 17 poliţişti au fost ucişi când sediul forţelor speciale, unde se aflau, a fost bombardat.

Militarii au preluat controlul asupra televiziunii de stat, TRT, şi au anunţat impunerea legii marţiale şi a unor restricţii de circulaţie. Un moderator a citit un comunicat în care Guvernul era acuzat de erodarea democraţiei şi a statului de drept laic. Ţara va fi condusă de un “Consiliu pentru Pace”, care va asigura siguranţa populaţiei, se adăuga în comunicat.

La scurt timp după aceea, TRT şi-a suspendat emisia. Aceasta a fost reluată după câteva ore, când manifestanţi i-au dat afară pe militari. Jurnaliştii au povestit apoi că au fost ţinuţi ostatici.

Între timp, jurnaliştii Reuters au văzut circa 30 de militari rebeli predându-se, după ce au fost înconjuraţi de poliţişti înarmaţi, în piaţa Taksim din centrul Istanbulului. Ei au fost luaţi în dube ale poliţiei, în timp ce avioane de luptă survolau zona la altitudine joasă. Zgomotul provocat de ele, similar unor explozii, a zguduit clădirile din jur şi a dus la spargerea mai multor geamuri.

Pe măsură ce orele au trecut, sorţii de izbândă ai loviturii de stau au început să scadă. Oamenii au sfidat ordinele de a sta în case şi s-au strâns în principalele pieţe din Istanbul şi Ankara, fluturând drapele şi cântând.

„Avem un premier, avem un comandant suprem, nu vom permite ca ţara să degenereze”, a strigat un bărbat, în timp ce grupuri de susţinători ai Guvernului s-au căţărat pe un tanc aflat în zonă.

Erdogan şi alţi oficiali i-au acuzat pe susţinătorii clericului de opoziţie Fethullah Gulen, din Statele Unite, deşi gruparea acestuia a condamnat-o.

Alianţa pentru Valori Împărtăşite (AfSV), o grupare non-profit cu legături cu clericul de opoziţie Gulen, a dat publicităţii un comunicat prin care a condamnat tentativa de lovitur de stat. “Condamnăm orice intervenţie a armatei în politica internă a Turciei”, se arată în comunicat.

Statele Unite şi-au declarat susţinerea fermă faţă de Guvernul lui Erdogan. Secretarul de stat a anunţat că a discutat cu omologul său turc şi a subliniat “susţinerea absolută faţă de Guvernul turc ales democratic, civil, şi aţă de instituţiile democratice”.

Mesaje similare au venit din partea preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, al secretarului general al NATO şi al secretarului general al ONU.

O îndepărtare de la putere a lui Erdogan, care conduce Turcia din 2003, ar fi marcat una dintre cele mai mari schimbări din Orientul Mijlociu din ultimii ani, transformând unul dintre cei mai importanţi aliaţi americani într-o zonă de risc, în condiţiile în care războiul din Siria se află la graniţele sale.

Chiar şi eşuată, simpla tentativă de lovitură de stat ar putea destabiliza această ţară crucială pentru securitatea în regiune, comentează Reuters.

Turcia, stat membru NATO cu a doua armată ca mărime din Alianţă, este unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai Statelor Unite în lupta împotriva Statului Islamic, care controlează teritorii importante în Siria şi Irak.

Pentagonul a precizat că operaţiunile împotriva ISIS lansate de la baza aeriană turcă Incirlik nu au fost afectate de evenimente.

Turcia este, de asemenea, unul dintre principalii susţinători ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad. În aceste condiţii, focuri de armă de bucurie au izbucnit la Damasc, după ce s-a aflat de lovitura de stat. Oamenii au ieşit pe străzi pentru a sărbători.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.