Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este „grav îngrijorat” de luptele din ultimele zile între armata sudaneză şi paramilitarii rivali în oraşul cheie din Darfur, El-Fasher, a declarat luni un purtător de cuvânt, potrivit France24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Comunitatea internaţională a avertizat recent cu privire la o ofensivă iminentă asupra El-Fasher, ultimul oraş important din Darfur care nu se află sub controlul forţelor paramilitare Rapid Support Forces (RSF). Guterres este „alarmat de rapoartele privind utilizarea armamentului greu în zone dens populate, care au dus la zeci de victime civile, la deplasări semnificative şi la distrugerea infrastructurii civile”, a declarat Farhan Haq, un purtător de cuvânt al secretarului general, într-un comunicat. Şeful ONU este îngrijorat în special pentru civilii din zonă, care „se confruntă deja cu o foamete iminentă şi cu consecinţele a peste un an de război”, a adăugat Haq. El a repetat apelul lui Guterres pentru o încetare imediată a focului şi pentru ca toate părţile să permită civililor să se deplaseze în zone mai sigure şi să faciliteze accesul umanitar neîngrădit. Din aprilie 2023, Sudanul este cuprins de un război devastator între armată, condusă de liderul de facto al ţării, Abdel Fattah al-Burhan, şi forţele paramilitare RSF, comandate de fostul său adjunct, Mohamed Hamdan Daglo. Luptele au izbucnit vineri şi s-au prelungit până la sfârşitul săptămânii cu lovituri aeriene în nordul şi estul oraşului El-Fasher, precum şi cu focuri de artilerie, potrivit locuitorilor intervievaţi de AFP. Numai vineri, confruntările dintre armată şi RSF s-au soldat cu cel puţin 27 de morţi şi 130 de răniţi, potrivit ONU.
Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.