Preşedintele rus Vladimir Putin a decis ca un economist civil să fie noul său ministru al apărării, o mişcare surprinzătoare pe care o face pentru a pregăti Rusia de un război economic, încercând să utilizeze mai bine bugetul apărării şi să valorifice inovaţia în mai mare măsură pentru a câştiga în Ucraina, comentează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După mai bine de doi ani de conflict, care s-a soldat de ambele părţi cu pierderi grele, Putin l-a propus duminică pe Andrei Belousov, un fost viceprim-ministru în vârstă de 65 de ani, specializat în economie, pentru a-l înlocui pe aliatul său de lungă durată, Serghei Şoigu, 68 de ani, în funcţia de ministru al apărării.

În schimb, Putin doreşte ca Şoigu, responsabil cu apărarea din 2012 şi un prieten şi aliat de lungă durată, să devină secretar al puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, înlocuindu-l pe actualul şef, Nikolai Patruşev, care se afla în funcţie din 2008. Şoigu va avea, de asemenea, responsabilităţi pentru complexul militar-industrial, a declarat Kremlinul.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Iar Patruşev va primi o nouă funcţie, încă neanunţată.

Schimbările, care cu siguranţă vor fi aprobate de parlamentari, sunt cele mai semnificative pe care Putin le-a făcut la nivelul comandamentului militar de când a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, în februarie 2022, în ceea ce el a numit o operaţiune militară specială.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat că schimbarea are sens, deoarece Rusia se apropie de o situaţie asemănătoare cu cea a Uniunii Sovietice de la mijlocul anilor 1980, când autorităţile militare şi de aplicare a legii gestionau 7,4% din produsul intern brut (PIB). Acest lucru, a spus Peskov, înseamnă că este vital să se asigure că aceste cheltuieli se aliniază şi sunt mai bine integrate în economia generală a ţării, motiv pentru care Putin doreşte acum un economist civil în postul de ministru al apărării. "Cel care este mai deschis la inovaţii este cel care va fi victorios pe câmpul de luptă", a punctat Peskov.

CINE ESTE BELOUSOV ŞI CE URMĂREŞTE PUTIN

Belousov, un fost ministru al economiei cunoscut ca fiind foarte apropiat de Putin, împărtăşeşte viziunea liderului rus de a reconstrui un stat puternic şi a lucrat, de asemenea, cu tehnocraţii de top ai lui Putin, care doresc o mai mare inovaţie şi sunt deschişi la idei noi.

Belousov a jucat un rol important în supervizarea programului rusesc de drone.

Această remaniere, care a surprins elita cu garda jos, indică faptul că Putin dublează miza în războiul din Ucraina şi vrea să valorifice mai mult din economia Rusiei pentru război, după ce Occidentul a încercat, dar nu a reuşit până acum, să-i scufunde economia cu sancţiuni.

Economiştii ruşi au asigurat până acum în mare măsură stabilitatea şi creşterea economică în ciuda celor mai dure sancţiuni impuse vreodată unei economii majore, chiar dacă eşecurile armatei ruse au fost puse în evidenţă la scurt timp după invazie.

"Propunerea de numire a unuia dintre principalii economişti de curte şi a principalului ministru de stat din blocul economic în fruntea Ministerului Apărării poate însemna că Putin plănuieşte să câştige războiul cu uzinele din industria de apărare şi cu pieţele internaţionale", a declarat Aleksandr Baunov, fost diplomat rus, care este în prezent senior fellow la Carnegie Russia Eurasia Center.

"În acest caz, strategia câştigătoare nu va fi reprezentată de mobilizări şi lovituri decisive, ci de presiunea lentă asupra Ucrainei cu ajutorul puterii superioare a complexului militar-industrial rusesc şi a economiei în ansamblu, care, aparent, ar trebui să fie făcută să lucreze mai eficient pentru front şi sprijinirea lui", arată Baunov.

Mişcarea lui Putin, deşi neaşteptată, păstrează echilibrul la vârful sistemului complex de loialităţi personale care alcătuiesc actualul sistem politic.

CUM IESE ŞOIGU DIN TOATĂ ACEASTĂ MIŞCARE

Schimbarea îi oferă lui Şoigu un post care, din punct de vedere tehnic, este considerat superior rolului său de ministru al apărării, asigurând continuitatea şi salvându-i faţa lui Şoigu. Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General al Rusiei şi o persoană cu un rol mai direct în ceea ce priveşte conducerea războiului, va rămâne în funcţie.

Şoigu a fost criticat dur de bloggerii militari ruşi pentru o serie de retrageri pe care armata rusă a fost nevoită să le facă în 2022. Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner şi unul dintre cei mai aprigi critici ai lui Şoigu, a condus anul trecut o revoltă eşuată sperând că îl va răsturna pe Şoigu din post, dar a acceptat în cele din urmă să anuleze răzmeriţa. Prigojin a fost ucis ulterior într-un accident de avion.

Mark Galeotti, director al companiei de consultanţă Mayak Intelligence, cu sediul la Londra, a declarat că în Rusia, sarcina ministrului apărării pe timp de război este de a se asigura că armata are tot ceea ce îi este necesar, în timp ce sarcina lui Gherasimov este "cea mai importantă", deoarece acum îi raportează direct lui Putin, comandantul suprem. "În acest context, a avea un economist, cineva care a vorbit despre necesitatea de a subordona practic o mare parte din economie nevoilor sectorului de apărare, are un anumit sens. Acum este vorba, în esenţă, de o funcţie de administrator financiar, iar Belousov poate face acest lucru", a declarat Galeotti.

Schimbarea este probabil să fie văzută ca o încercare a lui Putin de a supune cheltuielile pentru apărare unui control mai mare pentru a se asigura că fondurile sunt cheltuite în mod eficient, după ce un aliat al lui Şoigu, ministrul adjunct al apărării, Timur Ivanov, a fost acuzat de procurorii de stat că a luat comisioane în valoare de aproape 11 milioane de dolari.

Putin i-a lăsat în funcţii şi pe Aleksandr Bortnikov şi Serghei Narîşkin, şefii Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi respectiv Serviciului de Informaţii Externe (SVR). Iar Serghei Lavrov, veteranul ministru de externe al ţării, va rămâne, de asemenea, în funcţie, a precizat Kremlinul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.