Compania Energocom a declarat că luni – 6 ianuarie se anticipează un consum mai mare de energie electrică pe malul drept al Nistrului, cu 14% faţă de duminică şi 3% faţă de vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Creşterea consumului va fi acoperită integral din importuri, centralele termoelectrice locale şi energia regenerabilă, informează newsmaker.md.

Compania a îndemnat consumatorii să utilizeze raţional electricitatea, în special în intervalul 16.00-22.00 „pentru a avea atât facturi mai mici, cât şi pentru a avea energie în flux continuu”.

Compania Energocom a anunţat că „luni, 6 ianuarie, se anticipează un consum mai mare de energie electrică, dar care va fi acoperit din importuri”.

„După zilele de sâmbătă şi duminică, care înregistrează de regulă consumuri mai mici de energie electrică, pentru data de 6 ianuarie se preconizează un consum în creştere, cu 14% faţă de ziua de duminică şi circa 3% faţă de ziua de vineri, 3 ianuarie. Chiar şi aşa, SA Energocom a făcut toate rezervările de capacitate necesare pentru a putea importa electricitatea contractată sau energia electrică ce va fi achiziţionată de pe bursă”, au declarat reprezentanţii companiei.

Pentru comparaţie, au comunicat reprezentanţii Energocom, „dacă duminica în orele de maxim consum, între 17.00-20.00, toţi utilizatorii de pe malul drept al Nistrului consumau sub 700 MW, atunci pentru luni se anticipează un consum în ora de vârf, 17.00-18.00, de 771 MW”.

„Anume între 17.00-20.00 energia electrică costă cel mai scump. Potrivit Pieţei Zilei Următoare de pe bursa română, 1 MWh pentru data de 6 ianuarie va fi de maxim peste 167 euro. (…) Îndemnăm consumatorii să utilizeze raţional electricitatea în intervalul 16.00-22.00, pentru a avea atât facturi mai mici, cât şi pentru a asigura fiabilitatea sistemului electroenergetic şi a avea energie în flux continuu”, se mai arată în declaraţia companiei.

Potrivit Energocom, pentru data de 6 ianuarie, consumul de energie electrică pe malul drept al Nistrului va fi acoperit de centralele de termoficare din Chişinău şi Bălţi, instalaţiile de energie regenerabile locale şi energia din import.

Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federaţiei Ruse.

Concernul rusesc Gazprom livra gaze naturale prin Ucraina inclusiv către Moldovagaz, iar toate volumele erau direcţionate în regiunea transnistreană. Chişinăul a purtat discuţii cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internaţional.

Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene şi era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului. Până pe 31 decembrie 2024, Centrala de la Cuciurgan livra peste 50% din necesarul de energie electrică al malului drept, ceea ce permitea acoperirea deplină a consumului.

În prezent, acoperirea volumului necesar se face, în special, prin procurări de pe bursa de energie electrică din România administrată de către SA „OPCOM” sau în baza contractelor în vigoare dintre SA „Energocom” cu producătorii şi furnizorii de energie electrică din regiune. „Mai multe provocări legate de rezervarea de capacităţi sunt aşteptate după sărbătorile pe rit vechi”, a menţionat compania Energocom pe 3 ianuarie.

Cu privire la malul stâng al Nistrului, menţionăm că începând cu 3 ianuarie au loc întreruperi de energie electrică. Acestea au loc în contextul în care locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile şi deconectările îndelungate. Între timp durata deconectărilor a fost extinsă, a declarat Krasnoselski, pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic local.

Intervalele deconectărilor sunt în creştere, de la câte o oră pe 3 ianuarie, trei ore pe 4 ianuarie, până la întreruperi a câte patru ore, planificate pentru ziua de 5 ianuarie. Reprezentanţii Chişinăului au precizat că pe malul stâng se înregistrează un deficit acut de energie şi că au fost luate mai multe măsuri de reducere a consumului, inclusiv deconectarea iluminatului stradal şi decorativ după ora 20:00.

Pe 5 ianuarie, Krasnoselski a spus că, din cauza creşterii consumului de energie electrică, pot avea loc deconectări suplimentare în regiune, ceea ce conduce la inexactităţi în graficele de întreruperi publicate.

În regiunea transnistreană, din cauza întreruperii de energie electrică, în unele zone ar putea fi oprită şi apa rece. Presa locală a scris, pe 5 ianuarie, că pot rămâne fără apă etajele superioare ale blocurilor de locuit. Conform presei, pe 4 ianuarie, au rămas deja fără apă unele cartiere din Tiraspol. Anterior s-a anunţat că 1 500 de blocuri de locuit din regiune nu au încălzire şi apă caldă iar 72 000 de gospodării nu au gaz.

La 2 ianuarie, Moldovagaz şi Energocom au anunţat că sunt dispuse să ofere asistenţă, inclusiv suport tehnic şi comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziţiei de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Se preciza că achiziţia poate avea loc „pe baza condiţiilor de piaţă”. Această informaţie, a menţionat compania Moldovagaz, s-a regăsit „într-o scrisoare a preşedintelui interimar al Consiliului de Administraţie al Moldovagaz, Vadim Ceban, către conducerea Tiraspoltransgaz”.

Compania „Tiraspoltransgaz” a refuzat propunerea Moldovagaz şi Energocom. Tiraspolul a declarat că se aşteaptă ca Gazprom-ul rus să reia livrările de gaze.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.