Prim-ministrul Groenlandei, Múte Egede, a făcut apel la unitate, îndemnând cetăţenii să nu intre în panică, după ce teritoriul arctic a fost aruncat într-o bătălie geopolitică între SUA şi Danemarca prin interesul lui Donald Trump de a prelua controlul asupra celei mai mari insule din lume, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Múte Egede a declarat că înţelege că oamenii ar putea fi îngrijoraţi după ce viitorul preşedinte al SUA a refuzat să excludă utilizarea forţei militare şi economice pentru a obţine controlul asupra Groenlandei, dar a făcut apel la concetăţenii săi să „lase deoparte diferenţele şi să rămână uniţi”.

Guvernul său a emis miercuri seară un comunicat prin care a reiterat dreptul Groenlandei la autodeterminare, adăugând că „aşteaptă cu nerăbdare să stabilească contacte” cu administraţia Trump.

Declaraţia, emisă de ministrul pentru statalitate şi afaceri externe, Vivian Motzfeldt, spune că guvernul a recunoscut „rolul decisiv şi important al Groenlandei pentru interesele de securitate naţională ale SUA”, motiv pentru care, a spus aceasta, găzduieşte o bază militară americană. „Groenlanda aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu viitoarea administraţie americană şi cu alţi aliaţi NATO pentru a asigura securitatea şi stabilitatea în regiunea arctică”, a transmis ministrul.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Trump a refuzat să excludă utilizarea forţei militare pentru a prelua Groenlanda şi Canalul Panama şi a sugerat, de asemenea, că intenţionează să utilizeze „forţa economică” pentru a face şi Canada parte din SUA, provocând controverse în întreaga lume.

Groenlanda este o fostă colonie daneză şi rămâne parte a regatului Danemarcei, care îi controlează politica externă şi de securitate.

Înainte de intervenţia lui Trump, o mişcare în favoarea independenţei faţă de Danemarca luase amploare în Groenlanda. Egede, care este în favoarea independenţei, şi-a folosit discursul de Anul Nou pentru a susţine că insula sa ar trebui să se elibereze de „lanţurile colonialismului” pentru a-şi modela propriul viitor şi a declarat că, după viitoarele alegeri, trebuie să existe „paşi importanţi” către „crearea cadrului pentru Groenlanda ca stat independent”.

Pentru a deveni un stat independent, un acord încheiat în 2009 cu Danemarca prevede că trebuie să aibă loc un referendum în Groenlanda.

În ideea obţinerii independenţei faţă de Danemarca, guvernul groenlandez a afirmat că este „deschis unei cooperări sporite şi constructive cu vecinii cei mai apropiaţi. Groenlanda aşteaptă cu nerăbdare să discute cu SUA posibilităţile de cooperare în afaceri, dezvoltarea sectorului mineral al Groenlandei, inclusiv mineralele critice şi alte domenii relevante”, a precizat guvernul de la Nuuk.

„Urmărim foarte îndeaproape această evoluţie destul de dramatică a situaţiei, care este, slavă Domnului, la nivelul declaraţiilor de până acum”, a reacţionat, joi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Suntem interesaţi să păstrăm pacea şi stabilitatea în această zonă şi suntem gata să cooperăm cu orice parte pentru această pace şi stabilitate”, a adăugat Peskov.

Egede s-a aflat joi la Copenhaga, după ce miercuri s-a întâlnit cu regele danez. Joi, el a participat la o recepţie anuală de Anul Nou. De asemenea, săptămâna aceasta, el urmează să participe la o reuniune a Comitetului de contact pentru politica externă, de securitate şi de apărare dintre Danemarca, Groenlanda şi Insulele Feroe. „Înţeleg dacă cetăţenii sunt îngrijoraţi, este important să rămânem uniţi şi să lăsăm deoparte toate dezacordurile interne şi să ne continuăm munca împreună”, a declarat el pentru ziarul groenlandez Sermitsiaq. „De asemenea, trebuie să ne amintim că avem relaţii şi acorduri internaţionale de cooperare pe care trebuie să ne bazăm şi pe care trebuie să le dezvoltăm în continuare, de asemenea, într-o mare măsură cu Statele Unite. Suntem aliaţi şi acesta este punctul nostru de plecare”, a precizat Egede.

În Groenlanda urmează să aibă loc alegeri în lunile următoare, până la 6 aprilie cel târziu. În lumina acestui fapt şi a contextului internaţional mai larg, Egede a făcut apel la unitate, spunând: „Chiar dacă am dori să arătăm diferenţele dintre partide, aş dori să fac apel să rămânem uniţi pentru ţara noastră şi viitorul nostru şi să nu intrăm în panică din cauza situaţiei care a apărut”.

Joi, la recepţia de Anul Nou de la Copenhaga, el a declarat că Groenlanda intră „într-o nouă eră şi un nou an în care Groenlanda este în centrul lumii”. Egede a adăugat: „Poporul groenlandez este un singur popor, indiferent de locul în care trăieşte. Ca popor, trebuie să fim uniţi în perioada în care ne aflăm. Trebuie să fim pregătiţi pentru un nou viitor spre care ne îndreptăm”.

„Trăiască Groenlanda liberă şi independentă”, a scris el joi dimineaţă pe X, o postare cu tag către Donald Trump, Giorgia Meloni şi Justin Trudeau.

În Danemarca, premierul Mette Frederiksen a declarat miercuri seară că s-a întâlnit cu Egede mai devreme în cursul zilei şi că a vorbit la telefon cu mai mulţi lideri europeni. „Puteţi fi siguri că noi, ca guvern, facem tot ce putem pentru a proteja interesele Danemarcei - şi ale Commonwealth-ului”, a scris ea pe Instagram. SUA, a adăugat ea, sunt cel mai apropiat aliat al Danemarcei.

Importanţa crescândă a Atlanticului de Nord în ceea ce ea a descris ca fiind „o lume din ce în ce mai turbulentă” înseamnă că este necesară o mai mare cooperare între aliaţi, inclusiv NATO, a mai spus ea. Frederiksen ar fi convocat însă liderii de partid la o reuniune, joi seara, pentru a discuta situaţia. Ministrul său de externe, Lars Løkke Rasmussen, a declarat că, în opinia sa, Danemarca ar trebui să aştepte până când Trump va fi învestit în funcţie pentru a acţiona în legătură cu comentariile sale privind Groenlanda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.