Anul 2025 începe cu un eveniment de care foarte probabil va depinde evoluţia multor altora în lume. Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, îşi va prelua mandatul la 20 ianuarie şi se întoarce la Casa Albă după ce a învins-o pe candidata democrată Kamala Harris în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Având încă în minte asaltul şocant al susţinătorilor lui Trump asupra clădirii Congresului în urmă cu patru ani, când preşedintele de atunci instiga cu declaraţii în care îşi prezenta înfrângerea în alegeri ca o consecinţă a unor fraude niciodată dovedite, toţi ochii se vor îndrepta acum către ziua de 6 ianuarie, o dată-cheie în cronologia evenimentelor care vor duce la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Până la 25 decembrie 2024, voturile reprezentative ale statelor (voturi electorale sau „marii electori”), aşa cum au reieşit ele în urma votului popular din 5 noiembrie, au fost primite de preşedintele Senatului - rol deţinut de vicepreşedinte, în prezent Kamala Harris - şi de arhivarul Senatului.

La 6 ianuarie, Kamala Harris - învinsă de Donald Trump în alegerile din 5 noiembrie - va prezida numărarea oficială a voturilor din Colegiul Electoral la o şedinţă plenară a Congresului. Ea va anunţa rezultatele şi apoi va declara formal, conform procedurii, cine a fost ales preşedinte.

În 2021, înaintea acestui pas necesar prevăzut, conform calendarului electoral american, la 6 ianuarie, preşedintele de atunci, Donald Trump, l-a criticat pe vicepreşedintele său, Mike Pence, pentru că a refuzat să încerce să împiedice Congresul să certifice victoria preşedintelui ales Joe Biden. În acea zi, după un discurs susţinut de preşedintele în exerciţiu în aer liber, susţinătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul Statelor Unite în încercarea de a opri numărarea voturilor. Victoria lui Biden a fost certificată abia în primele ore ale zilei următoare.

De atunci, Congresul a adoptat reforme care necesită aprobarea unei cincimi din Camera Reprezentanţilor şi Senat pentru a lua în considerare o contestare a rezultatelor unui stat - un prag mult mai ridicat decât era înainte, când cel puţin un membru din Senat şi unul din Camera Reprezentanţilor puteau declanşa împreună o contestare.

Ulterior, la 20 ianuarie, Donald Trump şi vicepreşedintele ales JD Vance vor depune jurămintele respective în timpul unei ceremonii care urmează să înceapă la ora locală 12 p.m. ET (19.00, ora României). Vis împlinit pentru Donald Trump: la 78 de ani, el va reveni la Casa Albă ca al 47-lea preşedinte al SUA, după ce tot el a fost şi al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Spre deosebire de Trump, care în 2021 nu a asistat la învestirea lui Joe Biden şi a plecat supărat de la Casa Albă, unde a promis să revină, preşedintele american Joe Biden, în vârstă de 82 de ani, a declarat că va participa „bineînţeles” la învestirea noului preşedinte, confirmându-şi personal prezenţa şi respingând ceea ce el a numit „jocul copilăresc” al republicanului. „Bineînţeles că da”, a declarat Biden luna trecută într-un interviu difuzat de reţeaua Meidas Touch, când a fost întrebat dacă intenţionează să participe la transferul de putere din 20 ianuarie. „Singurul preşedinte care a evitat vreodată o inaugurare este tipul care urmează să fie învestit”, a adăugat Biden.

CITEȘTE ȘI Biden regretă că a renunţat să candideze la al doilea mandat şi crede că l-ar fi învins pe Trump, dezvăluie The Washington Post. El crede că a făcut o greşeală alegându-l pe Garland secretar al Justiţiei, care a întârziat inculparea miliardarului în dosar

Trump a fost primul preşedinte din ultimii 150 de ani care a rupt tradiţia politică de a asista la transferul paşnic de putere în SUA. Trump nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea în faţa lui Biden în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie 2020 şi a continuat să facă afirmaţii nefondate privind frauda electorală. Refuzul său de a ceda a condus la o tranziţie haotică a operaţiunilor guvernamentale către administraţia Biden, întârziind finanţarea şi accesul la agenţiile federale.

În schimb, Joe Biden l-a invitat pe Donald Trump la Casa Albă după victoria sa din 5 noiembrie şi cei doi au avut o întâlnire descrisă de Casa Albă ca fiind „foarte cordială”. Administraţia a fost instruită să urmeze procedurile tradiţionale de tranziţie. „Faptul că el nu respectă regulile stabilite ale democraţiei nu este preocuparea mea", a declarat Biden. „Treaba mea este să fac o tranziţie realizabilă şi disponibilă”, a punctat el.

De la burse până în Ucraina şi China, revenirea lui Trump la Casa Albă va stârni reacţii şi va avea consecinţe care se vor înlănţui pe tot parcursul anului care tocmai a început. Se va opri războiul din Ucraina, aşa cum a promis? Şi mai ales, cum? Vor fi expulzări în masă ale imigranţilor din SUA? Va începe un război comercial între SUA, China şi Europa? Ce se va întâmpla cu NATO? - sunt doar câteva întrebări care aşteaptă răspuns odată cu instalarea noii administraţii de la Washington.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.