Parchetul antiterorist german l-a identificat miercuri pe suspectul în atentatul cu un camion de la Berlin ca fiind Anis Amri, un cetăţean tunisian în vârstă de 24 de ani, şi a publicat un mandat de căutare şi o recompensă, relatează AFP.
Anis Amri are 1,78 metri înălţime şi 75 de kilograme.
”Dacă vedeţi persoana căutată, informaţi poliţia. Însă nu vă puneţi în pericol, această persoană ar putea să fie periculoasă şi înarmată”, avertizează parchetul într-un comunicat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”O recompensă care poate ajunge până la 100.000 de euro este disponibilă”, continuă parchetul.
Potrivit autorităţilor germane, bărbatul făcea obiectul unui anchete judiciare şi era suspectat că pregătea un atentat înainte de atacul cu un camion de la Berlin.
Este vorba despre un solicitant de azil care a sosit în iulie 2015 în Germania şi a cărui cerere a fost respinsă în iunie.
Germania nu a reuşit, însă, să-l expulzeze în ţara lui, deoarece Tunisia a contestat timp de mai multe luni faptul că acesta era cetăţean tunisian.
Potrivit autorităţilor germane, abia miercuri, printr-o coincidenţă, Tunisul i-a recunoscut naţionalitatea tunsiană şi a furnizat un document de călătorie care permite expulzarea acestuia.
El este prezentat de Berlin ca apropiat mişcării salafiste-islamiste.
Potrivit cotidianului Bild, el a încercat să recruteze complici în vederea comiterii unui atentat în urmă cu câteva luni.
RALF JAEGER ACUZĂ TUNISIA
Un oficial german a acuzat miercuri Tunisia că a întârziat expulzarea suspectului în atentatul de la Berlin.
”În iunie 2016, cererea sa de azil a fost refuzată de Biroul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (...) (iar) bărbatul nu a putut să fie expulzat deoarece nu avea documente de identitate în regulă”, a declarat Ralf Jäger, ministrul de Interne al Renaniei de Nord-Westfalia, ale cărui servicii au fost însărcinate să organizeze expulzarea.
”Procedura de solicitare de emitere a unui document în locul paşaportului” tunisian, care să permită trimiterea acestuia în ţară, a fost angajată în august, ”însă Tunisia a disputat faptul că această persoană ar fi cetăţeanul său, iar documentele necesare nu au fost mult timp emise”, a continuat el.
Până la urmă, ”printr-o coincidenţă”, acest document de călătorie emis de Tunisia a ”ajuns astăzi (miercuri)” în Germania, a anunţat ministrul.
Berlinul a acuzat în mai multe rânduri Tunisia, dar şi alte state din Magreb, că frânează procedurile de expulzare din Germania a cetăţenilor tunisieni.
Aturnci când solicitanţii de azil din această ţară din Africa de Nord urmează să fie expulzaţi, ţara lor refuză să-i primească dacă nu au documente de identitate naţionale în regulă.
Refugiatul a cărui cerere de azil este respinsă, îşi distruge documentele de identitate cu scopul de a bloca procedura, în pofida acordurilor de readmisie, acuză autorităţile germane.
Acest subiect a provocat tensiuni între Berlin şi aceste ţări, în urmă cu un an, după valul de agresiuni sexuale din noaptea de Anul Nou, la Koln.
Acest val de agresiuni a fost atribuit de poliţia germană unor migranţi clandestini provenind în principal din Africa de Nord.
Cancelarul german Angela Merkel încearcă de mai multe luni să intoducă Tunisia, Marocul şi Algeria pe lista ţărilor ”sigure”, în vederea facilitării respingerii cererilor de azil ale cetăţenilor acestor ţări.
Un proiect de lege în acest sens a fost blocat în Parlament de o parte din aleşi, din cauza atingerilor aduse drepturilor omului în această regiune.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...