Guvernul portughez îşi exprimă o ”îngrijorare mare” după ce a aflat săptămâna aceasta că Sao Tomé şi Principe - una dintre fostele sale colonii în Africa - a semnat un acord de cooperare cu Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Imediat ce am aflat despre acet acord, am lansat consultări cu autorităţile din Sao Tomé”, anunţă ministrul portughez de Externe Paulo Rangel, într-un interviu acordat joi seara televiziunii SIC Noticias.

”Potrugalia mai întâi, iar apoi alte state europene şi-au exprimat surprinderea, neînţelegerea şi perplexitatea faţă de acest acord”, a declarat el.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Şeful diplomaţiei portugheze recunoaşte însă că Sao Tomé este un stat ”independent şi suveran” şi recunoaşte că are o ”legitimitate totală” în luarea unei asemenea decizii.

Dar el subliniază că, ”întrucât ne aflăm într-o situaţie internaţională în care Federaţia rusă este responsabiă de un război de agresiune care, în plus, pune în pericol continentul european, ne-am exprimat, bineînţeles, îngrijorarea mare”.

DEPLASARE DE AVIOANE ŞI NAVE RUSEŞTI

Presa portugheză a preluat începând de miercuri această informaţie de la agenţii de presă ruseşti, potrivit cărora Sao Tomé şi Rusia au semnat la 24 aprilie, la Sankt Petersburg, un acord de cooperare militară.

Acest acord pevede formarea sau deplasarea unor avioane şi nave ruseţti în acest ahipelag de la Golful Guineei.

Aceste evoluţii intervin în contextul în care preşedintele Guineei-Bisssau - altă fostă colonie portugheză - Umaro Sissoco Embaló se afla în Rusia, pentru a asista la comemorarea victoriei împotriva Germaniei naziste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.