Polonia este dispusă să găzduiască arme nucleare, dacă NATO va decide să desfăşoare aceste arme, în condiţiile în care Rusia îşi consolidează armamentul nuclear în Belarus şi Kaliningrad, a declarat preşedintele polonez, Andrzej Duda, într-un interviu publicat luni, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă aliaţii noştri decid să desfăşoare arme nucleare pe teritoriul nostru ca parte a partajării nucleare, pentru a întări flancul estic al NATO, suntem pregătiţi să facem acest lucru", a declarat preşedintele Andrzej Duda într-un interviu publicat de cotidianul Fakt.

Duda a vorbit cu jurnaliştii de la Fakt după o vizită la New York, săptămâna trecută, unde a avut întâlniri la ONU şi a discutat despre războiul din Ucraina cu fostul preşedinte american Donald Trump. În martie, el a vizitat Washington DC, unde s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden.

Discuţiile despre cooperarea nucleară dintre Polonia şi SUA sunt în curs "de ceva timp", a mărturisit el. "Am vorbit deja despre acest lucru de mai multe ori. Trebuie să recunosc că, atunci când am fost întrebat despre asta, am declarat că suntem pregătiţi", a declarat preşedintele Duda.

"Rusia militarizează din ce în ce mai mult Kaliningrad. Recent, aceasta şi-a mutat armele nucleare în Belarus", a adăugat el.

Polonia, membră a NATO şi susţinătoare fermă a Ucrainei, are graniţă atât cu enclava rusă Kaliningrad, cât şi cu Belarusul, aliatul Moscovei. Kaliningradul a devenit o enclavă rusă atunci când Lituania şi-a declarat independenţa, în timpul destrămării Uniunii Sovietice, în 1991.

În iunie 2023, Vladimir Putin a confirmat că Rusia a trimis arme nucleare tactice în Belarus, ţară care se învecinează cu Ucraina şi Polonia.

RUSIA AMENINŢĂ DIN NOU CU ARMA NUCLEARĂ

În ciuda acestor mişcări ale Moscovei, Rusia dă vina tot pe Occident că ar căuta o confruntare nucleară.

Rusia a declarat luni, prin vocea ministrului său de externe, Serghei Lavorv, că sprijinul militar al SUA, Marii Britanii şi Franţei pentru Ucraina a împins lumea în pragul unei confruntări directe între cele mai mari puteri nucleare ale lumii, ceea ce s-ar putea încheia cu o catastrofă, relatează Reuters.

La doar două zile după ce congresmenii americani au aprobat un ajutor militar suplimentar de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că Statele Unite şi NATO sunt obsedate de ideea de a provoca "înfrângerea strategică" a Rusiei. Lavrov a avertizat că sprijinul occidental pentru Ucraina pune Statele Unite şi aliaţii în pragul unei confruntări militare directe cu Rusia.

"Occidentalii se clatină periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare, care este plină de consecinţe catastrofale", a declarat Lavrov la o conferinţă la Moscova pe tema neproliferării.

"Deosebit de îngrijorător este faptul că troica statelor nucleare occidentale (SUA, Marea Britanie, Franţa) este printre principalii sponsori ai regimului criminal de la Kiev, principalii iniţiatori ai diferitelor măsuri provocatoare. Vedem riscuri strategice serioase în această situaţie, care conduc la o creştere a nivelului de pericol nuclear", a spus Lavrov.

De când a început războiul, Rusia a avertizat în mod repetat asupra creşterii riscurilor nucleare - avertismente pe care Statele Unite susţin că trebuie să le ia în serios, deşi oficialii americani spun că nu au văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei.

Invazia din 2022 a preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina a declanşat cea mai gravă prăbuşire a relaţiilor dintre Rusia şi Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, potrivit diplomaţilor ruşi şi americani.

Putin prezintă războiul ca parte a unei bătălii vechi de secole cu un Occident decadent, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, prin extinderea NATO şi invadarea a ceea ce Moscova consideră a fi sfera de influenţă istorică a Rusiei.

Ucraina şi susţinătorii săi occidentali spun că războiul este o acaparare de teritorii în stil imperial de către o dictatură coruptă care va duce Rusia într-o fundătură strategică. Liderii occidentali au promis să lucreze pentru o înfrângere a forţelor ruseşti în Ucraina, excluzând în acelaşi timp orice desfăşurare de personal NATO în această ţară.

RUSIA NU VREA UN DIALOG CU SUA PE TEME NUCLEARE

Pe măsură ce relaţiile s-au deteriorat, atât Rusia, cât şi Statele Unite şi-au exprimat regretul cu privire la dezintegrarea reţelei de tratate de control al armelor nculeare, care au încercat să încetinească cursa înarmărilor în timpul Războiului Rece şi să reducă riscul unui război nuclear.

Rusia şi Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume, deţinând peste 10.600 din cele 12.100 de focoase nucleare din lume. China deţine al treilea cel mai mare arsenal nuclear, urmată de Franţa şi Marea Britanie.

Lavrov a declarat că, având în vedere criza actuală, nu există nicio bază pentru un dialog cu Statele Unite privind controlul armelor. "În contextul unui război hibrid total purtat împotriva noastră, nu există nicio bază pentru un dialog cu Statele Unite privind controlul armelor şi stabilitatea strategică în general", a declarat şeful diplomaţiei ruse.

El a acuzat Occidentul că încearcă să impună restricţii asupra arsenalelor nucleare ale Rusiei şi Chinei, în timp ce dezvoltă capacităţi nenucleare, într-un efort de a obţine o superioritate militară unilaterală.

RUSIA, DERANJATĂ DE SCUTUL ANTIRACHETĂ, VREA REGLEMENTĂRI PENTRU ARMELE ÎN SPAŢIU

Lavrov a mai reproşat Occidentului construirea unui sistem global de apărare antirachetă, care să poată contracara un rival, amplasând arme nucleare în baze din Europa şi rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune în regiuni din întreaga lume, în timp ce se pregăteşte să desfăşoare arme în spaţiu.

În februarie, Putin a declarat că Rusia se opune desfăşurării de arme nucleare în spaţiu, iar ministrul apărării a negat acuzaţiile Washingtonului potrivit cărora Rusia dezvoltă o capacitate nucleară pentru spaţiu.

Statele Unite afirmă că îşi dezvoltă capacităţile de apărare în conformitate cu acordurile internaţionale. Statele Unite spun că doresc doar utilizarea paşnică a spaţiului cosmic şi că planurile lor de apărare antirachetă sunt defensive.

Lavrov a acuzat, de asemenea, Occidentul că desfăşoară o campanie de propagandă pentru a discredita Rusia. "Scopul Occidentului este de a distrage atenţia comunităţii internaţionale de la ameninţările reale din spaţiul cosmic, pentru a obţine alocarea de resurse financiare suplimentare pentru a-şi dezvolta capacităţile spaţiale militare naţionale", a declarat Lavrov.

"Prioritatea noastră rămâne dezvoltarea unui instrument internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic care să stabilească garanţii fiabile pentru a preveni desfăşurarea de arme în spaţiul cosmic", susţine Lavrov.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a spus în februarie ţărilor occidentale că riscă să provoace un război nuclear dacă trimit trupe să lupte în Ucraina, avertizând că Moscova dispune de arme pentru a lovi ţinte din Vest. Putin a comentat astfel o sugestie, lansată de preşedintele francez Emmanuel Macron, în legătură cu posibilitatea ca membrii europeni ai NATO să trimită trupe terestre în Ucraina - o sugestie ce a fost respinsă rapid de mulţi membri ai UE şi care, de atunci, a dispărut.

Analiştii de securitate occidentali spun că declaraţiile Moscovei sunt menite să descurajeze şi să intimideze, dar acestea nu au împiedicat SUA şi aliaţii săi din NATO să furnizeze ajutor, informaţii, instruire şi arme Ucrainei - inclusiv tancuri şi rachete cu rază lungă de acţiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.