Parlamentul chinez a adoptat joi o lege prin care să contracareze sancţiunile impuse din străinătate, în contextul în care Statele Unite şi alaiţii lor exercită presiuni tot mai mari asupra Beijingului în dosarele comercial, Hong Kong şi Xinjiang, potrivit presei de stat, relatează AFP.
Administraţia preşedintelui american Joe Biden a extins săptămâna trecută o listă neagră cu întreprinderi străine în care americanii nu au dreptul să investească, în numele securităţii naţionale.
În total 59 de întreprinderi chineze - acuzate de susţinerea activităţilor militare ale Beijingului - apar de-acum pe această listă, pe care se aflau anterior 31 de întreprinderi.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
China a denunţat aceste sancţiuni şi a ameninţat să ia măsuri pentru a-şi ”apăra” întreprinderile.
Parlamentul chinez - aflat în subordinea Paritdului Comunist Chinez (PCC) - a adoptat în cadrul unei comisii o lege împotriva sanţciunilor străine, anunţă joi televiziunea de stat, fără să facă alte precizări.
Beijingul se plânge de mult timp de aplicarea extrateritoială a dreptului american - prin sancţiuni şi restricţii comericale.
Această lege urmează să fie ”un mijloc puternic de descurajare (...) a guvernelor străine să impună sancţiuni ilegale Chinei”, scrie The Global Times, un cotidian naţionalist.
Într-un editorial în care Statele Unite sunt citate în mod explicit, ziarul nu dezvăluie niciuna dintre măsuri.
Relaţiile Beijingului cu Washingtonul s-au degradat puternic în timpul preşedinţiei lui Donald Trump (2016-2020), marcată de un război comercial între primele două puteri mondiale şi de impunerea unor sancţiuni americane vizând o serie de giganţi chinezi din domeniile digital şi telecomunicaţiilor, între care şi Huawei.
Joe Biden a decis miercuri să oprească dosarele TikTok şi WeChat şi a anunţat revocarea decretelor predecesorului său care interzic aceste aplicaţii ce se bucură de succes în Statele Unite.
Însă preşedintele american a cerut administraţiei sale să lanseze o anchetă care să stabilească care sunt riscurile reale pe care le reprezintă aplicaţii deţinute de către unele puteri străine.
Camera de Comerţ a Uniunii Europene (UE) în China trage un semnal de alarmă faţă de lipsa de transparenţă în adoptarea legii chinezeşti, analizată în primă lectură în aprilie şi adoptată la două zile după ce Adunarea Naţională Populară a anunţat a doua lectură, în contextul în care este necesară o a treia lectură în vederea adoptării legilor, scrie Reuters.
”China pare grăbită. O asemenea acţiune nu este propice să atragă investiţii străine sau să ofere asigurări unor întreprinderi care simt tot mai mult că sunt folosite ca pioni de sacrificiu într-o partidă de şah politic”, declară Reuters preşedintele Camerei de Comerţ a UE Jörg Wuttke.
Potrivit unor analişti chinezi, Beijingul nu face decât să urmeze exemplul Statelor Unite şi UE, care au adoptat în ultimii ani diverse legi care să asigure o bază legală a relaţiilor lor cu China.
”China nu avea anterior nici puterea economică şi nici voinţa politică de a folosi mijloace juridice pentru a răspunde sancţiunilor Statelor Unite. Ea le are acum pe amândouă”, apreciază Wang Jiangyu, un profesor de drept la Universitatea Muncipală din Hong Kong.
”Cooperarea este cea mai bună opţiune, însă Statele Unite nu vor acest lucru. Contraatacul, ca în cazul acestei noi legi, se dovedeşte a doua cea mai bună opţiune. Să suferi în tăcere ar fi mai rău”, apreciază el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.